Kotlina

Sprawy bieżące

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Hanski

Re: Kotlina

Post autor: Hanski » 18 lis 2017, 11:43

Jak jestem stary i do wielu sprzętów dorabiałem części ,jak i robiłem wyliczenia to bardziej opłacało się kupić niż udowadniać że można to zrobić .Zakładając cena wywoławcza nie jest ceną zakupu ustalmy 200zł modernizujesz podstawę wentylator,i do przodu.Odlanie kotliny zrobienie formy hm ,z jakiego drewna ....4 godziny . Następnie odlewnia w obrębie 50 km w jedną stronę 3godziny.obrubka 3 godziny .10 godzin 120złotych ,materiały drewno klej szpaksy tarcze ścienne i do szlifowania paliwo do przeprowadzenia operacji 100 razem220a i tak efekt końcowy ?? Koledzy z forum dlaczego pękło??.doba ktoś powie ale mam takie jakie mi potrzebne,i ma rację jednak do większości prac wystarcza sprawdzony standard .A zapomniałem o cenie odlewu to pewno dopiszą ci co odlewali ,bo bladego pojęcia nie mam ile .Moja najbliższa odlewnia żeliwa Nakło

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 18 lis 2017, 12:32

Zastanawiam się nad przyczynami uporu trwania przy żeliwnej kotlinie ;)
Stalowa, dobrze wykonana własnym sumptem ma przewagę w każdym przysłowiowym calu. Może skupię się na dwóch: po pierwsze kilkakrotnie niższy kosz wykonania i po drugie, przy użyciu materiałów na ścianki o grubościach, o których wspomniał Rafał, taka kotlina jest nie-do-za-je-cha-nia. Nie wspomnę o jakimś pękaniu.

To tak jak w kwestii: palenisko tradycyjne czy gazowe, gdzie wiadomo, że biorąc komfort pracy, te pierwsze przy gazie wypada blado.
Myślę, że podobnie jest przy kotlinie żeliwnej ... sentyment i tradycja.

Hanski

Post autor: Hanski » 18 lis 2017, 15:44

Tak zgadzam się ,wojny na pałki i kamieńie skończyły się nie dlatego że te się skończyły, świat idzie do przodu plastikowe motocykle,meble, samochody muzyka,,karabiny, jedzenie no i baby . Wcześniej czytałem o palnikach pana banana ktoś pisał ,i po paru latach w końcu się przekonałem i stare palenisko stoi w kącie nie odpalanie .Stalowe palenisko na pewno się sprawdza jest tańsze w wykonaniu itd,ciesząc się nim jednak aaąaaaaaa orginalne było żeliwne he he gdzieś w zakątku głowy kołacze .I tak jest sukcesem że niektóre zanikające zawody egzystują.

kin241

Post autor: kin241 » 18 lis 2017, 16:01

Aries pisze:Kin241 czy możesz dać jakieś zdjęcia tej kotliny?
Mam problem. Zdjęcia za duże nie chcą się wklejać i nie wiem jak to obejść. Nie jestem w tym biegły. Mogę przesłać na meila

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 18 lis 2017, 16:15

Żeliwna kotlina której używam do dziś została odlana jakieś 12 lat temu (obecnie rzadko kuję, ale przez pierwsze 5 latek dosyć intensywnie była eksploatowana). Jest lekko powypalana, ale nie pękła. Sekret tkwi, w tym, że nie jest przykręcona do stołu, tylko luźno leży na popielniku (na sznurze do kominków) i jest obłożona cegłą szamotową. Wielkość popielnika obejmuje cała kotlinę chłodząc ją.
Lepsze jest wrogiem dobrego

kin241

Post autor: kin241 » 18 lis 2017, 17:02

bey pisze:Żeliwna kotlina której używam do dziś została odlana jakieś 12 lat temu (obecnie rzadko kuję, ale przez pierwsze 5 latek dosyć intensywnie była eksploatowana). Jest lekko powypalana, ale nie pękła. Sekret tkwi, w tym, że nie jest przykręcona do stołu, tylko luźno leży na popielniku (na sznurze do kominków) i jest obłożona cegłą szamotową. Wielkość popielnika obejmuje cała kotlinę chłodząc ją.
U mnie jest dokładnie tak samo

