Migatronic 240 Pilot - czy ktoś zna ten model ?

MAG, TIG, PLAZMA, LASER

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

zielony 58

Migatronic 240 Pilot - czy ktoś zna ten model ?

Post autor: zielony 58 » 11 gru 2016, 20:22

Był już u mnie Mikołaj i w swojej dobroci zostawił mi Tiga Migatronic 240 Pilot. I teraz mam do kolegów pytanie, czy ktoś spawał może tym modelem?
Jest to Tig - DC z "drugiej ręki" i niestety brak instrukcji. Panel przedni jest w miarę prosty od połowy w lewą stronę ,bo jest tam pokrętło - 2 takt lift , 4 takt lift , 2 takt HF , 4 takt HF , MMA . I pokrętło ustawienia prądu spawania . Niejasne dla mnie jest ustawienie po prawej stronie: argonu przed spawaniem i chyba po - która regulacja jest od tego. Co to jest za przełącznik : torch - I - Ex . Jak ma być regulowany MMA i co to za regulacja od 0 - 50 -100%. Może ktoś spawał tym Tigiem i trochę mnie oświeci. Dzięki za wszystkie informacje na temat tego urządzenia. Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

zielony 58

Re: Migatronic 240 Pilot - czy ktoś zna ten model ?

Post autor: zielony 58 » 15 gru 2016, 11:45

Parę dni buszowania na internecie i znalazłem trochę informacji na temat tego Tiga. Prośba do administratora jeśli uzna, że temat jest zakończony to niech go usunie w całości . Jeśli uzna że może zostać dla potomności, to mogę za 2 lub 3 dni wstawić jakieś informacje którymi dysponuję na temat tego modelu. Pozdrawiam
P.s Firma Migatronic odezwała się do mnie :) , i przysłała mi materiały które opracuję i wstawię dla :D potomnych
Ostatnio zmieniony 16 gru 2016, 15:18 przez zielony 58, łącznie zmieniany 1 raz.

zielony 58

Post autor: zielony 58 » 17 gru 2016, 16:08

Tak jak obiecałem trochę wyjaśnień na temat przede wszystkim funkcji tej maszynki. Opis dotyczy zdjęcia panelu z rysunku tj.
5 – wtyk przewodów spawalniczych
6 , 7 , 8 – wskaźniki - napięcie zasilania / zabezpieczenie przeciwprzepięciowe / przegrzanie spawarki
9 – wybranie trybu pracy dla przełącznika na uchwycie TIG + dla MMA . Dla Tiga: 2 takt lift, 4 takt lift, 2 takt HF, 4 takt HF 10 - prąd spawania 5 ÷ 240 A
11 – wybór ustawienia sterowania prądem spawania na uchwycie Tig [oznaczenie - torch ] – czyli możemy regulować od minimalnego prądu spawania 5 A do prądu nastawionego na panelu gałką 10 . Skrót Ex – to external czyli zewnętrzne sterowanie prądem spawania .
12 – Post-flow - czas od wygaśnięciu łuku a odcięciem dopływu Argonu – regulacja od 0 do 20 sekund – nastawa na śrubokręt .
13 – Slope-down - czas opadania prądu spawania po puszczeniu spustu na uchwycie - regulacja od 0-10 sek
14 – Hot-start – pomocnicza w MMA – wzrost natężenia prądu przez około 0,5 sek. na starcie powstawania łuku spawania od właściwej nastawy na gałce 10. Hot-start jest wartością procentową o jaką wzrósł prąd startowy. Wartości od 0 ÷ 100% można ustawić śrubokrętem
15 – Wtyk złącza kabli do uchwytu Tiga
16 – szybko-złączka do Argonu
Druga strona tiga – pozycje 1 – 4 / główny wyłącznik prądu / gniazdo pilota zdalnego sterowania / wejście kabla 380 V / gniazdo podłączenia Argonu
Zabezpieczenie przed błędem spawacza : a) Jeśli podczas nastawy sekwencji spawania 4 taktem został odłożony uchwyt Tiga – to dalej jest napięcie w palniku a HF + dostarczany gaz są aktywne, co jest niebezpieczne dla użytkownika. Jeśli łuk nie jest uruchomiony w ciągu 2 sek. - cykl spawania zostaje zatrzymany
b) Torch lift – Jeśli przypadkowo podczas spawania podniesiemy rączkę palnika , co jest niewskazane dla spoiny – to po 2 sek. aktywności spawarki - cykl spawania zostaje zatrzymany.
Wbudowane funkcje: Antiffreeze – podczas spawania MMA nieraz przyklei się elektroda do materiału, spawarka wykryje ten stan i obniży prąd spawania do 5 A. Prowadzi to do zastygnięcia krateru i można oderwać elektrodę, wznawiając normalne spawanie.
Arc Power – tylko dla MMA – stabilizacja łuku podczas spawania elektrodą otuloną. Można to osiągnąć przez zwiększenie prądu spawania podczas zwarcia. [ dalej nie kumam o co chodzi , jakieś określenie specjalistyczne? ]
Pre-flow – funkcja dla Tiga – wypływ wstępny gazu o 0,1 wcześniej po aktywacji spustu uchwytu Tiga niż prądu spawania
Konserwacja: Praktycznie wymagają raz w roku , przedmuchania czystym, suchym sprężonym powietrzem. Ale wystawianie ich na pracę w wilgotnych, korozyjnych i zakurzonych pomieszczeniach jest szkodliwe dla spawarki. Od siebie dodam że, po rozebraniu bocznych osłon – na tylnej znajduje się wentylatorek, uzyskałem dobre dojście do profilaktycznego wyczyszczenia. Elektronika jest przykryta szczelną górną pokrywą, a dolna większość tej spawarki to aluminiowy radiator, z którego w górnej części wystaje transformatorek i coś jeszcze – nie będę się wymądrzał co.
Pozostałe parametry dla osób zainteresowanych tym modelem znajdziecie na pdf. jako załącznik jak dowiem się jak to zrobić.
Za informację dziękuję też firmie Migatronic , która przysłała mi ten pdf. na pocztę. Pozdrawiam

egojack1

Post autor: egojack1 » 17 gru 2016, 18:07

zielony 58 pisze:
Arc Power – tylko dla MMA – stabilizacja łuku podczas spawania elektrodą otuloną. Można to osiągnąć przez zwiększenie prądu spawania podczas zwarcia. [ dalej nie kumam o co chodzi , jakieś określenie specjalistyczne? ]
Zwana również ARC FORCE. Funkcja ma za zadanie niwelowanie błędów spawacza, poprzez dynamiczną na bieżąco regulację prądu spawania, w zależności od odległości elektrody od jeziorka. Jeśli np spawacz zanadto zbliży elektrodę do materiału bez tej funkcji może doprowadzić do przyklejenia (zwarcia), z tą funkcją spawarka dołoży prądu spawania i łuk zostanie utrzymany.

zielony 58

Post autor: zielony 58 » 18 gru 2016, 05:33

Dzięki egojack1 za wyjaśnienie. To na pewno o to chodziło. Co do pliku pdf z firmy Migatronic to udało mi się go załadować jako załącznik. To wszystko na ten temat, teraz mam nadzieję że będzie mi długo służył , a ten materiał może się komuś przyda. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „CIĘCIE I SPAWANIE - cutting and welding”