Bobo....jakubek pisze:Bobo
Kotlina z żeliwa?
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
graffic
Re: Kotlina z żeliwa?
Jakubku, jak się przejadę się na Podlasie ... to Twoje 55 wiosen nie pomoże się Tobie wykręcić z karnej flaszkigraffic pisze:Bobo....jakubek pisze:Bobomało nie spadłem z fotela.... ehehehehheheheheeh
Mały niezręczny skrót,ale tam, jak przyjedziesz to ducha puszczy walniemy,po nim oczy wychodzą,ale głowa nie boli 
Dziękijakubek pisze:/.../ jak przyjedziesz to ducha puszczy walniemy,po nim oczy wychodzą,ale głowa nie boli
W zasadzie nic go nie bolało
Fakt autentyczny ... jest tam taki Pub Bl...
Po kilku próbach wykonałem taką kotlinę,przeprowadziłem próbą ognia,moim zdaniem zdała egzamin.Przy większym nadmuchu pięknie spaliło płaskownik,czyli kawałek resora od malucha,ale mam dwa takie w zapasie.
tak to wygląd
tak to wygląd
No ładnie
, ale czemu z boku a nie na środku ta kotlina? Będzie potrzeba usypania większej górki - będzie problem.
Oczywiście będą naniesione poprawki,dospawany kawałek blachy,a jak nabiorę wprawy to wykonam drugą głębszą kotlinę.Teraz pracuję nad kowadełkiem z szyny 60 i szlifierką taśmową.Więc zima zleci mi szybko.
tak to wygląda w całości. Oczywiście jeszcze kilka drobnych spraw wykończeniowych.
W tej kotlinie zahartowałem te nożyki Nic wielkiego ale cieszy.
tak to wygląda w całości. Oczywiście jeszcze kilka drobnych spraw wykończeniowych.
W tej kotlinie zahartowałem te nożyki Nic wielkiego ale cieszy.
-
graffic
piękny pożeracz koksu
- jakieś ścianki kolega dorobi ? (nie będzie koks z blatu sypał się na trawnik)
Oczywiście mam ścianki z szamotówki,do nożyków jej używam,a te zdjęcia robione podczas prostowania sprężyny,oczywiście próba pożerania koksu też wchodziła w gre.Wiem że początki kowalstwa to duże straty koksu,ale przyjemności kosztują.Oczywiście dzięki za podpowiedzi .
Pisząc o nowej głębszej ile miałeś na myśli cm?
I tu mnie masz
,pisząc o głębszej kotlinie miałem na myśli,drugą udoskonaloną, wykonaną w miarę potrzeb,ale wcześniej muszę zdobyć trochę wprawy,a wymiary same przyjdą.
Oczywiście czas nagli dopóki mam dostęp do taniej blachy,gilotyny giętarki i wielu innych sprzętów,dlatego tak napisałem.Chętnie wysłucham mistrzów co do wymiarów kotliny,
-
graffic
jakubek - sięgnij proszę w przebogate treści FK - wiele razy wałkowany temat wymiarów kotliny - od standardów, po samodzielne projekty - a choćby i kolegi Bobodara 
Właśnie tam zasięgam wiedze,ale mówią że pańskie oko konia tuczy,to samo porada mistrza.
-
habeer
- Lokalizacja: Na Dolnym Śląsku piękne okolice, gmina Miękinia, Pisarzowice :)
ot dyplomata 
Raczej rozwaga
już wiszę ducha puszczy,