Propan tlen
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
kowalik1987
- Kontakt:
Propan tlen
Czy palniki z tlen acetylen do lutowania i cięcia nadadzą się do propanu?
-
graffic
Re: Propan tlen
nie do końca - problem dotyczy komory mieszania gazów i stosowanych dysz (pod acetylen otwory dysz są większe)
Tak, ale znam kilka osób które wymieniły tylko reduktor i pracują.
-
graffic
nie mówię, że się nie da - kwestia tylko, czy w pełni wykorzystujesz sprzęt i jego możliwości
Oczywiście należy się również zastanowić nad bezpieczeństwem.
Sam kompletuje taki zestaw i jeszcze do końca nie podjąłem decyzji nad gazem palnym.
Różnice w pracy nie są takie duże i dosłownie kilka sekund więcej grzania na propanie nie są ważne.
Sam kompletuje taki zestaw i jeszcze do końca nie podjąłem decyzji nad gazem palnym.
Różnice w pracy nie są takie duże i dosłownie kilka sekund więcej grzania na propanie nie są ważne.
-
kowalik1987
- Kontakt:
Wykorzystuje butle raz na jakiś czas na propan zdecydowałem się bo słyszałem że tańsze w eksploatacji. Mam już reduktor do propanu chodzi mi o bezpieczeństwo żebym przez przypadek się nie rozerwal :-)
Moim zdaniem powinno być ok. Jak coś słabo polaczysz to czy ten czy inny gaz i Tak może się zapalić.
Zastosuj bezpiecznik przedpalnikowy dla spokojności, jeśli masz obawy.
-
kowalik1987
- Kontakt:
Dzięki za pomoc jak coś To na konto forum oddam w testamencie swoje rzeczy :-)
Ad bezpieczników przypalnikowych lepiej przed reduktorem, palnik z bezpiecznikami robi się mało poręczny.
-
kowalik1987
- Kontakt:
Próbowałem dzisiaj odpalić propan z tlenem na palniku do cięcia z acetylenu no i dupa nie odpalilo jakie ciśnienie na redaktorze ustawić.?? Jak będę miał czas to spróbuję na palniku do lutowania
Palnika do lutowania urzywam kupę lat. Wcześniej pracował na acetylenie teraz zasilany jest propanem. Jakieś niemieckie ustrojstwo.
-
kowalik1987
- Kontakt:
A jakie ciśnienie sobie ustawić na redaktorze?
Ja ustawiam 4 bar propan-butan ok 8 bar tlenu ale jestem laikiem w tym temacie rzadko używam palnika gazowego.
-
kowalik1987
- Kontakt:
Ja mam czysty propan bynajmniej tak mi na punkcie wymiany powiedzieli a że to było ponad pół roku temu to skleroza na weekendzie będę próbować