Wytop stali typu bułat w warunkach garażowych.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 19 cze 2015, 17:19

25 mm na czole rozszerzające się na 30mm jest optymalne :) jak jest mały przebijak to jest malutka dziurka i siężko się rozwija płaskownik.

krismilka

Post autor: krismilka » 25 cze 2015, 18:25

Troszkę kułem w tym tygodniu i .. część stali spieprzyłem.
Przy rozwijaniu z przebitego ciastka pojawiły się spore pęknięcia i to było na tyle w sprawie ciastka węglowego. A tak ładnie się kuło :(
Ciastko z chromem ma się dobrze. Kuje się ciężej, ale olałem przebijanie i rozwijanie, czy inne zaawansowane techniki, na razie kuję ciastko bezpośrednio w płaskownik.
Co do kucia to po 4 godzinach mam dość. Jeszcze nie wytrenowany jestem :P. Cza w końcu uruchomić młot (troszkę tego się boję ale zobaczymy co się będzie działo z ciastkami).
Parę zdjęć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 25 cze 2015, 21:42

Chromową możesz już chycić w kleszcze i kuć z każdej strony, a na węglowej poćwicz zgrzewanie.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 25 cze 2015, 23:57

chyba ze udostepnisz bułke weglowal aby kto inny sie nauczył zgrzewac np ja :D
What man is a man who does not make the world better?

krismilka

Post autor: krismilka » 02 lip 2015, 15:54

Qmar wybacz zbliża się czas rozliczenia z PUPem a ja dalej żadnych zysków nie zanotowałem, jak będę budował nowy piec na więcej tygli i testował czy bułki wychodzą to ci jakiś materiał wyślę :D

Po dłuższej przerwie coś napiszę.
W końcu uruchomiłem młot!
Niestety pochodził może póltorej godziny zanim zrobił mi brzydkiego psikusa. Pękła część na której wisi resor. Próbowałem zespawać i skręcić na nowo ale "to se ne wrati pane hawranek" pęka od razu (tym bardziej że moje spawanie też do mistrzowskich nie należy). Kułem najpierw wałek 50HF i uzyskiwałem niewielkie zgnioty to zabrałem się za bułkę którą mam w obróbce. Fajnie szło tylko się spieprzyło.
Jutro jadę dorobić część/zmodyfikować resor tak żeby się mi to nie psuło. Zobaczymy jak będzie działać.
Parę zdjęć

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 02 lip 2015, 21:19

krismilka, Z tego co widzę to przegób krzyżakowy. Resor na nim był podwieszony? jeśli tak , to przerabiaj układ tak by resor na nim spoczywał. Ja w swoim rozwiązałem to w ten sposób.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Grzmot

Post autor: Grzmot » 02 lip 2015, 21:53

No ta część to chyba najslabsze ogniwo tego młotka.
A co do PUPu to pokaz im lewe rachunki a pozniej je spal ;)

krismilka

Post autor: krismilka » 15 lip 2015, 12:52

Witam.
Po przeróbkach młota (przeniesienie na dół zawiasu na którym leży teraz resor) i wstawieniu śruby rzymskiej zabrałem się za solidne kucie.. przynajmniej tak było w planach.
Kondensator który wpiąłęm pomiędzy zwoje żeby było zasilenie silnika 3 fazowego z jednej fazy skapitulował. Zagotował się i wypluł elektrolit. Porażka :( Pojechałem zamówić nowy i okazało się że powinienem zamówić taką samą pojemność ale.... napięcie 450 V a nie 220. Miałem wpięty rozruchowy więc nic dziwnego ze się ugotował, jak będzie odpowiedni kondensator to będzie działać fajnie silnik.
I tyle mojego kucia. Przez godzinkę jak kułem to z 5 cm zszedłem z ciastkiem do 4 cm, bardzo fajnie mi się robiło. Mam nadzieję że w miarę szybko uda się ten kondensator dostać.

