kwadratowe otwory w profilu

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

jammo

kwadratowe otwory w profilu

Post autor: jammo » 12 lis 2015, 20:09

Witam ,czy macie jakiś prosty sposób na wycinanie kwadratowych otworów w profilu zamkniętym ,oczywiście pomijam wycinanie laserowe i cięcie wodą.
jammo

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Re: kwadratowe otwory w profilu

Post autor: Jacenty » 12 lis 2015, 20:11

Jakiego kształtu otwory?

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 12 lis 2015, 20:17

Masz wymagania :> Kowalskie otwory w nie kowalskim materiale. Przewierć i pilnik kwadratowy.
Kontakt 517355290

egojack1

Post autor: egojack1 » 12 lis 2015, 20:53

Na zimno można:
-wyfrezować kwadraty
-duże kwadraty ponawiercać po wytrasowanej linii, resztę wypiłować
-naprawdę duże kwadraty wyciąć tarczą do cięcia szlifierką kątową
Na gorąco:
- podłożyć płaszczyznę do środka profilu i otwór wyciąć stosownym wycinakiem
- większe napunktować, podłożyć płaszczyznę do środka profilu i wyciąć przecinakami

Dodam, że są wiertła do wiercenia otworów kwadratowych, szerzej np tutajj:

http://www.cnc.info.pl/topics66/czym-wi ... t16210.htm

https://www.google.pl/search?q=wiert%C5 ... ygO2y7KIDg

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 12 lis 2015, 21:32

Otwór kwadratowy możesz wyciąć małą, tarczką jednak metoda ta nie pozwoli na wykonanie otworów mniejszej wielkości. Możesz również przebić o ile zadbasz o ty by usztywnić od środka ściankę krofila. Możesz również wykonać otwór okrągły, a następnie przebijakiem dociągnąć do zamierzonego kształtu o ile również usztywnisz profil. Wiadomo, przebijanie tylko w jedną stronę i nie wiele będzie ono miało się do operacji kowalskiej.

jammo

Post autor: jammo » 12 lis 2015, 22:05

otwory chcę zrobić 20x20 w profilu 40x40 tak żeby przebić 1 ściankę i włożyć do otworu profil 20x20. Myślałem o wierceniu ale potem jak zrobię przebilakiem kwadratowym to nie wiem jak w środku ułoży mi się nadmiar materiału i czy nie pofałduje powierzchni z otworami.Pilnik odpada bo jest za dużo otworów i nie na wylot , chyba trzeba by dorobić do srodka rozpórkę na przebijak.
jammo

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 12 lis 2015, 22:16

Szlifierką kątową nacinasz kwadracik w miejscu gdzie się zamarzy otworek, a następnie po przekątnych tegoż nacięcia robisz wcięcia w głąb profilu i wychodzą ci cztery trójkąty, które młotkiem lub kombinerkami powyłamujesz.

jammo

Post autor: jammo » 12 lis 2015, 22:30

Jacek-Sz no chyba nie bardzo tak wyjdzie, bo za nale otwory i tarcza przetnie poza otwór .Chyba popytam o cięcie wodą , będzie trochę więcej kosztów ,ale chyba to najlepsza opcja., Mam 30 km od siebie firmę co tną strumieniem wody ,tylko trzeba by im rysunki zrobic na płytce.
jammo

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 12 lis 2015, 22:36

Robiłem mniejsze ale to pewnie kwestia wprawy. Tarcza musi być maksymalnie zużyta, czyli niewielkich rozmiarów.

Awatar użytkownika
Rumcajs
Kontakt:

Post autor: Rumcajs » 13 lis 2015, 09:51

Kawałek twardego drewna w profil, przecinak w dłoń i tyle w temacie, kiedyś ludzie duuużo więcej umieli i sobie radzili a teraz to... cięcia wodą, lasery... bleeee Niedługo to już wo gule robić się nikomu nie będzie chciało bo to męczące i ręce bolą, niech maszyna zrobi...
"Całą bezkształtną masę kruszców drogocennych,
Które zaległy piersi mej głąb nieodgadłą,
Jak wulkan z swych otchłani wyrzucam bezdennych
I ciskam ją na twarde, stalowe kowadło"

