Witam, popieram i szanuję takich ludzi... a teraz napisz mi na priv jak mam się stać jednym z szczęśliwych posiadaczy tegoż palnikaBANAN pisze:Po pierwsze nie podcina się gałęzi na której się siedzi. Po drugie nie byłbym w porządku w stosunku do kolegów, którzy kupili ode mnie palniki i tych, którzy skonstruowali je samodzielnie w oparciu o informacje znalezione na forum.
Palniki gazowe BANANA
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Palniki gazowe BANANA
To ja też bym chciał wiedzieć jak można zakupić taki palnik. I ile kosztuje?
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Jest funkcja prywatne wiadomości, a tak po za tym proszę się przedstawić w dziale ,,Powitanie" od tego zaczynamy na forum dyskusję.
Kontakt 517355290
Mam zapytanie do pana banana oczywiście nie znalazłem na forum tematu.jak się ma stabilizacja płomienia w palniku skoro 1reduktory są na ciśnienie powietrza 1bara i zabezpieczenie p.wyb tysz. Co zatem idzie zaworki że spężyńami działają na minimum a nawet poniżej.bo ciśnienie w pańskim palniku oscyluje koło 1
Mam wrażenie że mylisz zwykłe reduktory do kuchenek gazowych z reduktorami regulowanymi.
- BANAN
- arcyweteran forum
Ciśnienie na reduktorze oscyluje w zależności od zapotrzebowania na gaz. Stabilizację płomienia załatwia siateczka. Jakie zabezpieczenie przeciwwybuchowe? Wybuchowa mieszanka tworzy się z powietrzem, propan bez powietrza się nie pali. Mieszanka wytwarza się w palniku, a spala się po jego opuszczeniu w piecu.
Kontakt 517355290
Sorry miałem na myśli zabezpieczenia nazwane przypalnikowe lub przy reduktoże występują w wersji szybko złączki lub na stałe w przelocie węża jedne jak i drugie pracują od 1bara poniżej jest lipa.natomiast 80%reduktorow to samo mało który zaczyna prawidłową pracę poniżej 1 bara .mam wrażenie że jak się zdąży w produkcji sprężyny teraz pokazały się reduktory kuchenne z w miarę płynną regulacją . Pytam bo osobiście zużywam instaluje jeden na miesiąc do całkiem innego użądlenia .pomyślałem może macie fajniejsze rozwiązanie od mojego pozdrawiam Hanski
- BANAN
- arcyweteran forum
Propanowe reduktory pracują stabilnie w szerokim zakresie, a wskazania są uzależnione od zastosowanej dyszy. Co innego reduktor pokaże przy dyszy 0,8mm, a co innego przy dyszy 1,2mm. Osobiście nie stosuję bezpieczników.
Kontakt 517355290
Dzięki ten zisierung zbędny sam reduktor spełnia podobne zadanie tak podobnie myślałem
Niby tak,ale nie do końca.BANAN pisze:Ciśnienie na reduktorze oscyluje w zależności od zapotrzebowania na gaz. Stabilizację płomienia załatwia siateczka. Jakie zabezpieczenie przeciwwybuchowe? Wybuchowa mieszanka tworzy się z powietrzem, propan bez powietrza się nie pali. Mieszanka wytwarza się w palniku, a spala się po jego opuszczeniu w piecu.
Bezpieczniki przypalnikowe/przyreduktorowe dbają o bezpieczeństwo o tych, którzy lubią "wysysać " butle do dna (to szczególnie przypalnikowy) oraz przy powstaniu nieszczelności/rozszczelnienia przewodu pomiędzy dyszą (przyreduktorowy). Dla nieostrożnego o tzw. cofkę gazu nietrudno. Jest jeszcze kilka sytuacji mogących stworzyć takie niebezpieczeństwo.
Jeden przykład: z jakichś przyczyn został uszkodzony przewód gazowy. Mogło się to stać poza pracą instalacji gazowej, np.coś upadło na przewód i doszło do jego uszkodzenia lub niechcący został zacięty czymś ostrym, krawędzią blachy itp. Niezauważona usterka, nic się nie dzieje bo instalacja nieczynna, ale nie znaczy, że przez powstałe uszkodzenie nie dostanie się trochę powietrza do instalacji. Po łikendzie przychodzimy do roboty, odpalamy sprzęt ... resztę pozostawiam wyobraźni.
Banan, wydając na kompletny piecyk + przewody+ reduktor + butla z gazem, co daje lekko 600 zł, dodatkowe dwie dychy za spokojny sen to chyba niewiele.
Na TNT też można bezpiecznie obiadek ugotować paląc nim w piecu, ale jakoś nikt tego nie zaleca
- BANAN
- arcyweteran forum
To nie są palniki eżektorowe. W palnikach z nadmuchem gdy kończy się gaz, to gaśnie płomień i tyle. Nie ma mowy o jakiejkolwiek cofce. Owszem , może dojść do cofki ale tylko do wnętrza palnika i tylko dlatego, że z jakiegoś powodu, najczęściej zbyt dużego luzu między palnikiem i piecem, nagrzewa się flara i mieszanka dostaje samozapłonu w palniku.Bobodar pisze:
Bezpieczniki przypalnikowe/przyreduktorowe dbają o bezpieczeństwo o tych, którzy lubią "wysysać " butle do dna (to szczególnie przypalnikowy) oraz przy powstaniu nieszczelności/rozszczelnienia przewodu pomiędzy dyszą (przyreduktorowy). Dla nieostrożnego o tzw. cofkę gazu nietrudno. Jest jeszcze kilka sytuacji mogących stworzyć takie niebezpieczeństwo.
Kontakt 517355290
I przy takich czy podobnych sytuacjach stosuje się bezpieczniki.BANAN pisze: Owszem , może dojść do cofki ale tylko do wnętrza palnika i tylko dlatego, że z jakiegoś powodu, najczęściej zbyt dużego luzu między palnikiem i piecem, nagrzewa się flara i mieszanka dostaje samozapłonu w palniku.
Może uściślę co miałem na myśli pisząc o zagrożeniach
To jest tak jak ze stosowaniem okularów ochronnych przy wierceniu. Przy szlifowaniu czy cięciu tarczami dla wszystkich to oczywiste, ale przy wierceniu? Po co? Niewielu jest jednokokowidzących po wierceniu, ale są.
- BANAN
- arcyweteran forum
Jeśli cofka nastąpi do palnika to taki bezpiecznik i tak nie zadzisła. Gaz nadal będzie się palił tyla, że w palniku. Na dalszą cofkę konstrukcyjnie mie pozwala dysza. A i pieca nie zostawiamy bez opieki. W takiej sytuacji należy reagować poprzez zakręcenie gazu.
Kontakt 517355290
I to chyba główna konkluzja jaką należałoby wyciągnąć z tej dyskusjiBANAN pisze: pieca nie zostawiamy bez opieki.