Na zdjęciu nr 1 ze strony Pana Janowicza kora powstała przez naspawanie migomatem spoin powierzchniowych małym amperażem idużym posuwem drutu aby nierówności były wysokie a następnie przeszlifowane tarczą listkową aby zniwelować charakterystyczne "łezki" spoiny , a rura na której naspawano korę jest też lekko pognieciona.
Na drugim obrazku z galerii cieszyńskiej firmy "Akord" - kora powstała przez odpowiednie młotkowanie rur stalowych na gorąco za pomocą dużego młotka o sferycznym obuchu nie kaleczącym powierzchni ostrymi wgniotami, wskazane jest użycie podsadzki o podobnej krzywiżnie
No to będę musiał zaopatrzyć się w taki młotek ale dzięki wielkie za podpowiedzi zwłaszcza tobie Salaputro, nie myślałem że nie jest to aż tak skomplikowane ;-)
Macieju czy wystarczy napchać rurę piaskiem, przy takich długościach "pieńka-rury" nie wyobrażam sobie stosowania podsadzki ? Może o czymś nie wiem / Pozdrawiam
Ja fakturując pień nie wypełniałem go żadnym piachem tylko grzałem i uderzałem młotkiem bezpośrednio na kowadle, na rogu kowadła i na podsadzce z połowy grubego wałka, a na dolnej części pnia stosowałem nakładki z blachy, która także była fakturowana na gorąco...
Totals
Liczba postów: 111828
Liczba tematów: 5747
Total Announcements: 5
Total Stickies: 32
Total Attachments: 24976
Topics per day: 1
Posts per day: 18
Users per day: 1
Topics per user: 2
Posts per user: 33
Posts per topic: 19