Jak Pospawać twardy materiał z miekkim
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Jak Pospawać twardy materiał z miekkim
Witam wszystkich to mój pierwszy post na forum, mam pytanie jak spawać twardy materiał z jakimś zwykłym st a konkretnie chodzi mi o wspawanie w ostrze siekiery tz Marketowej)kawałka twardego materiału np kawałka resora proszę o jakieś rady i czy takie cuda są możliwe?
Re: Jak Pospawać twardy materiał z miekkim
eeee.. spawarką? O.o "normalnie" to się zgrzewa w trakcie kucia..
Moja stronka: https://www.facebook.com/bjcustom
-
graffic
Oshi - niekoniecznie
Pudel - nie spawać (a na pewno nie elektrycznie) - najprościej wspawać gazowo na mosiądz - na zasadzie wspawania węglików do ostrzy noży tokarskich - proste szybkie i pewne
Pudel - nie spawać (a na pewno nie elektrycznie) - najprościej wspawać gazowo na mosiądz - na zasadzie wspawania węglików do ostrzy noży tokarskich - proste szybkie i pewne
-
egojack1
Pudel, takie rzeczy, i to wcale nie cuda, są możliwe, i nawet nietrudne.
Sposób stosowany i nawet opisywany na tym forum. Najlepiej spawać elektrodą otuloną. Siekierę zdjąć z trzonka, odciąć zbędny kawałek ostrza, odciąć element z resora. Przygotować do połączenia zgodnie z regułami spawania, w razie potrzeby detale sfazować. Złapać punktowo detale aby się trzymały. Rozgrzać w palenisku do czerwonego albo więcej i dużym prądem, z mocnym przetopem obustronnie porządnie pospawać. Na spawy położyć dwustronnie napoiny już mniejszym prądem w ten sposób, aby napoiny wystawały ponad powierzchnię, oczywiście nie zapominając o oczyszczaniu kolejnych spawów ze szlaki. Ponownie rozgrzać w palenisku i wystające spawy równomiernie przekuć, wyrównując powierzchnię.
Na koniec nie należy zapomnieć o obróbce cieplnej siekiery, czyli hartowanie i odpuszczanie (oczywiście tak, aby ostrze miało tzw. chwat).
Zamiast spawania można oczywiście ten kawałek resora zgrzać z siekierką metodą zgrzewania kowalskiego w tzw. V.
Sposób stosowany i nawet opisywany na tym forum. Najlepiej spawać elektrodą otuloną. Siekierę zdjąć z trzonka, odciąć zbędny kawałek ostrza, odciąć element z resora. Przygotować do połączenia zgodnie z regułami spawania, w razie potrzeby detale sfazować. Złapać punktowo detale aby się trzymały. Rozgrzać w palenisku do czerwonego albo więcej i dużym prądem, z mocnym przetopem obustronnie porządnie pospawać. Na spawy położyć dwustronnie napoiny już mniejszym prądem w ten sposób, aby napoiny wystawały ponad powierzchnię, oczywiście nie zapominając o oczyszczaniu kolejnych spawów ze szlaki. Ponownie rozgrzać w palenisku i wystające spawy równomiernie przekuć, wyrównując powierzchnię.
Na koniec nie należy zapomnieć o obróbce cieplnej siekiery, czyli hartowanie i odpuszczanie (oczywiście tak, aby ostrze miało tzw. chwat).
Zamiast spawania można oczywiście ten kawałek resora zgrzać z siekierką metodą zgrzewania kowalskiego w tzw. V.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Można zgrzać pod warunkiem,że ta marketowa siekiera to mie jakieś spieki czy żeliwo. Niby też można ale byłaby to już gra nie warta świeczki.
Kontakt 517355290
Wielkie dzięki za cenne rady pozdrawiam
Nie jestem specem w tej dziedzinie, ale ze swoich doświadczeń zauważyłem, że dobrze jest spawać tak różnorodne materiały najpierw je podgrzewając i pospawaniu nie za szybko studzić - podobnie jak przy spawaniu żeliwa. Przy spawaniu na zimno spaw często mi pękał.
-
egojack1
Pojawił się film dobrze ilustrujący tytułowe pytanie i to co tutaj radziłem:
https://m.youtube.com/watch?v=YnhhVPJtkPQ
https://m.youtube.com/watch?v=YnhhVPJtkPQ
Wiele razy materiały o różnych twardościach łączyłem za pomocą spawania elektrycznego w sposób sugerowany przez Darka, a mianowicie palnik i mocne grzanie obu kawałków następnie spawanie bez studzenia.
Po spawaniu i ostygnięciu dobrze jest jeszcze raz podgrzać miejsce spawu w celu usunięcia naprężeń. Zendra na takich twardych spawach lubi dynamicznie odpryskiwać więc wskazana jest wzmożona uwaga na oczy.