Budujemy młot resorowy

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 26 sie 2015, 07:29

Także betonem, całość jest tak wypełniona, zazbrojone wszystko i zalane :)

egojack1

Post autor: egojack1 » 26 sie 2015, 07:44

Nomad pisze:
sam młot zalany betonem na wysokość 20 cm, rura główna tak samo, wazy pewnie troche poniżej tony :)

Rozumiem, że przed zalaniem młota na owe 20cm jego elementy (mocowania napędu, słup) zostały zmontowane tak jak w większości takich konstrukcji na jakiejś grubej stalowej płycie podstawy, po czym dopiero zalane betonem?

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 26 sie 2015, 11:51

Własnie tak, pod rurą, pod kowadłem, pod silnikiem są płyty grube na 12-15mm, złączone szynami z ceowników, wszystko połączone ze sobą, zespawane, zazbrojone, pod kowadłem postument z 4 kątowników grubych, też zazbrojonych i przyspawanych do podstawy, po tym dopiero zlewane :)

Awatar użytkownika
Kajak

Post autor: Kajak » 26 sie 2015, 16:27

Nomad pisze:Własnie tak, pod rurą, pod kowadłem, pod silnikiem są płyty grube na 12-15mm, złączone szynami z ceowników, wszystko połączone ze sobą, zespawane, zazbrojone, pod kowadłem postument z 4 kątowników grubych, też zazbrojonych i przyspawanych do podstawy, po tym dopiero zlewane :)
Wow, nieźle :)
Człowiek został stworzony przez miłość, dlatego ona tak bardzo go pociąga. J.M.Vianey

Awatar użytkownika
Rumcajs
Kontakt:

Post autor: Rumcajs » 27 sie 2015, 17:37

Został i doczekał się modernizacji/dokończenia. Helve hammer 1.2 :mrgreen:

Bijak został podniesiony nieco wyżej oraz dociążony, jego waga to 23kg(szabota licząc razem z drewnianą podstawą na której całość spoczywa ma wagę ok 140/150kg). Profil bijaka zmieniony na "V", bo młot służy tylko do wyciągania siekier/lemieszy i innego żelastwa. Całość doczekała się również przedniej osłony ;) Teraz dopiero sprawuje się to bardzo dobrze w swojej roli.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Całą bezkształtną masę kruszców drogocennych,
Które zaległy piersi mej głąb nieodgadłą,
Jak wulkan z swych otchłani wyrzucam bezdennych
I ciskam ją na twarde, stalowe kowadło"

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 02 wrz 2015, 16:24

https://www.youtube.com/watch?v=076Xst4d1jY

I próba młota, musze tylko włącznik podpiąć i usztywnić troche prowadnice żeby nie skręcało ją za bardzo, jak myślicie, wystarczy wspawać blachy na otwartych ściankach dwuteownika do którego prowadnica jest zaspawana?

Awatar użytkownika
Rumcajs
Kontakt:

Post autor: Rumcajs » 02 wrz 2015, 17:04

Blachy plus odkos do głównego słupa konstrukcji bym dał.
"Całą bezkształtną masę kruszców drogocennych,
Które zaległy piersi mej głąb nieodgadłą,
Jak wulkan z swych otchłani wyrzucam bezdennych
I ciskam ją na twarde, stalowe kowadło"

egojack1

Post autor: egojack1 » 02 wrz 2015, 17:51

Pięknie, stabilnie chodzi, ale faktycznie duże, trójkątne zastrzały od góry i dołu pomiędzy słupem pionowym i belką by nie zaszkodziły.

Barni

Re: Budujemy młot resorowy

Post autor: Barni » 07 lis 2015, 14:01

dziś kułem na moim młotku i stwierdzam że przydał by się większy :P kuty materiał to resor od mastera 72mm szerokości x 25mm grubości
https://www.youtube.com/watch?v=oUqXvdErBz0

egojack1

Post autor: egojack1 » 07 lis 2015, 14:58

Patrząc na to kucie nasuwają się dwie uwagi:
1. Wygląda, że materiał za nisko grzejesz. Kamery na filmikach zwykle przekłamują w drugą stronę, czyli pokazują kolor prawie biały, gdy jest żółty. U Ciebie jest czerwony, żółty.

2. Oglądałem też Twój filmik wcześniejszy z konstrukcji i pierwszych prób młota. Zapowiadał się lepiej. Teraz widać, że brakuje energii uderzenia. Popróbuj go jeszcze dostroić. Był niedawno poruszany na forum temat młota Kobusza, uwagi i porady dla niego mogą być aktualne i u Ciebie.

Barni

Post autor: Barni » 07 lis 2015, 15:04

to fakt grzane troche zbyt nisko bo na oparach butli jechałem, a brak mocy jest spowodowany wysokością materiału, młota głównie używam do kucia noży i doskonale sprawdza sie do kucia materiału max 40mm tu było ponad 70mm i początkowo zwyczajnie nie miał gdzie sie rozpędzić

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 07 lis 2015, 17:16

A nie masz możliwości podnieść wyżej bijaka śróbą rzymską?
Kontakt 517355290

Barni

Post autor: Barni » 07 lis 2015, 17:37

BANAN pisze:A nie masz możliwości podnieść wyżej bijaka śróbą rzymską?
no właśnie nie już jest na maxa podniesione, mógłbym ewentualie zmniejszyć wykorbienie o 1 stopien ale wtedy przy mniejszym przekroju bedzie tracił na sile uderzenia, ogólnie jestem bardzo zadowolony ze swojego młota, chociaż nie do wszystkich robót wystarcza jego wielkość

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 07 lis 2015, 17:42

Pozostaje skrócić nieco targaniec i zastosować inne prowadzenie bijaka. Ja na swoim mogę tak wysoko podnieść bijak, że mam możliwość pracować nawet z wysokimi żłobnikami, ale prowadzenie bijaka jest w drugiej płaszczyźnie, nie kolidując z bijakiem.
Kontakt 517355290

egojack1

Post autor: egojack1 » 07 lis 2015, 18:05

Barni podoba mnie się wykonanie Twojego młota, grube przekroje elementów, solidna robota. Z czego masz tuleję prowadzącą i pracujący w niej bijak?

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”