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 13 lis 2015, 10:18

Rumcajs. Niestety.....Obawiam się, że masz rację, a tak w ogóle to jakoś ludzi zaczyna boleć kiedy trzeba pomyśleć w sposób niestandardowy.

krzesimir

Post autor: krzesimir » 13 lis 2015, 15:59

Mamy dostęp do dużej ilości rozwiązań gotowych. I to pokutuje takim efektem.
Doświadczenie to coś co zdobywamy zaraz po tym jak było nam potrzebne ;-)

jammo

Post autor: jammo » 13 lis 2015, 19:58

Nie no Rumcajs znowu żartujesz :) z tym przecinakiem. Ciekawe jak by wyglądał profil np. 40x40x2 lub 2,5 , jakbyś przecinakiem na długości 1 mb miał wyciąć 7-8 otworów, to nie ta robota co 15 - 20 lat temu i nie te materiały co przy kutej bramie .Przy profilach liczy się dokładność i estetyka.Wiem jak to jest obecnie i jak zleceniodawcy potrafią teraz być wymagający a zarazem upierdliwi .Temat założyłem z ciekawości ,czy są jakieś prostsze techniki zrobienia takich otworów niż użycie specjalistycznego sprzętu na który mniejsze warsztaty po prostu nie stać ,ale wiążące się też z w miarę jakąś taką dokładnością, gdyż nie tylko inni ale i ja sam jestem trochę uczulony na takie rzeczy .
Czasem jak jestem w ocynkowni w Dębicy, to mam okazję poprzyglądać się przywiezionym wyrobom przez niektórych fachmanów, i szczerze powiem , że nieraz głowa boli co przywożą .Nawet nie chce się im dobrze wyczyścić broków po spawaniu ,nie wspominając już o szlifowaniu ,dlatego nie zawsze można wszystko młotkiem traktować.Zresztą czasy się zmieniają a z nimi potrzeby i gusty ludzi , więc trzeba się niejako do nich dostosowywać. Wiem coś o tym, bo córka jest architektem w Rzeszowie i wraz z domami projektują też ogrodzenia , w większości ludzie obecnie wybierają prostotę, kosztem bram kutych a zarazem droższych wybierają ogrodzenia panelowe z profili ale na to nie mamy już wpływu, pozdrawiam.
jammo

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 13 lis 2015, 22:22

A czemu to musi być wpuszczone tak w profil to bedzie tworzyło obieg jakiegoż czynnika ?? czy tylko tak w celu wsadzic i obspawac :)

Awatar użytkownika
Rumcajs
Kontakt:

Post autor: Rumcajs » 13 lis 2015, 22:55

Łoj jak podkładkę w środek profila dobrą się zrobi to się i ładnie wytnie, przecież oczywiste jest że to pilnikiem trzeba wyrównać później, jak to nie ma być duża seria to tylko przecinak, albo wywiercony otwór pilnikiem na kwadrat robić.

Takie proste rozwiązanie się wydają niedokładne ale to nie jest często prawda... Wszystko zależy od doświadczenia, podejścia i umiejętności. Oczywiście nie twierdzę, że ja bym to zajebiście wykonał, ale przy moim warsztacie i możliwościach zdecydowanie robił bym to w ten sposób.

Robię teraz unowocześnioną wersję pługa konnego gdzie grządziel jest z profila i miejsce połączenia z winklem jest na śruby i w profilu robiłem tulejki z rurki aby to wytrzymałe było, i choć otwór miał być okrągły pod tulejkę to pilnikiem musiałem to wypiłować bo nie mam odpowiedniego wiertła 22/24mm. Przewierciłem mniejszym, później pilnik i przebijak okrągły też jest pomocny. Wystarczyło chwilę nad tym posiedzieć, zrób próbę z tymi otworami i będziesz wiedział czy to się nada i opłaci ;)
Jak się nie ma wymyślnego sprzętu to trza kombinować i efekt nie raz przechodzi oczekiwania :)
"Całą bezkształtną masę kruszców drogocennych,
Które zaległy piersi mej głąb nieodgadłą,
Jak wulkan z swych otchłani wyrzucam bezdennych
I ciskam ją na twarde, stalowe kowadło"

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”