Budujemy palenisko gazowe

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Re: Budujemy palenisko gazowe

Post autor: BANAN » 08 gru 2015, 21:51

Barni, wspominałeś o sprężonym powietrzu, a ja nie widzę a ni w palniku, ani przy piecyku wejścia dla sprężonego powietrza ?
Kontakt 517355290

Barni

Post autor: Barni » 08 gru 2015, 23:56

na 1 ze śrub mocujących opalarke mam uchwyt z zespawanych 2 nakrętek a dysze migomatowa wkręconą w rurkę gwintowaną z od wewnątrz i z wierchu, jak robiłem fotki pracowałem na samej opalarce żeby nie przekraczać 1000 stopni, a takie są efekty tego grzania i kucia

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 09 gru 2015, 21:31

Całkiem pokaźny arsenał, będziesz miał co głaskać :)
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Animal

Post autor: Animal » 02 sty 2016, 23:07

Witam . Przede wszystkim wszystkiego dobrego w nowym roku . Mam pytanie może głupie ale co mi szkodzi w pysk mi nikt nie da . Próbował ktoś dodać do palącego piecyka małą ilość tlenu ? zastanawiałem się czy to wogule możliwe pod kątem wytrzymałości i bezpieczeństwa . Tlen podnosi temperaturę . Może błędnie myślę ale czy nie poprawiło by to wydajności piecyka ? Oczywiście nie niszcząc go i czy to bezpieczne . Nigdy takich eksperymentów nie robiłem a nieco wyższa temperatura mogła by dobrze wpłynąć na zgrzewanie stali ale to tylko moje przemyślenia może błędne pozdrawiam

Awatar użytkownika
MT
Moderator

Post autor: MT » 22 sty 2016, 08:05

Zrobiłem nowy piecyk, wzorowałem się na piecyku Banana, brakuje mu jeszcze wajchy do drzwi i można odpalać. Wiem że spawy są paskudne ale całość trzyma się kupy. Nadmuch stanowi wentylator do CO i tu mam pewien problem bo po włączeniu do prądu silnik się blokuje i trzeba go popchnąć ręcznie żeby zastartował. Czy to oznacza że muszę mu zamontować kondensator rozruchowy?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Officina Ferraria

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 22 sty 2016, 09:13

Wyguglaj schemat podłączenia dla tego konkretnego wentylatora. Myślę, że przyczyna blokowania może tkwić również w tym,że zamontowałeś go w niewłaściwej pozycji, na boku.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
MT
Moderator

Post autor: MT » 22 sty 2016, 09:43

sprawdzałem również inne pozycje i to samo. Wtyczkę ma jakąś dziwna jak do komputera.
Officina Ferraria

egojack1

Post autor: egojack1 » 22 sty 2016, 09:51

MT pisze: Nadmuch stanowi wentylator do CO i tu mam pewien problem bo po włączeniu do prądu silnik się blokuje i trzeba go popchnąć ręcznie żeby zastartował. Czy to oznacza że muszę mu zamontować kondensator rozruchowy?
Raczej wymienić ten , który jest zamontowany. Opisany objaw może wskazywać, że uszkodzeniu (a przeważnie wyschnięciu) uległ kondensator rozruchowy, który wytwarza dla silnika dmuchawy moment rozruchowy, ewentualnie możesz najpierw sprawdzić połączenia przewodów kondensatora w puszce zaciskowej.

graffic

Post autor: graffic » 22 sty 2016, 10:19

MT - jeśli masz silnik jednofazowy - to powinieneś mieć albo kondensator albo cewkę (starsze modele) - zwróć jeszcze uwagę na schemat podpięcia - często jest z tym problem (nie właściwy układ) - schemat powinien być albo na tabliczce znamionowej albo załączony w instrukcji - ostatecznie "wujek G" pomoże :) - przekładanie wtyczki bez kondensatora niczego nie zmieni
OZNACZENIE KONDENSATORA.gif
SCHEMAT_1.jpg
schemat 2 - jest z mojego silnika / wentylatora
SCHEMAT 2.jpg

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 06 lut 2016, 18:25

Stal na rekuperator mam profil 60x60.A poniżej zamieszczam rysunek rozkład profili.Czy będzie dobrze ,nie chciałbym robić kolejny raz.Czy przy takim wykonaniu nie będzie dławienia strumienia powietrza.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 06 lut 2016, 19:21

Dobrze, tylko wyjście z rekuperatora zrób mniej więcej na środku. Wejście też by wentylator nie miał możliwości zassać płomienia, choć to mało prawdopodobne ale strzeżonego pan Bóg strzeże.
Kontakt 517355290

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 06 lut 2016, 20:10

Czy oprócz bezpieczeństwa mocowanie na środku ma jakieś inne znaczenie?. Myślałem aby i palnik i wentylator był z tyłu piecyka,ale mogę przestawić na środek jeszcze nic stracone.Jak przy tym układzie wentylator będzie słabo dmuchał to pewnie wymiana na nowy ale najpierw złoże w końcu ten piecyk.

W piecu przy obustronnym lewej i prawej stronie pieca jest wielopunktowe wtłaczanie powietrza otwory fi13 plus obustronny wlot pod rusztami i nimi dmucha wiele mocnej niż mi na jednym wylocie na rekuperatorze 60x40.Jak historia się powtórzy to klapa.
Ostatnio zmieniony 06 lut 2016, 20:19 przez Rafal L., łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 06 lut 2016, 20:14

Palnik robiłeś na wzór maluszka. więc nawet w środkowym położeniu wlot powietrza do niego będzie praktycznie przy ściance piecyka. Z tyłu palnik będzie już za krótki.
Kontakt 517355290

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 06 lut 2016, 20:18

Tak przymierzałem i właśnie w miarę jak jest bliżej tyłu to palnik ładnie celuje w środek rekuperatora i jest blisko piecyka.Ale w sumie będąc bliżej środka jest krótsza droga.

tytus

Post autor: tytus » 07 lut 2016, 14:00

Mam maluszka i zrobiłem w ten sposób;

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”