Jak zrobić motocyklowy zbiornik paliwa

Jak się to kuje?

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 27 gru 2010, 14:08

Mam do zrobienia taki projekt jak na fotce poniżej i w związku z tym pytanie do kowali .
Jak radzicie wykuć kości dłoni ? Kuć z jednego kawałka czy z elementów tzn. po jednym palcu a później to razem zespawać? A może ktoś już robił jakiś szkielet z metalu i ma jakieś doświadczenia?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 27 gru 2010, 15:23

Jeśli będziesz to robił z litych prętów, to najlepiej będzie chyba zpłaszczyc końcówkę, zrobic 4 nacięcia, i masz juz 5 podstaw do palców. 4 pozostałe odginasz do tyłu, a pracujesz na 1, potem ten zrobiony odginasz, a zaginasz do pracy następny, i tak wszystkie. Dałem tylko przykładowy pomysł, niech się wypowiedzą też inni użytkownicy.

Jak zrobisz takie coś to będziesz MISTRZU :shock:

Awatar użytkownika
stefanik

Post autor: stefanik » 27 gru 2010, 17:17

robiłem kiedyś samą dłoń z kawałkiem nadgarstka, ale paluchy pospawałem w przegubie. Moim zdaniem jeśli chcesz pokazać sztukę kowalską to rozcinaj ale jeśli ma być bardziej anatomicznie to chyba lepiej pospawać.
Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma dwa głosy, a profesor uniwersytetu jeden.

dara

Post autor: dara » 27 gru 2010, 18:31

Obrazek

Tak to wygląda z bliska.

Ale oryginał wykonany jest z żywic z rdzeniem gipsowym

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 27 gru 2010, 18:41

stefanik pisze:robiłem kiedyś samą dłoń z kawałkiem nadgarstka, ale paluchy pospawałem w przegubie. Moim zdaniem jeśli chcesz pokazać sztukę kowalską to rozcinaj ale jeśli ma być bardziej anatomicznie to chyba lepiej pospawać.
Rzecz w tym , że nie jestem kowalem i ciężko będzie pokazać sztukę kowalską . Jednak w tym przypadku widziałbym to wykute . Mam zamiar wykorzystać MR-a do wykucia tych palców
tylko jaki przyrząd dorobić żeby wyszło dobrze a może kuć z ręki ?
Wszelkie podpowiedzi mile widziane.
Dodam że materiał to nierdzewka - czy można jej w ogóle użyć do tego ?

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 27 gru 2010, 18:57

Jasne że możesz. Tylko że ciężej się kuje, ale nie ma tragedii. Moim zdaniem paluszki trzeba by odkuć i pospawać. Resztę z blachy planujesz?
Obrazek

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 27 gru 2010, 19:24

ja bym to pospawal... chyba ze chcesz robic sztuke dla sztuki... nikt Ci za to nie zaplaci :cry:

mozna tez sprobowac to zrobic na zasadzie bambusa jak yaro pokazywalz rurek nierdzewnych ;)

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 27 gru 2010, 19:28

Grzegorz K. pisze:Jasne że możesz. Tylko że ciężej się kuje, ale nie ma tragedii. Moim zdaniem paluszki trzeba by odkuć i pospawać. Resztę z blachy planujesz?
Reszta będzie z blachy , tylko zastanawiam się jeszcze nad szkieletem ręki . Z wałka za drogo bo średnica musiała by być 60 mm a i kucie takiego puca mogło by człowieka o zawał serca przysposobić. Myślałem o rurce grubościennej, ale nie wiem czy to dobry pomysł ?

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 27 gru 2010, 19:29

zdecydowanie rura. przedewszystkim motor wazylby tylke co ciezarowka :P

Awatar użytkownika
stefanik

Post autor: stefanik » 27 gru 2010, 21:08

moim zdaniem MR nijak Ci tam nie pomoże, nie będziesz w stanie "dojść" kowadłami przy obróbce tych palców , oczywiście przy założeniu że kujesz z całości. A tak zbaczając z tematu mam pytanko czy takim motocyklem można jeżdzić po drogach publicznych? w sensie czy dostanie on homologację czy jak to się tam zwie? Pytam bo troszkę sie OCC naoglądałem i pamiętam że tam jeśli motorek nie miał być tylko pokazowy, to nawet oni z niektórych dziwactw musieli zrezygnować, a w Stanach chyba prawo pod tym względem mniej restrykcyjne.
Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma dwa głosy, a profesor uniwersytetu jeden.

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 27 gru 2010, 22:10

stefanik pisze:moim zdaniem MR nijak Ci tam nie pomoże, nie będziesz w stanie "dojść" kowadłami przy obróbce tych palców , oczywiście przy założeniu że kujesz z całości. A tak zbaczając z tematu mam pytanko czy takim motocyklem można jeżdzić po drogach publicznych? w sensie czy dostanie on homologację czy jak to się tam zwie? Pytam bo troszkę sie OCC naoglądałem i pamiętam że tam jeśli motorek nie miał być tylko pokazowy, to nawet oni z niektórych dziwactw musieli zrezygnować, a w Stanach chyba prawo pod tym względem mniej restrykcyjne.
MR-a chcę użyć do pojedynczych palców a potem je zespawać tylko myślę nad kowadełkami.

Z Rejestracją nie jest łatwo , ale da radę jeżeli konstrukcja takiego moto spełnia wszystkie
techniczne wymogi - tu największą rolę spełnia rzeczoznawca , który podpisuje się pod tym .

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 27 gru 2010, 22:40

paliczki z ręki powinieneś spokojnie trzasnąć.
Obrazek

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 28 gru 2010, 05:17

Tylko do grzania kwasówki lepiej zafunduj sobie kotlinę gazową.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Blady

Post autor: Blady » 28 gru 2010, 10:35

Jak bedziesz się brał za te paluszki, to daj znać chętnie wpadnę potrzymam jakiś młotek:)

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 28 gru 2010, 11:00

Blady pisze:Jak bedziesz się brał za te paluszki, to daj znać chętnie wpadnę potrzymam jakiś młotek:)
Nie widzę żadnego problemu ,zapraszam :D , chyba masz najbliżej do mnie .

ODPOWIEDZ

Wróć do „KROK PO KROKU - tutorial”