Kucie części do maszyn rolniczych

Techniki ślusarskie

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

adamzaj

Kucie części do maszyn rolniczych

Post autor: adamzaj » 11 wrz 2011, 23:42

Witam wszystkich!!
Jestem tu nowy i z zainteresowaniem przeglądam forum. Mam jednak swój problem i proszę wszystkich o pomoc. Bedę bardzo wdzięczny.
Otóż posiadam mały zakładzik zajmujacy sie produkcją części do maszyn rolniczych(obróbka skrawaniem, hartowanie). Chcialbym rozszerzyć ofertę o części kute.
Początkowo chcielibysmy zacząć od małych detali o grubości do 10mm ze stali borowej.
Ilośc detali wykonywanych dziennie to ok 500sztuk. Praca sezonowa (jak to bywa w rolnictwie)
Mam pytanie... Jaki mlot kupić?
Jaki piec do podgrzewania stali? Czy gazowy? czy szukać coś z indukcji?
Będę bardzo wdzięczny i sam w miarę potrzeb pomoge.
Pozdrawiam

LordRotflBlade666

Post autor: LordRotflBlade666 » 12 wrz 2011, 07:23

Witam na forum.

Młot jak młot nie wiem jakie masz wymagania co do młota. Do produkcji takich złomków moim skromnym zdaniem wystarczył by MR80. O indukcji nawet nie myśl Nie opłaci się to przy takiej produkcji. Na forum jest wiele tematów jak tu sobie taniej zrobić palenisko gazowe i ro bym polecał.

Z takich części najlepiej sprzedają się redlice talerzowe i oczywiście lemiesze ale do starszych typów pługa ;)

adamzaj

Post autor: adamzaj » 12 wrz 2011, 09:32

redlice talerzowe? masz pomysł jak je wykonywać?
to duże średnice. na to musi być chyba duży piec.
do samego hartowania mam piec jednak stoi on w innym pomieszczeniu i grzanie w nim do kucia z racji odległości nie ma chyba sensu.
masz pomysł jak je wykonywać?

LordRotflBlade666

Post autor: LordRotflBlade666 » 12 wrz 2011, 10:57

Redlica talerzowa to dość banalna konstrukcja.

Obrazek

Tu widać wyraźnie... Oczywiście kształt talerza zależy od siewnika a najłatwiej zrobić go z blachy wycinając koło i odpowiednio kształtując [ myślę że na kuli dało by to się zrobić]

Reszta to już zależy od tego do jakiego to siewnika będzie.

W polsce widzę dość sporo siewników poznaniak a tam redlice dość proste.

Jedna redlica talerzowa w hurcie kosztuje 200 zł myślę że na jednej można zarobić przynajmniej 25 zł. Oczywiście wchodzić w redlice opłaci się tylko jeżeli jest na nie zapotrzebowanie w twoim regionie. Odpowiednia cena i żaden nie kupi redlicy od poznaniaka tylko te z lokalnego zakładu ;) Rolnicy z małych gospodarstw zawsze idą tam gdzie tanio więc stawiał bym na redlice wszelkiego rodzaju [ tu również od agregatów] oraz elementy na zamówienie...

I tu ciekawostka goła redlica za sporą sumkę :D http://www.sklep-grene.pl/product_info. ... ts_id/7774

adamzaj

Post autor: adamzaj » 12 wrz 2011, 12:09

Wielkie dzięki za pomoc!!!
Oby Twoje dzieci miały bogatych rodziców :)
Takie talerze fajna sprawa> A części płużne jeszcze łatwiejsze, np dłuta do lemieszy.
Nie orientujesz się jak kuć długie lemiesze by była to szybka operacja?

LordRotflBlade666

Post autor: LordRotflBlade666 » 12 wrz 2011, 12:25

Lemiesz lemieszowi nie równy ... :P Widzę tu różnice pojęć otóż dla mnie lemiesz to to samo co dłuto a następna część to odkładnica [tu występują 2 typy pełna i żebrowa o ile dobrze pamiętam] sam lemiesz tu zwany dłutem można wyciągać przecież z kawałka blachy. Wszystko zależy jaki pług. Do pługa firmy Lemken idą dość specyficzne lemiesze Dość często tego typu
Obrazek

Co gorsza często lewe i prawe...

Najprostsze są do starych polskich pługów zagonowych.
Sam lemieszy nigdy nie kułem poza poprawkami gotowego ze składnicy maszyn ;)

Są na forum specjaliści od kowalstwa wiejskiego mam nadzieje że coś pomogą bo ja niestety w takiej sprawie nie potrafię .

adamzaj

Post autor: adamzaj » 15 wrz 2011, 22:40

A prasa cierna? Miałaby lepsze zastosowanie?

Awatar użytkownika
wino39
Kontakt:

Post autor: wino39 » 25 wrz 2011, 01:08

Najlepiej chyba byłoby popytać okolicznych rolników, czego by potrzebowali od kowala itp. tzn. badania rynku zbytu :P
Pzdr
"tak samo brzytwę płucze się w zimnej i cycki prysznicowane zimnym prysznicem są twardsze i jędrniejsze"

revolt26

Post autor: revolt26 » 21 maja 2012, 11:17

chciałbym trochę odświeżyć temat... może ktoś by się pokusił o napisanie tutoriala nt. klepania lemieszy itp. a może ktoś ma jakieś ebooki albo linki?

ODPOWIEDZ

Wróć do „ŚLUSARSTWO - locksmithing”