Kuźnia "dawna"

Zapomniane techniki i narzędzia, tradycyjne wyroby

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Kucyk

Kuźnia "dawna"

Post autor: Kucyk » 29 sty 2011, 16:05

Mam zamiar wykonać wczesnośredniowieczne (chyba) palenisko gliniane na dwa miechy lub na jeden. W ogóle to planuję zrobić taką jak najbardziej historyczną kuźnię. Adalbertus chyba robił takie palenisko jak dobrze pamiętam z jego stronki.

Co już mam i co jestem w stanie zrobić:

babki: 2x zwykłe okrągłe (jedna prawie 1kg chyba), jedna kwadratowa i jedna do kosy, którą przerobię na przecinak

Szczypce zrobię, a młotek to się też cuś pomyśli. Jakiś młotek z gównolitu.

Nie byłoby problemu z wylepieniem paleniska zimą?

P.S. To plan, który za kilka lat zrealizuję, także może zmądrzeję i coś lepszego wymyślę :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Może kiedyś czegoś się nauczę :)

Wczesnośredniowieczna Osada Słowiańska Nawia

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 29 sty 2011, 17:19

też planowałem czysto średniowieczną kuźnię ale wyszło jak wyszło :P jak by to powiedzieć... rodzice nie chcą przeznaczyć nawet 3m kwadratowych na rozkopanie i zniszczenie bo kfiatki i ogólny wygląd przecież ważniejszy... może kiedyś... mam nadzieję, że Ci się uda :)
To jest taka wersja bardziej polowa mi się zdaje bo kuźnie stacjonarne podejrzewam były w domku a paleniska jak kominek z cegieł lub normalnie na stoliku

Największy problem będziesz miał z miechem chociaż podobno to nie jest skomplikowana konstrukcja. Potrzebujesz płachty skóry, trochę desek i blachy.
Jak u Einara na miechach trochę dmuchałem na grunwaldzie to on miał 2 miechy którymi na zmianę się dmuchało tak żeby cały czas był nieprzerwany dopływ powietrza. Trzeba było trochę posiedzieć żeby odruchowo to robić. Mówił, że jak się przerywa nawet na chwilę nawiew to temperatura mocno spada (przez moje błędy na początku nie mógł zgrzać kółek do tarczy :P) dlatego radziłbym zrobić 2 mniejsze niż jeden taki wielki ale to z moich obserwacji tylko wynika. Może wypowie się ktoś kto pracował już na takim 1 dużym miechu.

Co do paleniska Einar odtwarzał wczesne średniowiecze (wikingowe) i miał palenisko jako drewniany (!) stolik na którym była 5cm warstwa gliny + ścianka z dziurą na dole przez którą się dmuchało. Trzeba dobrze przemyśleć budowę takiego stolika bo moja pierwsza i ostatnia próba skończyła się pożarem stolika :P (za mała warstwa gliny i popękała ona przez co gorący żar dotarł do drewna)
:evil:

Awatar użytkownika
Arek92
Kontakt:

Post autor: Arek92 » 29 sty 2011, 17:37

Ja tam mam na siatce z drutu, na to 2 cegły i na tym ulepione palenisko. Działa dobrze, na Wolinie było ale dużo nie kułem bo deszcz padał :P
Myśl i Pamięć

Kucyk

Post autor: Kucyk » 29 sty 2011, 18:25

Ja to planuję na wiosce zrobić, także uroda będzie dalej :D. Co do wyglądu kuźni to będzie wiata, pod wiatą wszystko. Wiata to trzeba już trochę więcej się postarać, czyli raczej latem. Jak będę miał większą chęć, to większe się zrobi palenisko, na 1 większy miech jednokomorowy, chociaż może i 2 małe starczą. Pomyślimy, poczekamy, może coś spłodzę.

Marek takie palenisko jak Ty mówisz (na stole) ma chyba Wszebąd. Apropos dużych i małych miechów, to te większe są raczej dwukomorowe i były one wykorzystywane w późniejszym okresie, od tego jaki mnie interesuje.

Na razie skończę moje palenisko elektryczne, a potem zajmę się kuźnią średniowieczną, a jak zrobię już średniowieczną i czegoś się nauczę (za jakieś 5 lat :D) to zrobimy warsztaty w Dzieżkach* :D.

