Popłynął, tylko diabli mnie podkusili sprawdzić prętem czy zupa rzadka, więcej tego nie zrobię po takim zabiegu pół godziny to za krótko przy 3 centymetrowej warstwie topnikaAdski pisze:Fajnie że w końcu tygle dają radę, ale wsad nie popłynął do końca.
Tygiel stawiasz na podstawce? palnik jest poniżej tygla?
Wytop stali typu bułat w warunkach garażowych.
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Re: Wytop stali typu bułat w warunkach garażowych.
Kontakt 517355290
No tak w tych "garach" nie warto mieszać
Przynajmiej teraz wytopy będą bezstresowe.
Przynajmiej teraz wytopy będą bezstresowe.
- BANAN
- arcyweteran forum
Piąte podejście do przetopienia żelaza dymarkowego. Poprzednie zakończyły się brakiem przetopu i zniszczeniem dwóch tygli. Tym razem sukces
I niech mi więcej nikt nie mówi, że zendra z węglem drzewnym jako dodatek do wsadu to śmieci.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kontakt 517355290
- BANAN
- arcyweteran forum
Taki rysunek pokazał się po trzech cyklach kucia. Szczerze powiem, że przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.
Kontakt 517355290
- BANAN
- arcyweteran forum
Jakże odmienny obrazek pokazał się po hartowaniu. To co było jasne jest ciemne i na odwrót 
Kontakt 517355290
Śliczny wzór.
ps. Dziś topiłem z dolomitem. Nówka tygiel przegryzło...
ps. Dziś topiłem z dolomitem. Nówka tygiel przegryzło...
- BANAN
- arcyweteran forum
Ja tego topiłem z zendrą i tygiel bez śladów zużycia 
Kontakt 517355290
Eksperymenty z zendrą jeszcze jakoś do mnie nie trafiają. Musiał bym bliżej rozeznać się w temacie. Mam FeO3, nie wiem czy nie trzeba by go wstepnie zredukować do FeO2, no i wyczuć jakeś proporcje jaka ilość węgla zredukuje go na żelazo.
Dolomit i wapno strasznie żre tygle, ja mieszałem szkło z dolomitem i tygle dawały radę.
- BANAN
- arcyweteran forum
Ja do dolomitu już nie wracam. Próbka z ostatniej bułki wysłana do analizy, będzie więc wiadomo czy zendra robi taką samą robotę nie niszcząc przy tym tygla.
Kontakt 517355290
Możliwe, że tak jak mi Banan sugerował, wilgotny dolomit jako nawóz do kwiatów może nie być właściwy. Dolomit to węglan wapnia i węglan magnezu. Z tego co pamiętam, Węglan magnezu powyżej 300st.C przechodzi w tlenek magnezu i reaguje z siarką zawartą w stali. Powstaje siarczan magnezu. Nie pamiętam jak miał działać węglan wapnia. Mm węglan magnezu, kusi by poeksperymentować, tylko tygli szkoda...
Chodzi o ilość dolomitu a nie o jakość czyli wilgotność.
Dolomit to powinien być tlenek wapnia i magnezu (na opakowaniu mojego pisze że jest 46% dolomitu) czyli CaO i MgO
Jak chcemy oczyścić stal z siary i fosforu - to przy domieszkach w S235JR chociażby mamy po 0,035 % siarki i fosforu.
Nawet jak z węgla drzewnego zaciągnie więcej fosforu i siary - to i tak nie przekroczy 0,2%.
Tak więc nie ma sensu dodawać dużo dolomitu - ja w ostatnim wytopie dodałem 0.5% czyli na 2,5kg wyszło 12 gram.
Najpierw poszedł do tygla wsad, potem dolomit, potem węgiel a na końcu szkło osłonowe.
Większość dolomitu skończy żywot w szkle - jak w końcu wypłynie z płynnego metalu.
Bardzo niewiele zwiąże zanieczyszczenia.
Oczywiście jak dodam więcej - obniży temperaturę topnienia szkła, zwiększy zasadowość środowiska wytopu i zacznie rozpuszczać tygiel.
Tyle moich zabaw z dolomitem.
Dolomit to powinien być tlenek wapnia i magnezu (na opakowaniu mojego pisze że jest 46% dolomitu) czyli CaO i MgO
Jak chcemy oczyścić stal z siary i fosforu - to przy domieszkach w S235JR chociażby mamy po 0,035 % siarki i fosforu.
Nawet jak z węgla drzewnego zaciągnie więcej fosforu i siary - to i tak nie przekroczy 0,2%.
Tak więc nie ma sensu dodawać dużo dolomitu - ja w ostatnim wytopie dodałem 0.5% czyli na 2,5kg wyszło 12 gram.
Najpierw poszedł do tygla wsad, potem dolomit, potem węgiel a na końcu szkło osłonowe.
Większość dolomitu skończy żywot w szkle - jak w końcu wypłynie z płynnego metalu.
Bardzo niewiele zwiąże zanieczyszczenia.
Oczywiście jak dodam więcej - obniży temperaturę topnienia szkła, zwiększy zasadowość środowiska wytopu i zacznie rozpuszczać tygiel.
Tyle moich zabaw z dolomitem.
- BANAN
- arcyweteran forum
C 1,2% ; Cr 0,145%; Si 0,227%; Mn 0,129%; Wynik analizy tego bułatu. Siara i fosfor śladowe.BANAN pisze:Jakże odmienny obrazek pokazał się po hartowaniu. To co było jasne jest ciemne i na odwrót
Kontakt 517355290
- BANAN
- arcyweteran forum
Krótki filmik z wytopu bułatu https://www.youtube.com/watch?v=621jA7GzDas
Kontakt 517355290