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 18 lis 2017, 19:40

kin241 pisze:
Aries pisze:Kin241 czy możesz dać jakieś zdjęcia tej kotliny?
Mam problem. Zdjęcia za duże nie chcą się wklejać i nie wiem jak to obejść. Nie jestem w tym biegły. Mogę przesłać na meila
Kin, skorzystaj ze zmniejszacza

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 0adwYw80Z4

graffic

Post autor: graffic » 18 lis 2017, 20:55

Kin - albo jak sugeruje Bobodar - wpisz w wyszukiwarkę zmniejszanie zdjęć online, albo prześlij do mnie to wrzucę (graffic@wp.pl)

kin241

Post autor: kin241 » 18 lis 2017, 21:19

Wysłałem już Ariesowi, zmniejszy i wrzuci

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 19 lis 2017, 10:09

Zdjęcia od Kina.

No i mam też pytania do autora :)
Otwór w kotlinie jest bardzo duży a dopływ powietrza, jak sam pisałeś, regulujesz tylko samą dmuchawą. Czy w popielniku nie masz dużo popiołu lub nawet niespalonego koksu? Drugie pytanie - profil, którym doprowadzasz powietrze jest stosunkowo niewielkiego rozmiaru w stosunku do popielnika - czy udaje się usuwać cała zawartość popielnika podczas jego czyszczenia?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

kin241

Post autor: kin241 » 19 lis 2017, 12:34

Otwór w kotlinie zakryty jest podłużnym trójkątnym grzybkiem (który leży teraz w popielniku) więc popiołu dostaje się niewiele. Resztki popiołu z popielnika wygarniam po wyjęciu grzybka zakrzywionym pogrzebaczem do profilu doprowadzającego powietrze. Wymiar profilu kw. 80 mm. Wymiar kotliny 51 x 51 cm. Dmuchawa niemiecka 250 W z regulatorem obrotów. Jest to dodatkowa kotlina której obecnie nie używam. Ta na której pracuję jest mniejsza, mocno obudowana i trudno ją obfotografować jednak zasada działania podobna
Ostatnio zmieniony 19 lis 2017, 17:13 przez kin241, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 19 lis 2017, 16:07

Ok. Dzięki. Będę musiał powoli przymierzyć się do zrobienia nowej (chce pospawać z blachy minimum 10mm) i stąd moje pytania. W starej mam kilka małych otworów średnicy 8 mm i jeden średnicy 12 mm. Te małe otwory, na skutek powyginania się blachy, mocno się zniekształciły i już nie mają początkowego przekroju. To utrudnia dość mocno dopływ powietrza, no i szybko zapychają się syfem.
Lipali

graffic

Post autor: graffic » 19 lis 2017, 16:26

Aries - jakiś czas temu pisałem o średniej powierzchni otworów do nawiewu - tak dla przypomnienia - jest to ok 12-15 cm2 - więc łatwo policzyć ile otworów okrągłych / prostokątnych / innych trzeba

kin241

Post autor: kin241 » 19 lis 2017, 17:30

Swoją kotlinę kupowałem w tej firmie jak jeszcze mieli sklep w Warszawie. Kotliny były o połowę tańsze lub nawet więcej niż połowę.
https://www.zielinski.waw.pl/kotliny-ko ... 22_75.html
Ceny dość wysokie ale tańsze niż w Perunie

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 19 lis 2017, 20:48

graffic pisze:Aries - jakiś czas temu pisałem o średniej powierzchni otworów do nawiewu - tak dla przypomnienia - jest to ok 12-15 cm2 - więc łatwo policzyć ile otworów okrągłych / prostokątnych / innych trzeba
Czytałem i pamiętam Twojego posta. Zgodzisz się jednak ze mną, że sumaryczną powierzchnię nadmuchu można uzyskać robiąc odpowiednią ilość otworów o mniejszej średnicy. Ja tak właśnie zrobiłem, co z perspektywy ponad 4 lat użytkowania, okazało się błędem. Dlaczego - pisałem wyżej.
Lipali

ODPOWIEDZ

Wróć do „OGŁOSZENIA - announcements”