Budujemy palenisko gazowe
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Re: Budujemy palenisko gazowe
Kilka dni temu nasz forumowy kolega Zigmund rozmawiał ze mną na temat oszczędnej gazówki do zgrzewania głowni. W wyniku tego powstał pomysł, a dziś Zigmund go zrealizował. Zastosował w palniku prostokątną flarę w celu równomierniejszego nagrzewania komory piecyka. Zastosował też komorę o przekroju zbliżonym do trójkąta. Po 5 minutach od odpalenia uzyskał równomiernie nagrzany piecyk. Wymaga jeszcze ocieplenia i kilku drobnych korekt ale konstruktor jest już zadowolony jak nie wiem co 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kontakt 517355290
Do noży piecyk super, niewielka kubatura komory.
Może to być niezła bestia i oszczędna.
Może to być niezła bestia i oszczędna.
- BANAN
- arcyweteran forum
Właśnie o oszczędność chodziło. zgrzewanie damastu mozaikowego to czasochłonna i kosztowna zabawa.
Kontakt 517355290
- Grzegorz K.
- Administrator
To palnik z nadmuchem i rekuperatorem ?
- BANAN
- arcyweteran forum
Tak. Różni się w zasadzie od dobrze znanych palników prostokątną flagą.
Kontakt 517355290
Mój pierwszy piecyk z rekuperacją wymiary:
komora-13cm szeroka 10cm wysoka i 27cm długa
-materiał izolacyjny wełna ceramiczna
-podłoże z płytek szamotowych
-rekuperator jako jedna komora
-średnica flary 50mm
-dysza 0.8mm
komora-13cm szeroka 10cm wysoka i 27cm długa
-materiał izolacyjny wełna ceramiczna
-podłoże z płytek szamotowych
-rekuperator jako jedna komora
-średnica flary 50mm
-dysza 0.8mm
- BANAN
- arcyweteran forum
Zmieniłbym dyszę gazową na 1,0 mm. no i nic nie napisałeś czy obmazałeś czymś włókninę zabezpieczając ją przed pyleniem. Dla zdrowotności warto to zrobić.
Kontakt 517355290
Szanowni;
a próbował ktoś odlać komorę z betonu ogniotrwałego??? Znalazłem coś takiego na aledrogo.
Z tego co próbowałem się doczytać wynika, że powinien być ok. Zalecana warstwa to 6 cm; ma podobno dobre własności mechaniczne i izolacyjne...
a próbował ktoś odlać komorę z betonu ogniotrwałego??? Znalazłem coś takiego na aledrogo.
Z tego co próbowałem się doczytać wynika, że powinien być ok. Zalecana warstwa to 6 cm; ma podobno dobre własności mechaniczne i izolacyjne...
- BANAN
- arcyweteran forum
Z betonu BOK160 mam odlaną komorę pieca wytopowego. W zwykłej gazówce byłby niezniszczalny. Izolacja swoją drogą.
Kontakt 517355290
Podoba mi sie ten prostokątny palniczek 
Pytanie do znawców.
Jak ogrzewacie swoje butle w sezonie zimowym aby nie zamarzła ? Ja używam butli z wodą ale czy są lepsze ?
drugie pytanie to czy temperatura gazu ( butli gazu) ma wpływ na kaloryczność , uzyskanie większej temperatury spalanego gazu ?
Jak ogrzewacie swoje butle w sezonie zimowym aby nie zamarzła ? Ja używam butli z wodą ale czy są lepsze ?
drugie pytanie to czy temperatura gazu ( butli gazu) ma wpływ na kaloryczność , uzyskanie większej temperatury spalanego gazu ?
Planuje zrobić piecyk podobny do tego pokazanego przez BANANa na poprzedniej stronie.
Komorę w kształcie trapezu zaplanowałem tak:
a=4
b= 13
h= 15
H=34.2
Długość planuje zrobić na 3 szamotki, kubatura wyjdzie wtedy 4360cm3. Chcę zastosować palnik z prostokątną flarą, jak długą i jak szeroką ją zrobić? Jakiej średnicy otwory? Rekuperator będzie normalny (pod podłogą z szamotu). Piecyk ma być maksymalnie ekonomiczny a jego główne zastosowanie to zgrzewanie. Jak radzicie sobie z roztopionym boraksem na dnie pieca? Domyślam się że trzeba będzie po prostu wymieniać szamotki
Izolacja ścianek będzie z włókniny ceramicznej.
