Witam Wszystkich forumowiczów

"... parę słów o sobie, najpierw"

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Rokoko Adam M.

Witam Wszystkich forumowiczów

Post autor: Rokoko Adam M. » 30 kwie 2016, 22:29

Witam wszystkich

Mam na imię Adam , mam 33 lata i jestem Kowalem Artystycznym, od roku szukam uczni do mojej pracowni (Rokoko Adam Mejer) niestety bez skutku , może znacie jakiegoś młodego czlowieka który chce być Kowalem, lub ktoś z Was jest zainteresowany nauka tego pięknego i niestety wymierającego zawodu (po praktyce gwarantuje zatrudnienie), z miłą chęcią przekazałbym moją wiedze. Wyroby mojej firmy cechuje duża różnorodność oraz przede wszystkim staranność wykonania, uważam ze osoba decydujące sie na naukę w mojej pracowni mogłaby się dużo nauczyć w dziedzinie kucia, spawania stal oraz jej stopów i jej obróbki .

Serdecznie zapraszam przyszłych adeptów Kowalstwa Artystycznego do kontaktu ze mną

Pozdrawiam wszystkich
Adam Mejer

tel. 508-654-027

Rokoko Adam M.

Re: Witam Wszystkich forumowiczów

Post autor: Rokoko Adam M. » 30 kwie 2016, 22:36

Chciałbym tylko jeszcze doprecyzować ze chodzi mi o młodocianych uczni, po gimnazjum ( do lat 18 ).

Pozdrawiam
Adam

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 30 kwie 2016, 22:47

:P
Ostatnio zmieniony 01 maja 2016, 20:22 przez bey, łącznie zmieniany 1 raz.
Lepsze jest wrogiem dobrego

egojack1

Post autor: egojack1 » 30 kwie 2016, 23:08

Witamy na Forum. Niebywałe co napisałeś, bo przeważnie jest odwrotnie: są zapytania i poszukiwania kogoś, u kogo można by się kowalstwa nauczyć.

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 30 kwie 2016, 23:11

Boże....dlaczego ja mam tak daleko do Gdańska :facepalm: :facepalm: :facepalm:

[akurat po wakacjach lecę do nowej szkoły ;) ]
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

Rokoko Adam M.

Post autor: Rokoko Adam M. » 01 maja 2016, 00:23

Chodzi mi o młodocianego pracownika/obecnie ucznia gimnazjum - link na mój serwis http://kowal-rokoko.pl/
W tej branży najtrudniejsze sa dwie rzeczy znaleźć samodzielnego kowala i znaleźć dobrego klienta i ta pierwsza jest awykonalna ;) , prawie 7 lat prowadzę moja działalność i jedynego kowala jakiego mam to ten ktorego wyuczyłem . Obecnie na rynku pracy jest tak źle ze szukam kowali za granicą , wolałbym jednak pracować z naszymi rodakami, niestety problem polega na tym ze przeciętny gimnazjalista nawet nie wie ze taki zwód istnieje , kiedy dzwonimy po gimnazjach ze możemy przyjąć uczni to Panie arogancko mówią nam ze '' nasi uczniowie nie wybierają takich zawodów '' w Gdańsku sa tylko dwie szkoły rzemieślnicze które maja choć podobny profil zawodowy ( ślusarz ) . Generalnie problem braku rzemieślników dotyka wielu branż i się pogłębia z roku na rok, puki rzad nie zacznie promowca nauki rzemiosł będzie tylko gorzej. W 2002 r. kiedy kończyłem naukę bylem jedynym uczniem w trójmieście uczącym się tego zawodu.

Poszukując ucznia próbowałem chyba już wszystkiego , ogłaszania w gazetach ,ulotki w gimnazjach, w sklepach , portale informacyjne, tylko w radio i telewizji nie bylem ;) . Pani która pracuje juz dziesięć lat w Gdańskim Cechu powiedziała mi że odkąd pracuje nikt nawet jej nie zapytał o warsztat w którym można sie uczyć kowalstwa .
Nadzieje jest w Forum ;)

Rokoko Adam M.

