Cięcie blachy 1,5 mm
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Cięcie blachy 1,5 mm
Doradźcie koledzy, mam do pocięcia kilkanaście arkuszy blachy 1,5 mm na paski o szerokości od 25 do 50 cm i zastanawiam się czym to będzie najlepiej zrobić. Do głowy przychodzi mi kilka rozwiązań, a zależy mi na tym, żeby po ucięciu nie mieć dużo roboty z wykończeniem (nie prostować, nie szlifować za dużo)
Nożyce ręczne - Nie zawsze też udaje się nimi wykonać dobre cięcie, bo łatwo "zejść" z linii przy dużym arkuszu blachy i wtedy robią się schodki. Do tego mocno gną blachę.
Nożyce gilotynowe - mam również takie, ale nieduże z ostrzami ok 15 cm faktycznej długości cięcia. Szybkość pracy nimi jest raczej wolna i łatwo popełnić błąd, ale na początek nimi będę próbować.
Elektryczne nożyce - tutaj znalazłem kilka różnych rozwiązań od końcówki zakładanej na wiertarkę, która podobna da radę uciąć taką blachę, ale czy jej tym samym nie poszarpie. Inne nożyce elektryczne w stylu szlifierki kątowej (chińczyka już można od 300-400 zł kupić, jakieś lepszej firmy kosztują po 1300+ zł). Na YouTube widzę, że dają radę, ale nie wiem jak z jakością.
Przecinarka plazmowa - z tego co czytam i oglądam, to plazma najszybciej i najlepiej wykonuje takie cięcia, jednak tutaj cena wchodzi w grę, a nie chciałbym wydać na sprzęt,który nie wiem kiedy później wykorzystam. Sprężarkę mam dość mocną, więc wystarczy "tylko" przecinarka, ale to wydatek co najmniej 2000 zł.
Zawiezienie tego do kogoś, kto ma profesjonalne gilotyny, ale nie wiem nawet jakie to są koszty.
Ma ktoś z Was jakiś sprawdzony sposób?
Nożyce ręczne - Nie zawsze też udaje się nimi wykonać dobre cięcie, bo łatwo "zejść" z linii przy dużym arkuszu blachy i wtedy robią się schodki. Do tego mocno gną blachę.
Nożyce gilotynowe - mam również takie, ale nieduże z ostrzami ok 15 cm faktycznej długości cięcia. Szybkość pracy nimi jest raczej wolna i łatwo popełnić błąd, ale na początek nimi będę próbować.
Elektryczne nożyce - tutaj znalazłem kilka różnych rozwiązań od końcówki zakładanej na wiertarkę, która podobna da radę uciąć taką blachę, ale czy jej tym samym nie poszarpie. Inne nożyce elektryczne w stylu szlifierki kątowej (chińczyka już można od 300-400 zł kupić, jakieś lepszej firmy kosztują po 1300+ zł). Na YouTube widzę, że dają radę, ale nie wiem jak z jakością.
Przecinarka plazmowa - z tego co czytam i oglądam, to plazma najszybciej i najlepiej wykonuje takie cięcia, jednak tutaj cena wchodzi w grę, a nie chciałbym wydać na sprzęt,który nie wiem kiedy później wykorzystam. Sprężarkę mam dość mocną, więc wystarczy "tylko" przecinarka, ale to wydatek co najmniej 2000 zł.
Zawiezienie tego do kogoś, kto ma profesjonalne gilotyny, ale nie wiem nawet jakie to są koszty.
Ma ktoś z Was jakiś sprawdzony sposób?
Re: Cięcie blachy 1,5 mm
Pomimo całkiem solidnego zaplecza osobiście szukam warsztatu dysponującego sporych rozmiarów gilotyną i rozwiązuję problem zlecając pocięcie. Druga opcja to laser.
Jacek a możesz podać jaką masz cenę za konkretne cięcie?
Nie podam ponieważ nigdy nie pytam ile zapłacę za centymetr lub metr cięcia( dotyczy cięcia laserowego). Każę podawać cenę na całość zlecenia. Dodatkowe utrudnienie to grubość blachy oraz kilka innych czynników mających wpływ na wycenę. Jedyne co mogę podać to cenę na cięcie blach na gilotynie i w punkcie, w którym przycinam blachę na dłuższe odcinki to 1zł za każdorazowe pierdut ostrza gilotyny.
jedź na gilotynkę i raz dwa Ci potną to na paski. Kiedyś wycinałem prostokąty z 1,5mm i poszło raz dwa a zapłaciłem jakieś śmieszne parędziesiąt zloty za pocięcie arkusza
What man is a man who does not make the world better?
również polecam gilotynę, u mnie w mieście koszt jednego cięcia to ok 1,5zł netto
Tak właśnie zrobiłem. Tyle czasu co zajęło mi pocięcie jednego arkusza "domową metodą" na gilotynie trwało cięcie ponad 30 arkuszy. Koszt jednego cięcia wyszedł ok. 4 zł brutto (widzę, że trochę drogo, ale warto dla choćby zaoszczędzonego czasu).
Ty musisz być takim przedwojennym kowalem, z ręką jak bochenek chleba, jeśli udało ci się ręcznymi nożycami uciąć choćby centymetr takiej blachy 
Moim zdaniem trzeba jak najwięcej rzeczy prostych ale czasochłonnych zlecać na zewnątrz, a skupiać się na wykańczaniu całości
tak robią nie tylko firmy garażowe ale najwięksi potentaci
Moim zdaniem trzeba jak najwięcej rzeczy prostych ale czasochłonnych zlecać na zewnątrz, a skupiać się na wykańczaniu całości
tak robią nie tylko firmy garażowe ale najwięksi potentaci
Qrva a ja centymerowe resory od tira boszem w zdłuż ciąłem wczoraj 
Nie o to chodzi . 1.5 milimetra -wiadomo ze lepiej zawieźć na maszynę do kogoś ale tych paręnaście arkuszy to 500 watowym diaksem potnie wczesniej niż dojedzie i wróci od maszyny.
Ale ja jestem zrobiony za komuny i mam inne myślenie niż młodzi z "wolności"
Ale ja jestem zrobiony za komuny i mam inne myślenie niż młodzi z "wolności"
dlatego najprościej zamówić materiał z pocięciem i jeśli jest możliwość to z dowozem 
Też tak uważam ale jak kto raz popadł w makgajweryzm to uparty jest jak osioł