Poszukuję pomocy - stara kasetka Skarbiec

Techniki ślusarskie

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Flipper

Poszukuję pomocy - stara kasetka Skarbiec

Post autor: Flipper » 31 sie 2016, 14:34

Witam
Wybaczcie jestem tu nowy i nie wiem jak wielu jest tu ślusarzy w "zamkowo - sejfowym" znaczeniu.
Mam pewien problem. Wszedłem w posiadanie starej kasetki, prawdopodobnie produkcji warszawskiego Skarbca. Kluczyk do niej ma numer zgodny w tym wybitym na spodzie kasetki. Niestety obraca się w zamku nie otwierając zasuwek. Dźwięk jest taki jakby zamek działał poprawnie. Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną i czy można to jakoś otworzyć bez prucia, cięcia, wiercenia? Sama kasetka jest ładna w swojej formie i przydał by mi się jako schowek na drobiazgi po wyczyszczeniu i odmalowaniu. Wartość jej jest jednak tak znikoma że naprawa u fachowca będzie nieopłacalna. Ktoś coś podpowie?

Remington

Re: Poszukuję pomocy - stara kasetka Skarbiec

Post autor: Remington » 31 sie 2016, 14:52

Czasem mam do czynienia z takimi kasetkami, zlecenia napraw ich zamków często są irytujące i nie opłacalne.
Powody kłopotów mogą być dwa:
1. uszkodzona broda klucza
2. uszkodzony zamek
pyknij może fotkę brody klucza i kasetki

Flipper

Post autor: Flipper » 31 sie 2016, 14:59

Ok. Pod wieczór postaram się wrzucić fotki. Z tego co kojarzę to klucz wyglądał ok, jedynie miał jakby ślad wytarcia/wybłyszczenia.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 31 sie 2016, 15:47

Spróbuj kasetkę przekręcić na jeden lub drugi bok ewentualnie do góry dnem i spróbuj w tych pozycjach otworzyć. Być może korozja zjadła sprężynki zapadek lub jakiś inny drobny element zamka.
Kontakt 517355290

graffic

Post autor: graffic » 31 sie 2016, 16:06

czasami problemem jest zapieczony samar na mechanizmie lub brud i pył, zerwane trzpienie mocujące (wewnątrz mechanizmu), złamana sprężyna itd. zależy jak pracuje mechanizm

Flipper

Post autor: Flipper » 01 wrz 2016, 12:32

Witam dzięki za sugestie. kasetkę próbowałem już otwierać w różnych pozycjach nic to nie zmieniło. Aby wypłukać ewentualne zabrudzenia czy ruszyć stary smar przelałem do spora ilością WD40. Mechanizm zdaje się pracować gładko z oporem podobnym jak stare zamki z zasuwą. Niż przy tym nie zgrzyta itp.
Wstawienia zdjęć nie ogarniam niestety. Pobawię się w weekend i jak się nie uda odpuszczę temat a kasetka pójdzie na wymianę na cos fajnego na zaprzyjaźnionym złomie :)

graffic

Post autor: graffic » 01 wrz 2016, 14:46

zamiast WD - lepiej stosować benzynę / naftę / olej napędowy

zdjęcia ? - nic prostszego - maksymalny rozmiar zdjęcia ma bodaj 0,5 MB - przeciągasz wybrane zdjęcia do postu który piszesz (pod okienkiem tekstowym pojawia Ci się pasek z ładowania zdjęcia) - potwierdzasz wstawianie fotki (wstaw w tekst) - w tekście pojawia się link ze zdjęciem (a nie zdjęcie, żebyś się nie wystraszył :), link oczywiście musisz ustawić w tym miejscu tekstu, w którym chcesz żeby pojawiła się fotka - po wciśnięciu podglądu lub wysłaniu posta - automatycznie fotka będzie załadowana na serwer - ot i cała magia :D

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 01 wrz 2016, 20:06

Próbując otwierać kasetkę w różnych pozycjach powinieneś dobrze pukać w zamek by bebechy ustawiły się we właściwych pozycjach.

Kaczor

Post autor: Kaczor » 01 wrz 2016, 20:28

Może to nie pomóc, wiele z tych zamków ma coś w rodzaju cięgła z miękkiego metalu, które zrywa się przy próbie otworzenia na siłę. Jeśli to taka historia to tylko trochę rozwiercić zamek, otworzyć i wstawić jakiś zmyślny mechanizm zamykający będący efektem tygodnia rozmyślań, mój sejf ze złomu tak właśnie trzeba było potraktować ;)

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 01 wrz 2016, 20:32

Po za tym gdyby zeszlifować farbę to pokażą się śróby, którymi zamek jest przykręcony do obudowy. Rozwiercić śruby i kasetka otwarta. :)
Kontakt 517355290

Kaczor

Post autor: Kaczor » 01 wrz 2016, 20:40

Niestety nie wszystkie kasetki je mają, np. większość datowanych na wczesny prl i w górę ma wewnątrz wgrzany/wspawany kawałek blaszki do której to dopiero ten zamek jest przykręcony. Ale jeśli jest stara to może coś tam mieć, trzeba by ją obejrzeć i odrobinkę pomacać, dopiero wtedy można będzie dobrać odpowiednią metodę otwarcia.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 01 wrz 2016, 20:44

Może znajdziesz gdzieś na wierzchu nazwę producenta i być może ta firma nadal funkcjonuje, a w takiej firmie to pewnie powiedzą co należało by zrobić by sezam otwarł się na komendę.

kin241

Post autor: kin241 » 01 wrz 2016, 20:44

Takie kasetki otwierało się w specjalny sposób. Niestety dokładnie nie pamiętam. Trzeba było włożyć klucz, obrócić póżniej włożyć głębiej lub wycofać i obrócić. Niestety nie wiem czy w tą samą czy w przeciwną stronę. Trzeba popróbować. Na pewno nie otwierało się tego zamka w zwykły sposób w jednaj pozycji.

Flipper

Post autor: Flipper » 02 wrz 2016, 09:07

Ten egzemplarz jest zgrzewany. Już patrzyłem na to. Co do "fikuśnego" otwierania to chyba w takim przypadku klucz był dłuższy i miał dwie brody. Z dzieciństwa pamiętam taki sejf u ojca w gabinecie :)
W weekend postaram się jeszcze spróbować popukać większym młotkiem :D
A oto zdjęcia kasetki i klucza:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 02 wrz 2016, 20:30

Ostatecznie można kątówką wyciąć dno, rozkręcić zamek od środka, otworzyć,naprawić , sprawdzić działanie, wspawać dno :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „ŚLUSARSTWO - locksmithing”