Kuźnia Hal'a
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Kuźnia Hal'a
niedawno wykostkowałem sobie warsztat. Jak narazie się sprawdza ale co czas pokaże to niewiadomo
Kostka 8 cm z dobrze wykonaną podsypką piaskowo-cementową jak najbardziej.
Natomiast wylewka 2 cm to nie wylewka, tylko zmarnowany beton. Przynajmniej 5 cm i dobrze żeby była zbrojona. Oczywiście o zagęszczeniu podkładu nie można też zapomnieć
Natomiast wylewka 2 cm to nie wylewka, tylko zmarnowany beton. Przynajmniej 5 cm i dobrze żeby była zbrojona. Oczywiście o zagęszczeniu podkładu nie można też zapomnieć
Dzięki @Bobodar/Cwerg! Zobaczymy jak wyjdzie 
Hej,
Po dłuższej przerwie udało mi się skończyć główne wykończenie, trochę to zajęło bo czekałem miesiąc na dostawę blachodachówki, ale się doczekałem
Mam nadzieję, że na wiosnę wszystko będzie już gotowe i dopieszczone, a do tego czasu można postukać.
Udało mi się wykończyć ścianę z tyłu oraz postawić dach i nieco go podnieść:
Następnie trzeba było namęczyć się trochę z piaskiem, bo stara wiata była zbudowana na spadzie, i to sporym, więc poszło około 20 worków piasku. Poprzednia warstwa betonu została skuta oraz utwardzona, więc nie powinno być ryzyka, że coś się pozapada. Pod kowadło wybrałem kostki pod wjazdy ciężarówek, 8 cm, 20x20 + podsypka z cementem, trochę się namachałem młotkiem z kawałkiem poręczy dębowej, ale są prosto:
Na koniec zostało podłączenie instalacji oraz wniesienie gratów do środka. Wywietrznik nie jest jeszcze gotowy, zastanawiam się raczej, żeby od okapu puścić rurę do góry a potem kolanko i w prawo, na końcu będzie komin w górę. Z lewej strony nie zdążyłem wybudować ściany, postawiłem póki co ławkę betonową, całkowite wykończenie wraz z placykiem i jeszcze jednym budynkiem planuje na wiosnę
Podgląd do teraz:
Po dłuższej przerwie udało mi się skończyć główne wykończenie, trochę to zajęło bo czekałem miesiąc na dostawę blachodachówki, ale się doczekałem
Udało mi się wykończyć ścianę z tyłu oraz postawić dach i nieco go podnieść:
Następnie trzeba było namęczyć się trochę z piaskiem, bo stara wiata była zbudowana na spadzie, i to sporym, więc poszło około 20 worków piasku. Poprzednia warstwa betonu została skuta oraz utwardzona, więc nie powinno być ryzyka, że coś się pozapada. Pod kowadło wybrałem kostki pod wjazdy ciężarówek, 8 cm, 20x20 + podsypka z cementem, trochę się namachałem młotkiem z kawałkiem poręczy dębowej, ale są prosto:
Na koniec zostało podłączenie instalacji oraz wniesienie gratów do środka. Wywietrznik nie jest jeszcze gotowy, zastanawiam się raczej, żeby od okapu puścić rurę do góry a potem kolanko i w prawo, na końcu będzie komin w górę. Z lewej strony nie zdążyłem wybudować ściany, postawiłem póki co ławkę betonową, całkowite wykończenie wraz z placykiem i jeszcze jednym budynkiem planuje na wiosnę
Podgląd do teraz:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Widzę, że jesteś zdeterminowany
. Dobrze, że masz taki zapał. Bardzo podoba mi się posadzka - naprawdę fajnie wyszła. Mam jednak wątpliwości do okapu - myślę, że nie będzie dostatecznie wydajny. Powodzenia w dalszych pracach!
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
Powoli do przodu, najważniejsze dach i ściany (prawie) już są.
Powodzenia, fajnie że dzałasz 
Coś pięknego, powodzenia 
Jeżeli Pan domu nie zbuduje,
na próżno się trudzą ci, którzy go wznoszą.
Jeżeli Pan miasta nie ustrzeże,
strażnik czuwa daremnie.
na próżno się trudzą ci, którzy go wznoszą.
Jeżeli Pan miasta nie ustrzeże,
strażnik czuwa daremnie.
Bardzo ładnie, powodzenia
Małe ale: wzorzec jakie nie powinno być odprowadzenie spalin
... i blacha trapezowa, nie blachodachówka 
Małe ale: wzorzec jakie nie powinno być odprowadzenie spalin
Hej, wiem, że temat wałkowany wiele razy, ale pozwolę sobie napisać tutaj, jako, nie lubie tworzyć zbyt wielu wątków a w zasadzie dotyczy to mojej kuźni
Na złomie znalazłem kowadło, 100 KG, chcą 800 zł, trochę dużo, jak myślicie do ilu można zjechać, żeby to miało sens, potrzebuje porady z Waszej strony. Obecnie posiadam tylko małe przenośne 50 KG.
Oto fotki:
Na złomie znalazłem kowadło, 100 KG, chcą 800 zł, trochę dużo, jak myślicie do ilu można zjechać, żeby to miało sens, potrzebuje porady z Waszej strony. Obecnie posiadam tylko małe przenośne 50 KG.
Oto fotki:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Powiedz że dasz 500 za 600 też bierz. Stan uważam dobry i warty zastanowienia.
jak za 600 wyrwiesz to rób jak Ci Piotrek radzi, albo mów gdzie ten złomowiec 
gdzie ten złom? ja za 799 wezmę

800 no nie wiem, lakier trochę porysowany