*Dzieżki- mała wioska na północ od Białegostoku (przy Mońkach), tam właśnie mam swoją kuźnię

Jestem otwarty na krytykę, także ochrzaniajcie mnie do woli :D

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 29 sty 2011, 19:01

Pójdzie Ci to szybciej niż myślisz bo nie ma z tym aż tak dużo roboty (do wiaty trochę pomocy tylko Ci się przyda żeby to miało ręce i nogi)

czekam z niecierpliwością na warsztaty :) Ogólnie trzeba się gdzieś spyknąć na mieście i pogadać (może złom jakoś w przyszłym tyg? bo w środę ostatni egzamin)
:evil:

Żółw
Kontakt:

Post autor: Żółw » 31 sty 2011, 19:07

Jeśli rodzice skąpią wam miejsca na stałe w ogródkach to zróbcie sobie historycznopodobne palenisko przenośne. Zbijcie z desek skrzynkę, umieśćcie rurę do nadmuchu i zalepcie wszystko gliną. Rozwiązanie zaobserwowałem chyba na grunwaldzie i skleciłem u siebie. Jak dotąd się sprawdza.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 31 sty 2011, 20:49

Z tego co zauważyłem, to wielu kowali z jakichś bractw ma takie paleniska na pokazy. Bozy_Kovka na takim kuł na jednym z pokazów, ale jak mówił, najlepsze ono jest do małych rzeczy, więc moim zdaniem lepiej zbudowac większą skrzynię.

Kucyk

Post autor: Kucyk » 31 sty 2011, 21:53

Mój stryjek na wiosce ma trochę hektarów nie używanych :D, przecież tam mam kuźnię, a nawet by piękności nadała taka kuźnia w takiej zapyziałej wiosce.

Tu jest ciekawe rozwiązanie nadmuchu, ale mnie raczej interesują tradycyjne miechy: http://www.youtube.com/watch?v=AcZ6sNOE3VQ
Tytuł z epoki żelaza, ale grom wie do kiedy były takie używane
http://www.youtube.com/watch?v=blBzKTly4Yc
Murzyni dalej używają :D, ale jednak miech do mnie przemawia.
Takie kuźnie organizowane pewnie były w różnych obozowiskach, a to grot wyrównać, a to zęba wyrwać szczypcami.

Kuźnia taka zwykła mogła być wyposażona w takie palenisko, przecież to sobie pomocnik siądzie i trochę podyma, a nawet i jakąś konstrukcję obmyślić (to już mało historyczne) schylić się co 5 min. po materiał i można kuć.

Stąd głównie czerpię informacje
http://www.forum.korzenie.gimnazjum.com.pl/

Genom02

Post autor: Genom02 » 08 cze 2011, 13:57

Witam.
Jestem nowicjuszem jeśli chodzi o kowalstwo i mam kilka pytań. Chce zrobić palenisko i nie jestem pewien czy dwa takie miechy byłyby odpowiednie. http://allegro.pl/miech-do-grilla-i-kom ... 95960.html . Potrzebuje zrobić to niezbyt dużym nakładem finansowym i szukam tanich alternatyw :)

Pozdrawiam
Genom02

Awatar użytkownika
Arek92
Kontakt:

Post autor: Arek92 » 08 cze 2011, 15:15

Takim miechem to ewentualnie można radiatory w kompie z kurzy wyczyścić.
Myśl i Pamięć

Kucyk

Post autor: Kucyk » 08 cze 2011, 19:14

Zależy od tego jakie chcesz palenisko robić. Ja polecam Ci palenisko elektryczne i kilka razy pokuć, a potem spróbować z miechami itp.

Awatar użytkownika
krzysieklup
Kontakt:

Post autor: krzysieklup » 08 cze 2011, 20:08

Co do Dzierżek czy to te dzierżki w gminie poświętne ?
Bo jak tak to dziewczyna mojego brata z tamtąd jest i może jakaś znajoma.

Co do kuźni to każdy miał marzenie , moim była kuźnia z XIII wieku polowa
I Z okresu 20 leciamiędzy wojennego , nawet ksiażki o podkuwaniu mam z 31' :)

Awatar użytkownika
wszebąd
Kontakt:

Post autor: wszebąd » 10 cze 2011, 14:59

Witajcie
Kucyk może moje zbiory w czymś Ci pomogą
https://picasaweb.google.com/wszebad40/ ... ithFigures
w innych albumach sa też rozwiązania innych polskich i ocych kowali. Zacznij od iluminacji.
Pozdrawiam .

HOWGH

ps. Na You \TUbie możesz zajrzeć do moich ulubionych, mam trochę filmików . użytkownik wszebad68
http://www.youtube.com/my_favorites?feature=mhsn
pzdr

Kucyk

Post autor: Kucyk » 10 cze 2011, 16:10

Często korzystam z Twoich zbiorów. Dobrze że na świecie są osoby, które zbierają informacje do kupy!

ODPOWIEDZ

Wróć do „KOWALSTWO TRADYCYJNE - traditional blacksmithing”