Komorę w kształcie trapezu zaplanowałem tak:
a=4
b= 13
h= 15
H=34.2
Długość planuje zrobić na 3 szamotki, kubatura wyjdzie wtedy 4360cm3. Chcę zastosować palnik z prostokątną flarą, jak długą i jak szeroką ją zrobić? Jakiej średnicy otwory? Rekuperator będzie normalny (pod podłogą z szamotu). Piecyk ma być maksymalnie ekonomiczny a jego główne zastosowanie to zgrzewanie. Jak radzicie sobie z roztopionym boraksem na dnie pieca? Domyślam się że trzeba będzie po prostu wymieniać szamotki
Izolacja ścianek będzie z włókniny ceramicznej.
-
andrzejmazi
witam panowie
Od dłuższego czasu nosiłem sie z zamiarem budowy piecyka gazowego czytałem forum przeglądałem filmy no i w końcu wziąłem się do pracy. Palnik też zrobiłem samodzielnie gdyż koszty i tak przekroczyły znacznie moje wcześniejsze wyobrażenie. Na początek zdaje się, że przesadziłem z wymiarami ponieważ nie osiągam pełnego nagrzania komory tak jak to jest u was panowie, a i kolor grzanego materiału tylko pomarańczowy.
Podejrzewam, ze mój palnik ledwo furczy przy palnikach mistrza Banana, no ale na razie ten musi wystarczyć
Wymiary szer 26 wys 20 dł 46 wykonana z cegieł ogniotrwałych izolacyjnych od wewnątrz pokrytych klejem 2-3mm 1700 c, na zewnątrz docelowo będzie pokryty klejem jeszcze nie wiem jakim bo nagrzewają sie po ok 1,5 h do 70 c trochę dyzo liczyłem ze lepiej izolują palnik początkowo flara fi 52 wewnątrz zmieniłem na fi 70 jest lepiej ale i tak za mało
Jak widać na zdjęciach cegły połączyłem klejem i przestrzeliłem prętem gwintowanym bo w ten klej nie wierze do końca a cegły występują tyko w tym rozmiarze
drzwiczki chodzą leciutko mam możliwości przesuwania je bliżej komory o odsuwania w razie jak bym nałożył grubiej kleju - piecyk w pełni rozbieralny.
myślę ze trzeba było by go zwęzić i możne obniżyć jak panowie uważacie ?
Od dłuższego czasu nosiłem sie z zamiarem budowy piecyka gazowego czytałem forum przeglądałem filmy no i w końcu wziąłem się do pracy. Palnik też zrobiłem samodzielnie gdyż koszty i tak przekroczyły znacznie moje wcześniejsze wyobrażenie. Na początek zdaje się, że przesadziłem z wymiarami ponieważ nie osiągam pełnego nagrzania komory tak jak to jest u was panowie, a i kolor grzanego materiału tylko pomarańczowy.
Podejrzewam, ze mój palnik ledwo furczy przy palnikach mistrza Banana, no ale na razie ten musi wystarczyć
Wymiary szer 26 wys 20 dł 46 wykonana z cegieł ogniotrwałych izolacyjnych od wewnątrz pokrytych klejem 2-3mm 1700 c, na zewnątrz docelowo będzie pokryty klejem jeszcze nie wiem jakim bo nagrzewają sie po ok 1,5 h do 70 c trochę dyzo liczyłem ze lepiej izolują palnik początkowo flara fi 52 wewnątrz zmieniłem na fi 70 jest lepiej ale i tak za mało
Jak widać na zdjęciach cegły połączyłem klejem i przestrzeliłem prętem gwintowanym bo w ten klej nie wierze do końca a cegły występują tyko w tym rozmiarze
drzwiczki chodzą leciutko mam możliwości przesuwania je bliżej komory o odsuwania w razie jak bym nałożył grubiej kleju - piecyk w pełni rozbieralny.
myślę ze trzeba było by go zwęzić i możne obniżyć jak panowie uważacie ?