12m ogrodzenia. Oddam robotę :)
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
12m ogrodzenia. Oddam robotę :)
Witajcie.
Sprawa wygląda tak, że nie jestem w stanie tej roboty aktualnie wykonać, ale może ktoś z Was ma akurat wolne moce przerobowe.
Rejon: północny Dolny Śląsk (pow. Wołów)
Do wykonania są 4 przęsła po ok. 3m długie, 1,3m wysokie. Mają stylistycznie pasować do bramy, którą załączam na zdjęciach.
Przęsła mają być bez dolnego pasa blachy.
Dopuszczalne są spawy, ale mają być niewidoczne. Tu i ówdzie ma być jakaś nierówność, wżer itp. Ogrodzenia ma wyglądać, jakby było przy chałupie od początku, tak jak brama.
Kruczkiem jest płaskownik w przekroju jakby płytki ceownik. Takich już nie ma chyba w handlu, ale można ściąć ceowniczki o szer. 20mm do odpowiedniej głębokości.
Obiecałem gościowi, że popytam i ogłoszę wśród kowali, bo mu zależy - remontuje stary dom i chce, żeby to miało ręce i nogi.
Jak ktoś będzie zainteresowany, podam kontakt do klienta na pw.
Sprawa wygląda tak, że nie jestem w stanie tej roboty aktualnie wykonać, ale może ktoś z Was ma akurat wolne moce przerobowe.
Rejon: północny Dolny Śląsk (pow. Wołów)
Do wykonania są 4 przęsła po ok. 3m długie, 1,3m wysokie. Mają stylistycznie pasować do bramy, którą załączam na zdjęciach.
Przęsła mają być bez dolnego pasa blachy.
Dopuszczalne są spawy, ale mają być niewidoczne. Tu i ówdzie ma być jakaś nierówność, wżer itp. Ogrodzenia ma wyglądać, jakby było przy chałupie od początku, tak jak brama.
Kruczkiem jest płaskownik w przekroju jakby płytki ceownik. Takich już nie ma chyba w handlu, ale można ściąć ceowniczki o szer. 20mm do odpowiedniej głębokości.
Obiecałem gościowi, że popytam i ogłoszę wśród kowali, bo mu zależy - remontuje stary dom i chce, żeby to miało ręce i nogi.
Jak ktoś będzie zainteresowany, podam kontakt do klienta na pw.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Demokracja - tyrania większości nad mniejszością.
Re: 12m ogrodzenia. Oddam robotę :)
Produkują, produkują. Szukaj pod frazą" płaskownik dwugarbny ". Kurcze ciężko będzie zepsuć przęsła do zepsutej bramy. Żartuję, klient wymaga to tak trza zrobić. http://www.logistsystem.pl/dwugarbny-30 ... -3469.html
Dzięki. Dobrze wiedzieć. Zajrzałem i mają szerokość 14mm a następny 25mm. Nie ma 20mm. Zresztą sam i tak nie wykonam tej roboty, bo kuźnia skromna, głównie pod kątem noży historycznych i nie tylko, ale może ktoś potrzebuje roboty. Sam nawet nie wiem, jak to wycenić. Niby niezbyt skomplikowana robota, ale zakładając, że tylko na nity wszystko, to się robi drożej. Na ile byście to wycenili bez malowania? Z 500 za mb?
800 za meter.
Tak sobie myślałem o górnej granicy cenowej. Ale czy miałeś na myśli 800 za mb bez malowania?
Z malowaniem metr bieżący, bez ocynku. Klientowi rzucaj cenę wyższą bo na 100% będzie próbował urwać ze dwie setki.
Znalazł się chętny do wykonania tego zlecenia 
Chętny to może by i był ale przejechać całą Polskę na pomiar, a następnie na montaż to mało realne. Dla sumy 1500 za metr byłoby to opłacalne. Robiłem renowację takiego ogrodzenia ze sporym odtworzeniem większości elementów więc wiem, że robota stosunkowo prosta, aczkolwiek nie szybka. Bierz się sam za zlecenie i nie szukaj nikogo, kto zgarnie ci parę złotych z przed nosa. Tego typu prace to sprzętowe minimum więc dasz radę bo zdolne chłopaczysko jesteś. 
Aktualnie nie mam możliwości. Robię małe gabarytowo rzeczy. Dopiero będę powiększał warsztat. Zresztą robienie mniejszych wyrobów też może być satysfakcjonujące 
Swego czasu również miałem warsztat o powierzchni 12 metrów i większość rzeczy o sporych gabarytach robiłem poza nim. Jeżeli posiadasz wiertarkę stołową to robota niestraszna. Wiercenie ręczne pod nitowanie konstrukcji to już praca ponad ludzkie siły, a przynajmniej nie w tej cenie.
Hehe. Mam tylko ręczną wiertarkę. Zresztą, trudno mi sobie wyobrazić wiercenie przęsła na stacjonarnej. Bo wiercenie najpierw elementów grozi niespasowaniem się otworów.
Z ręczną wiertaczką można odpuścić temat wykonania tego typu prac, a co do problemu niespasowania podczas wiercenia na maszynie stacjonarnej, to należy wykonać szablony z otworkami. Wiercisz przez szablon kilkadziesiąt elementów otrzymując identyczny rozstaw otworów. Pozostaje jedynie poskładanie całości w kupę. Szablon powinien być wykonany dość starannie i czym lepiej się go wykona, tym złożenie przęsła staje się mniej bolesna.