Post autor: Rokoko Adam M. » 01 maja 2016, 00:43

egojack1 pisze:Witamy na Forum. Niebywałe co napisałeś, bo przeważnie jest odwrotnie: są zapytania i poszukiwania kogoś, u kogo można by się kowalstwa nauczyć.
Podobnie zdziwione i jednocześnie pełne podziwu było panie z Cechu gdy robiłem kurs pedagogiczny.
Zawód jak wiesz jest piękny ale tez cholernie trudny w prowadzeniu, powiedziałbym nawet ze pomimo ogromnego zaangażowania w produkcje, projekt itp. marketingu jest wiencej niż produkcji . wydaje mi sie ze tylko ludzie z pasja i ogromną determinacja w tym siedzą , którzy są skłonni do poświeceń , choćby ta godzina o której piszę, to prawie norma ;) .

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 01 maja 2016, 05:56

Dodam tylko, że Adam jest jednym z nielicznych kowali dzięki umiejętnościom których pewna firma pierwszoligowa zbudowała swoją pozycję. Jest więc naprawdę od kogo się uczyć. Polecam. A tak w ogóle to długo Ci zajęło trafienie na nasze forum :) Witaj. Myślę, że kluczową informacją dla młodzieży chcącej uczyć się zawodu jest to czy zapewniasz zakwaterowanie. Mam nadzieję, że widzimy się w Swołowie viewtopic.php?f=11&t=4330
Kontakt 517355290

graffic

Post autor: graffic » 01 maja 2016, 08:53

szkoda, że nie jestem nastolatkiem :)

ale pamiętam że generalnie zawsze był problem z rzemiosłem w Polsce - znalezienie fachmana, który byłby skory uczyć...tragedia - pewnie dzisiaj zajmowałbym się czymś zupełnie innym :) - a tak to przynajmniej fajne hobby mam

w każdym razie - fajnie, że jest ktoś kto zajmuje się kowalstwem i chce uczyć - witamy i pozdrawiam z Wrocka :)

Darek999
Kontakt:

Post autor: Darek999 » 01 maja 2016, 10:00

W Bieszczadach szukałem kowala aby się uczyć u niego. Ciężka sprawa, nie dość że zawód na wymarciu to u nas starsi kowale nic nie chcą pokazać ani przekazać. Trzeba samemu się uczyć na błędach i podpatrywać w internecie.
Szkoda że mam pewno z 1000km i wiek 2x18, ale serdecznie pozdrawiam z drugiego końca Polski.
Darek999

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 01 maja 2016, 13:46

Problem mysle ze jest w wieku, najczęściej ludzie w gimnazjum nie mają pojęcia co będą chcieli robić w życiu, a juz w ogóle cięzko u nich o inne pasje niż komputer( Tutaj ukłon w strone Draco i kilku innych młodych forumowiczów) Czy wiek rekrutacyjny masz narzucony z góry czy po prostu chcesz nauczać od najmłodszych lat? Myślę, że jeśli byś szukał czegoś około 20 lat to byłoby Ci o niebo łatwiej :/

Raskerov

Post autor: Raskerov » 01 maja 2016, 14:03

Witaj :P Szkoda że na drugim końcu Polski mieszkam :P

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 01 maja 2016, 16:46

Boleję nad tym,że mieszkam tak daleko. :/
A może tak spróbować młodzież zaprosić do kuźni i pokazać im jak to wygląda na żywo?Może byłby jakiś odzew. :)
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

MarcinXD

Post autor: MarcinXD » 01 maja 2016, 17:27

Ja akurat jestem na tym etapie. :lol:

Gdybym miał tylko bliżej ...

mori_5

Post autor: mori_5 » 01 maja 2016, 21:50

Witam :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „PRZEDSTAW SIĘ - say hello”