W końcu zarejestrowałem się na forum, więc najpierw wypada się przywitać.
Na imię mam Marcin, lat 28, mieszkam we Wrocławiu.
Od 3 lat jestem absolwentem Politechniki Wrocławskiej, wydział Mechaniczno-Energetyczny, kierunek Energetyka.
Obecnie pracuję w fabryce kuchenek i piekarników w dziale R&D, jestem odpowiedzialny głównie za wolnostojące kuchenki gazowe.
Od wielu lat jestem również członkiem wczesnośredniowiecznej grupy rekonstruktorskiej.
Kowalstwo fascynowało mnie od zawsze, ale dopiero teraz mam zamiar faktycznie coś z tym zrobić, i połączyć oba hobby – rekonstrukcje oraz kowalstwo. Mimo wszystko mam zamiar traktować kowalstwo jako hobby, a nie jak źródło utrzymania.
Na studiach byłem na specjalizacji Energetyka Cieplna i Jądrowa oraz Odnawialne Źródła Energii. Praca inżynierska była na temat „Zagrożenia pożarowo wybuchowe w elektrowni” natomiast magisterska „Inertyzacja młyna węglowego”. Bardzo ciekawe tematy i wraz z licznymi przedmiotami z zakresu termodynamiki, mechaniki płynów, przenoszenia ciepła, fizyki spalania, materiałoznawstwa itp. daje dobre podstawy teoretyczne. Problemem tylko jest fakt, że przy budowie piekarników mało co się z tego przydaje, i po kilku latach nieużywania spora część wiedzy uleciała… trzeba by sobie wszystko poprzypominać…
W pracy natomiast dużo używam programów do modelowania 3d (Catia) co w połączeniu z drukarką 3d daje bardzo duże możliwości.
Jak już wspominałem kowalstwo chcę traktować jako hobby, i czerpać z tego wiele satysfakcji.
Na forum znalazłem mnóstwo ciekawych informacji i liczę na to że uda mi się również dołożyć coś od siebie.
Mam świadomość że moja przygoda nie zacznie się od kucia mieczy, ale raczej od gwoździ, czy innego sprzętu obozowego, które w rekonstrukcji są również bardzo przydatne
Pozdrawiam!