Kuźnia Pitera
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Prawie kuźnia
Kowadełko dorobie z czasem, może nawet dzisiaj
'
Broń to narzędzie i jeśli jest piękna, to tylko dzięki swej użyteczności
Jakie pasy polecacie do taśmowki? Rozmiar 50x2000 lub 50x2500. No i skąd zamawiać . Oczywiście w rozsądnej cenie. Z gradacja p60-p400 (moze nawet i p600 jakby bylo)
Pisze bo zalozylem sobie pas p400. Wlaczylem szlifierke. Chodzil elegancko, bicie bylo minimalne. Lekko dotknąlem materiałem do pasa, a ten rozerwal sie na 1/3 szerokości wzdłuż linii klejenia... może poprostu trafil mi się wadliwy a jak zamawialem pasy to wzialem tylko jeden
Pisze bo zalozylem sobie pas p400. Wlaczylem szlifierke. Chodzil elegancko, bicie bylo minimalne. Lekko dotknąlem materiałem do pasa, a ten rozerwal sie na 1/3 szerokości wzdłuż linii klejenia... może poprostu trafil mi się wadliwy a jak zamawialem pasy to wzialem tylko jeden
Polecam pasy Bora7 od Ososa z knives.pl
Ja kupuję u lokalnego producenta. Ładnie kleją i wg mnie niedrogo. Jak trzeba mogę jakiś namiar dać.
Przybyło troszkę narzędzi.
Przede wszystkim młotek z zaokrąglonymi bitniami. Jak dla mnie bomba, nie kaleczy materiału, wagę sobie dobrałem idealnie. Używam go praktycznie cały czas. Zrobiłem go z kawałka osi od starego siewnika konnego
Przebijak do otworów w młotkach, siekierach itp. Z bliżej nieokreślonego kawałka stali, przeprowadzona została jedynie próba iskrowa.
Żłobnik ręczny:
Oczywiście są też i dwie obusznice. Jedna do siekier, druga do młotków ale nie wykańczałem ich, więc i zdjęć nie ma. Po małej wpadce z siekierą zrobiłem też podcinkę do "rąbania" drewna.
Zacząłem kuć nową siekierę. Tym razem powinno już być ok. Przepraszam za jakość zdjęć ale robim co możem
Przede wszystkim młotek z zaokrąglonymi bitniami. Jak dla mnie bomba, nie kaleczy materiału, wagę sobie dobrałem idealnie. Używam go praktycznie cały czas. Zrobiłem go z kawałka osi od starego siewnika konnego
Zacząłem kuć nową siekierę. Tym razem powinno już być ok. Przepraszam za jakość zdjęć ale robim co możem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Dracorian
- forumoholik
Siekierka ładnie się prezentuje
Ale kowadełko najfajniejsze.Poluje cały czas na to aż moja szkoła będzie chciała się takiego pozbyć
Ale kowadełko najfajniejsze.Poluje cały czas na to aż moja szkoła będzie chciała się takiego pozbyć
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz
Przyznam, ze to kowadło jest dla mnie takim oczkiem w głowie. Jak je zobaczyłem to poprostu musiałem je mieć :p
Dzisiaj kolejny dzień zmagań z siekierą.
Dzisiaj kolejny dzień zmagań z siekierą.
Piter też lubię sam sobie robić, dorabiać i przerabiać narzędzia, można się przy tym sporo nauczyć.
Ciekaw jestem ja będzie wyglądała skończona siekierka, no i kowadło bardzo fajne
Ciekaw jestem ja będzie wyglądała skończona siekierka, no i kowadło bardzo fajne
Jaka lipa z tą siekierą. Wraz ze szlifowaniem pokazały sie niedogrzania
Paskudnie to wygladą. Ręce mi opadły po prostu.
Czas na przebudowę paleniska i prawdziwą dmuchawe dająca duże ciśnienie... teraz nie byłem w stanie objąć żarem całej siekiery
Jakieś zdjęcie wstawie pozniej, moze aparat nie peknie na ten widok
Paskudnie to wygladą. Ręce mi opadły po prostu.
Czas na przebudowę paleniska i prawdziwą dmuchawe dająca duże ciśnienie... teraz nie byłem w stanie objąć żarem całej siekiery
Jakieś zdjęcie wstawie pozniej, moze aparat nie peknie na ten widok
- Dracorian
- forumoholik
Każdemu się zdarza.
Już zgrzewałem parę rzeczy i pakiety damastu testowałem zgrzewy itp a teraz mimo to męczę się z pewnym pakietem ehhh ..trzeba próbować aż do skutku no i jeśli nie miałeś wystarczającej objętości kotliny/czy słabego nawiewu aby nagrzać materiał to tym bardziej nie dziw się że nie udało ci się zgrzać.Spróbuj na lepszej
Już zgrzewałem parę rzeczy i pakiety damastu testowałem zgrzewy itp a teraz mimo to męczę się z pewnym pakietem ehhh ..trzeba próbować aż do skutku no i jeśli nie miałeś wystarczającej objętości kotliny/czy słabego nawiewu aby nagrzać materiał to tym bardziej nie dziw się że nie udało ci się zgrzać.Spróbuj na lepszej
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz
-
graffic
Piter - nie ma co się łamać - trzeba dalej próbować, aż do skutku ! trzymam kciuki 
Nie przesadzaj. Wyszło, nie wyszło, liczy się kolejne doświadczenie i wyciągnięcie odpowiednich wniosków 
A zdjęcie wrzuć, może być tematem do dyskusji "co i jak".
A zdjęcie wrzuć, może być tematem do dyskusji "co i jak".
Piter ile ja tego popsułem... A ile jeszcze popsuje 
Najważniejsze to wyciągnąć z tego wnioski na przyszłość
Dla mnie liczy się przede wszystkim dobra zabawa ze stalą, młotkiem i kowadłem, reszta to produkt uboczny
Najważniejsze to wyciągnąć z tego wnioski na przyszłość
Dla mnie liczy się przede wszystkim dobra zabawa ze stalą, młotkiem i kowadłem, reszta to produkt uboczny
Nie poddawaj się
Ty nie popsułeś 3 siekier z włóknistego

Tak to wygląda. Jeszcze troche przy niej podłubię żeby jakoś to wyglądało.
Kucie siekier bardzo mi się podoba
do ferii zimowych postaram się wykombinować porządne palenisko.
Serwer forumowy obrócił zdjęcie
Kucie siekier bardzo mi się podoba
Serwer forumowy obrócił zdjęcie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.