Zastrzały

Techniki używane obecnie, kowalstwo artystyczne

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Która wersja zastrzału jest prawidłowa

Czas głosowania minął 07 kwie 2010, 22:22

A
15
52%
B
14
48%

Liczba głosów: 29

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Zastrzały

Post autor: jolo » 31 mar 2010, 22:22

Witam coraz częściej się spotykam z różnym wykonywaniem zastrzałów na konstrukcjach bramowych, więc ogłaszam ankietę , która wersja zastrzału na rysunku jest prawidłowa
A czy B wynik będzie do mojej wiadomości opublikuję, go za tydzień,

potem rozpoczniemy dyskusję nad tym który rodzaj jest prawidłowy i dlaczego

zapraszam do ankiety
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 07 kwie 2010, 22:37

no i po ankiecie ,
ku mojemu zdumieniu zdania są podzielone po połowie, hmm,
moim zdaniem prawidłowy zastrzał to typ B ponieważ siła działa na niego na rozciąganie a jak sami wiemy stal jest bardzo na nie wytrzymała, natomiast w typie A siła działa na zastrzał na ściskanie pod katem , więc tu możliwe jest wyboczenie zastrzału co powoduje jego skrócenie, a tym samym opadanie bramy, zresztą prosty przykład , przeciwwaga dla bramy przesuwnej , zastrzał poddawany rozciąganiu,

oczywiście jeśli ktoś ma inne spostrzeżenia zapraszam do dyskusji

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 07 kwie 2010, 22:45

Zastrzał B jest lepszym rozwiązaniem ponieważ uniemożliwia opadanie ramy, najlepszym z punktu wytrzymałości jest stosowanie zastrzału A+B w formie X - ja takie stosuje w bramach przesuwnych na "przeciwwadze"

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 08 kwie 2010, 09:22

Tak sobie pomyślałem,że sprowokowała jola do zrobienia ankiety moja ostatnia brama z gałązką.Ja też uważam,że zastrzał B jest właściwy ,koledzy napisali dlaczego,ale gałązka rosnąca do dołu głupio by wyglądała ,a i tak po trosze spełnia swoje zastrzałowe zadanie.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 08 kwie 2010, 19:05

kiedys zadzwonił do mnie klijent co mu robiłem konstrukcje pod deski i mówi ze wszystkie bramy we wsi , insze niz u niego i się somsiedzi naśmiewają , to mu powiedziałem żeby somsiadom powiedział że tylko on w całej wsi ma dobrze a reszta ma spier,..... :-P
,
a twoja gałązka mi o tym fakcie przypomniała

Robert W.

Post autor: Robert W. » 08 kwie 2010, 19:23

to panowie dlaczego w książkach inaczej piszą :?: :-P

nochal

Post autor: nochal » 08 kwie 2010, 20:38

no mnie tam też się wydaje że B jest prawidłowe. Najlepiej by było jakby to policzyć tak jak się liczy wytrzymałości belek i kratownic, ale ja się tego nie podejme :-P to by rozwiązało spory. Ale nawet bez kalkulatora można obmyślić, tak jak mówi Jolo; w B zastrzał jest rozciągany a w A jest ściskany

ornatus
Kontakt:

Post autor: ornatus » 08 kwie 2010, 21:37

wszystko zalezy od doboru materiału. Po spełnieniu tego warunku oba rozwiązania sa dobre. Mi się wydawało, że wariant A bo jakoś mi się z dźwigiem skojarzyło jakby usunąć część pod zastrzałem :oops:

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 09 kwie 2010, 15:42

Robert W. pisze:to panowie dlaczego w książkach inaczej piszą :?: :-P
w jakich książkach i co piszą?

no ornatus dobrze kombinuje tylko , w tym dźwigu ramię podpory może zapaść sie do środka i katastrofa budowlana :-)

Robert W.

Post autor: Robert W. » 09 kwie 2010, 16:57

znajdę to wkleję,na razie mam tylko rysunek sił działających i podpory, wrzucę wieczorem po robocie :mrgreen:

melonmelon

zajszczały

Post autor: melonmelon » 09 kwie 2010, 20:35

1. jolo: w przypadku stali budowlanych (a z takich korzystacie można przyjąć, że wytrzymałość na ściskanie=wytrzymałość na rozciąganie),
http://www.akademia.marwlo.cad.pl/mat_c ... echan1.doc
tab. 1
wyboczeniem bym się nie martwił, kto z was stosuje cienkie pręty na zastrzały?
2. jolo: zastrzał tylny w bramie przesuwnej jest do przewwagi i zmniejsza jej wagę, spełnia inne zadanie - unosi resztę bramy do góry
3. salaputro: nikt nie lubi jak mu opada, brama też nie ma opadać, właśnie jak opada to jest źle bo może się odkształcać
4. nochal: zastrzałowi jest wsio ryba czy jest rozciągany czy ściskany, on ma usztywnić bramę
5. ornatus: rodzaj materiału nie ma znaczenia, drewno, miedź, stal, alu tu mamy mechanikę
ciekawe że was kolo po fachu głosuje zdajesie na A
http://webcache.googleusercontent.com/s ... =firefox-a
takie małe przykłady
na małe dźwigi budowlane o konstrukcji stosuje się (rozpatrujemy tylko trójkąt)
a) sztywnej - rozwiązanie A
b) zastrzał z liny - rozwiązanie B
w rozwiązaniu A rama jest podpierana, główne obciążenia działa na zawias dolny, przegub dolny jest nieobciążony, większość sił przenosi trójkąt - brama nie opada :)
w rozwiązaniu B główne obciążenie działa na zawias górny, dlatego to rozwiązanie stosuje się jako przeciwwagę, tył bramy przesuwnej podnosi (z pomocą zamocowania górnego) bramę do góry - brama nie opada

pozdro

ornatus
Kontakt:

Post autor: ornatus » 09 kwie 2010, 20:51

pisząc "odpowiedni material" miałem oczywiście na myśli jego przekrój. Wiem, ze nie istotnym jest czy to metal czy drewno itd.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Re: zajszczały

Post autor: jolo » 10 kwie 2010, 19:58

melonmelon pisze:1. jolo: w przypadku stali budowlanych (a z takich korzystacie można przyjąć, że wytrzymałość na ściskanie=wytrzymałość na rozciąganie),
http://www.akademia.marwlo.cad.pl/mat_c ... echan1.doc
tab. 1
wyboczeniem bym się nie martwił, kto z was stosuje cienkie pręty na zastrzały?
2. jolo: zastrzał tylny w bramie przesuwnej jest do przewwagi i zmniejsza jej wagę, spełnia inne zadanie - unosi resztę bramy do góry
3. salaputro: nikt nie lubi jak mu opada, brama też nie ma opadać, właśnie jak opada to jest źle bo może się odkształcać
4. nochal: zastrzałowi jest wsio ryba czy jest rozciągany czy ściskany, on ma usztywnić bramę

http://webcache.googleusercontent.com/s ... =firefox-a
takie małe przykłady
na małe dźwigi budowlane o konstrukcji stosuje się (rozpatrujemy tylko trójkąt)
a) sztywnej - rozwiązanie A
b) zastrzał z liny - rozwiązanie B
w rozwiązaniu A rama jest podpierana, główne obciążenia działa na zawias dolny, przegub dolny jest nieobciążony, większość sił przenosi trójkąt - brama nie opada :)
w rozwiązaniu B główne obciążenie działa na zawias górny, dlatego to rozwiązanie stosuje się jako przeciwwagę, tył bramy przesuwnej podnosi (z pomocą zamocowania górnego) bramę do góry - brama nie opada

pozdro
Na początku to napiszę że mi sie nie podobają hasła takie jak napisałeś melonie w p5 swojego wywodu, dzielące na nas czyli rozumiem forumowiczów FK i was melona i kogo jeszcze ?

tu cytat

5. ...
ciekawe że was kolo po fachu głosuje zdajesie na A......

potem Punkt 1 , tak w zasadzie wytrzymałość na rozciąganie jest nieznacznie większa niż na ściskanie, nie licząc wyboczenia , natomiast wyboczenia można nie brać pod uwagę przy walcu o średnicy 1m i wysokości 1m , natomiast tu zastrzały są smukłe , co ma znaczący wpływ na wyboczenie , pisząc prostym językiem, jakby zastrzał zrobić z pręta okrągłego 12mm to na rozciąganie byłby ok a na ściskanie tak jak w typie A , ugiął by sie pod własnym ciężarem, więc wygrywa B

Punkt 2 Nie wiem o czym piszesz z tym zmniejszaniem wagi poprzez przeciwwagę, ale
zastrzał na bramie przes. jest obciążony na rozciąganie, i ma za zadanie nie pozwolić opaść bramie w częći roboczej, moim zdaniem prawidłowe konstrukcje to ci e (poniżej)

3i 4 Bez komentaża , jak przerwa reklamowa :-)

dalej przykłady dźwigów , faktycznie w dźwigach z zastrzałem sztywnym , jest stosowany typ a , ale należy zwrócić uwagę na to że zastrzał jest kratownicą dość okazałą w porównaniu z linami powyżej

potem mamy te obciążenia zawiasów z których wynikało by że w poniższym rysunku a i b
siły działające na zawiasy 1 i 2 są różne dla różnych typów co z kolei oznaczało by że w typie /a/ , słup pod takim samą wagą bramy mniej by się uginał bo większa siła oparta by była niżej i działała by w drugą srtonę :-/ szczerze to pewności nie mam , ale wydaje mi się że siły działające na zawiasy w obu przypadkach będą takie same

pomimo to jestem pod wrażeniem zasobów twojej wiedzy i uporu w jej udowadnianu
pozdrawiam

ciekawe czemu reszta /kolów/ :lol: się nie udziela
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 11 kwie 2010, 06:24

Myślę,że melon myślał o podziale na płociarzy i nożorobów.Mnie też takie podzieły się nie podobają.Chyba tak niechcący się wymskło.
Kontakt 517355290

melonmelon

teraz

Post autor: melonmelon » 11 kwie 2010, 22:16

0. lat temu kilka
jak nie miałem dostępu do netu trochu kułem
więc w sumie jestem tu bez sentyment
jezu
kolo (kolega?) po fachu czyli kowal, co zdajesie bramy też robi
był bez mnie jakiś podział dokonany na tych czy innych?
pisałem coś o płociarzach i innych?
1. robert w miał czegoś poszukać w książkach, czekam na niego
2. napiszę jeszcze raz, w bramie przesuwnej inaczej się siły rozkładają
3. upór w udowadnianiu - jedno słowo i upór się skończy
jestem tu dla punktu 0. staram się tłumaczyć czasem, że coś może być lepiej
jeśli to kogoś boli oki
tłumaczę z kilku powodów, mnie w życiu pomogło kilku ludzi, których nawet nie znałem
jak kogoś razi tłumaczenie może wcisnąć ignora (jest tu chyba takie narzędzie), lub napisać, siem zamknę

pozdro

ODPOWIEDZ

Wróć do „KOWALSTWO WSPÓŁCZESNE - blacksmithing”