Budowa Kuźni
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Re: Budowa Kuźni
Odpowiem za MT. Dostępność i lekkość. Nie trzeba się natargać dźwigając do góry. Wiem co mówię, swoją kuźnię stawiałem z pustaków żużlobetonowych.
Kontakt 517355290
Tak jak pisze Banan a poza tym jest jeszcze kwestia ceny, z siporka wychodzi najtaniej.
Officina Ferraria
Cena niższa ale i klimat suchszy.
Ściany z bloczków betonowych w odróżnieniu od gazobetonu, szczególnie od jesieni do wiosny przy nagłych spadkach temperatur i dużej wilgotności powietrza potrafią sprawiać psikusa w postaci "ściany płaczu".
Ściany z bloczków betonowych w odróżnieniu od gazobetonu, szczególnie od jesieni do wiosny przy nagłych spadkach temperatur i dużej wilgotności powietrza potrafią sprawiać psikusa w postaci "ściany płaczu".
kuźnia bedzie z zewnątrz ocieplona, wiec niw powinno być problemu. poza tym częste odpalanie pieca powinno wyeliminowac całą wilgoć.
Officina Ferraria
Teraz kiedy jesteś przy końcu prac, o ile nie jest to tajemnicą to czy możesz uchylić rąbka tajemnicy z jakiego rzędu kosztami trzeba się liczyć stawiając taki budyneczek?
zadna tajemnica. do obecnwgo stanu materiały kosztowały mnie 16 k. najwięcej zapłaciłem za beton. jutro postaram sie zamieścić rozpiske co za ile. bralem z jednego skladu który do najtanszych nie na leży, ale jest na miejscu. inna kwestia jest taka że nie miałem czasu żeby jeździć i ogarniac promocje i okazje. myślę ze mozna by jakies 20% taniej. robocizna kosztowała 14k. robiły firmy i zrobiły to dobrze.
Officina Ferraria
Koledzy, kolejna prośba o radę. Wykonałem zewnętrzną ramę drzwi (kątownik 4x4x45) i chcę się zabrać za skrzydła. Jakie powinienem założyć luzy pomiędzy skrzydłem a ramą oraz pomiędzy samymi skrzydłami?
Officina Ferraria
Udało mi się zamocować ramę drzwi - kątownik 4x4x45. Zakotwiłem to kołkami 20 cm, mam nadzieje że to wystarczy.
I kojne pytanie do bardziej doświadczonych kolegów, czym to pomalować żeby tego rdza nie brała?
I kojne pytanie do bardziej doświadczonych kolegów, czym to pomalować żeby tego rdza nie brała?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Officina Ferraria
-
graffic
MT - trzeba było zaminiować wstępnie ramę przed montażem - co z tego ze z wierzchu pomalujesz....
też już na to wpadłem. jakoś będę se musiał dac radę. rama nie przylega calkiem szczelnie do muru więc może uda mi się tam farbę wprowadzić.
Officina Ferraria
-
egojack1
Odkręcić-pomalować 2x- przykręcić.MT pisze:jakoś będę se musiał dac radę.
egojack1 pisze:Odkręcić-pomalować 2x- przykręcić.MT pisze:jakoś będę se musiał dac radę.
wolałbym nie, bo musiałbym kołki rozporowe wyrywać, zresztą część ramy która jest z przodu i tak będzie schowana pod styropianem więc do góry i z boków woda nie będzie leciała. Widoczna będzie tylko wewnętrzna część.
Officina Ferraria
tutaj chyba kolegom nie chodzi o to, czy będzie ona widoczna czy nie, ale że od ściany będzie Ci powoli rdzewieć, szczególnie na spawach. Kołki rozporowe to nie jest duży koszt, a widzę że chcesz żeby wszystko było idealnie, więc chyba warto. Poza tym słowa uznania i gratulacje za tak przykładną robotę.
Kiedyś też planuję postawić murowaną kuźnię i chyba będę się wzorował na Twojej, chociaż raczej będę starał się zrobić jak najwięcej samemu.
Nic co robisz, nie jest stratą czasu, jeśli umiesz mądrze korzystać z własnych doświadczeń.
MT moim zdaniem ściągnąć wyczyścić szczotką drucianą nie ręczną i odtłuścić. Steropian koło drzwi zły pomysł , długo nie pociągnie. Kołki 200 mm stanowczo za długie. Ja bym czoło twojej kużni otynkował i założył ramę bramy bez mocowania czołowego. Ja bym ramę i bramę z zawiasami pospawał najpierw i dopiero montował z luzem między między murem a ramą bramy, ze względu na przekątną gdzie można sobie póżniej regulować. Woda nie będzie leciała bo masz zadaszenie, albo po co jest silikon
to na tyle