Witam :)
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Witam :)
Witam wszystkich forumowiczów. Na imię mi Tomek i mam 19 lat. O kowalstwie nie mam dużego pojęcia, ani tym bardziej doświadczenia, bo właśnie jestem podczas swojego pierwszego 'projektu', jakim są obcęgi. Jest to chyba najrozsądniejszy wybór jak na początek zabawy w tym fachu
Mam nadzieję, że to forum pomoże mi w zdobyciu wiedzy, którą później będę mógł wykorzystać w warsztacie 
Re: Witam :)
Cześć, widzę, że rzuciłeś się od razu na głębszą wodę
Może na początek kleszcze. obcęgi później 
-
habeer
- Lokalizacja: Na Dolnym Śląsku piękne okolice, gmina Miękinia, Pisarzowice :)
Cześć 
Czołgiem 
Nic co robisz, nie jest stratą czasu, jeśli umiesz mądrze korzystać z własnych doświadczeń.
@Bobodar
Popraw mnie jeśli się mylę, ale z tego co wiem to kleszcze są do cięcia(np drutów), a obcęgi tylko do trzymania materiału. Wykonanie tych dwóch narzędzi jest z grubsza takie samo - jeśli chodzi o trudność, więc po co mam robić kleszcze skoro obcęgi są znacznie wygodniejsze w czasie pracy?
Popraw mnie jeśli się mylę, ale z tego co wiem to kleszcze są do cięcia(np drutów), a obcęgi tylko do trzymania materiału. Wykonanie tych dwóch narzędzi jest z grubsza takie samo - jeśli chodzi o trudność, więc po co mam robić kleszcze skoro obcęgi są znacznie wygodniejsze w czasie pracy?
O kowalskich obcęgach do trzymania materiału nie słyszałem ale kleszcze to chyba podstawowe narzędzie w naszym fachu. Witaj kolego.
-
graffic
Stroker - co do narzędzi - akurat obcęgi są do cięcia, a kleszcze do trzymania
- wg nomenklatury to jest odwrotnie względem tego co zapisałeś
jeśli chodzi o trudność, to zapewniam, że przy minimalnym doświadczeniu obcęgów nie zrobisz
kleszcze są wygodniejsze do trzymania niż obcęgi - zrozumiesz jak odbijesz sobie rękę lub jak nie utrzymasz rozgrzanej stali w obcęgach
jeśli chodzi o trudność, to zapewniam, że przy minimalnym doświadczeniu obcęgów nie zrobisz
kleszcze są wygodniejsze do trzymania niż obcęgi - zrozumiesz jak odbijesz sobie rękę lub jak nie utrzymasz rozgrzanej stali w obcęgach
https://www.youtube.com/watch?v=JmBXrC4S5as&t=749s - o to mi chodzi ;P
Nigdy nie słyszałem, żeby ktoś na to mówił kleszcze, a zawsze obcęgi
więc wybaczcie, ale jak wyżej wspomniałem moja wiedza o kowalstwie jest znikoma. I dzięki ze już się czegoś nauczyłem xD
Nigdy nie słyszałem, żeby ktoś na to mówił kleszcze, a zawsze obcęgi
-
graffic
tak ??? ciekawe....
nie ufaj YT
a tu masz takie zdjęcia ze słownika rzemieślniczego (1912)
a tu masz takie zdjęcia ze słownika rzemieślniczego (1912)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
@graffic
Oo dzięki, przyda się jak widać:D
Oo dzięki, przyda się jak widać:D
hejka