krismilka

Post autor: krismilka » 01 sie 2015, 15:41

Wczoraj w końcu dorwałem kondensatory (dwa jeden 100uF i drugi 40uF nie było takiej pojemności w jednym kondensatorze) i zabrałem się za kucie. Szło fajnie, dwie śruby mi się odkręciły w trakcie kucia (norma przykręciłem od nowa i skontrowałem dodatkowymi nakrętkami) i troszkę kowadło o które uderza bijak się zagrzało (ponad 100 stopni, woda wylana na kowadło od razu się zagotowała).
Co jeszcze mam do zmiany - kowadło musi być z jednego kawałka stali (jest z dwóch klocków NC6 po 6 cm Fi 80 mm) i muszę jeszcze sprawdzić co się dzieje z silnikiem (grzeje się bydle ale dotknąć się da - możliwe że to są łożyska do wymiany)
Parę zdjęć ciastek w trakcie kucia:

krismilka

Post autor: krismilka » 21 sie 2015, 15:58

Troszkę mnie nie było ale mam zawrót głowy (rozliczenie dotacji)
Spalił mi się silnik (prawdopodobnie jednocześnie jak wystrzelił mi kondensator) więc trzeba było przewinąć, i dopiero w poprzednim tygodniu zabrałem się za kucie. Młot fajnie działa, jeszcze muszę kowadło inne do niego domontować ale jest dobry do kucia bułatu.

egojack1

Post autor: egojack1 » 21 sie 2015, 17:37

W tematyce Twojego silnika od młota:
1. Zasilanie silnika 3-faz. z jednej fazy z pomocą kondensatora nie jest sprawą prostą. Jest to chyba najgorsza, choć pewnie i najtańsza z możliwości.
2. Kondensator musi być bardzo dobrze dobrany do danego silnika, w przeciwnym wypadku występują zjawiska typu grzanie się uzwojeń do uszkodzenia izolacji (tzw. spalenia silnika) włącznie.
3. Nawet przy dobrze dobranym kondensatorze masz do czynienia z tym, że silnik traci 1/3 mocy i momentu, a młot to nie jakiś wentylatorek, silnik ma dosyć ciężko, a że jest nietypowo zasilony, to grzeje się i łatwo go uszkodzić.
4. Nie każdy kondensator można stosować do zasilania 1-faz. silnika 3-faz. Powinno się stosować kondensatory silnikowe dedykowane do pracy ciągłej, kondensatory rozruchowe często nie wytrzymują. Podobnie nie wszystkie będą się nadawać ze względu na polaryzację
plus/ minus przy prądzie przemiennym.

krismilka

Post autor: krismilka » 28 sie 2015, 22:26

Wybacz że tak długo nie odpowiadałem.
1. Tak to najtańsza możliwość. Najlepiej mieć 3 fazówkę i nie bawić się z pierdołami ale nie mam :(
2. Są dwie sprawy z kondensatorami - muszą być na 450 V i musza mieć dobraną odpowiednią pojemność. Jak używam do silnika 2,2 kw 140uF 450V silnikowy - działa mimo pracy ciągłej. Poprzedni to był kondensator rozruchowy - ta sama pojemność ale napięcie 220V i zagotował się, zrobił zwarcie i miałem uzwojenie do przewinięcia.
3. Tak jest strata co najmniej 1/3 mocy. Niestety silnik jednofazowy to wydatek następne 8 stów. Zobaczę jak długo będzie działał ten.

Awatar użytkownika
blob

Post autor: blob » 29 sie 2015, 07:28

A nie lepiej kupic silnik 3 fazowy i do zasilania falownik :?: za 8 stow pewnie mial bys komplet ;)
blob

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 29 sie 2015, 07:44

Falownik to koszt w granicach 1,5 tysiąca.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
blob

Post autor: blob » 29 sie 2015, 14:33

Mozna kupic uzywany, ja 3 fazowy znalazlem za 200zl. Nowy LG jedno fazowy w pracy kosztowal cos koło 800zł.
blob

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tradycyjne metody wytopu żelaza i stali”