Spawane kowadło
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Z tego co wyczytałem pieniek można wykonać samemu.Blady pisze:tak tylko gdzie dostać piaskowy pieniek?
Zrozumiałem to tak, jeżeli się mylę poprawcie.
Bierzemy metalową beczkę np. po oleju, o średnicy większej od podstawy kowadła. Górną część beczki ucinamy tak, żeby po ustawieniu kowadła na prawidłowej wysokości ( w przybliżeniu nasze krocze ) został jeszcze naddatek sięgający połowy kowadła.
Zasypujemy beczkę piaskiem do właściwej wysokości, wkładamy okrągłą deskę na której ustawiamy kowadło (deska ma za zadanie zabezpieczyć kowadło przed zapadaniem w piasku)
dosypujemy piasku do pełna - gotowe.
hamer
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Prawidłowe rozumowanie.Beczka może przyjąć dowolną formę,na przykład prostopadłościanu wyspawanego z kątowników,w półki tychże wstawiamy blachy,zasypujemy piaskiem,a pod kowadło wtedy prostokątny drewniany blacik i po kłopocie.W górnej części naszego ,,pieńka" możemy z płaskowniczka dospawać gniazda,w które będziemy mogli włożyć najczęściej używane młotki,podcinkę,podstawki mocowane w kowadle,czy przecinaki.
Kontakt 517355290
Mój piaskowy pieniek.
Pięknie wytłumił, prawie nie dźwięczy, minimalnie na końcach kowadła.
@BANAN i @Maleus dzięki za podpowiedź
Pięknie wytłumił, prawie nie dźwięczy, minimalnie na końcach kowadła.
@BANAN i @Maleus dzięki za podpowiedź
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2012, 20:30 przez hamer, łącznie zmieniany 1 raz.
hamer
- Dziad Kowalski
Wygląda ładnie i solidnie, ale jak dla mnie taki sposób ustawienia kowadła to totalny brak ergonomii. Wystające narożniki tej skrzynki mogą być niebezpieczne, poza tym trudno jest manewrować materiałem jak ma sie tak schowany róg kowadła (patrząc z góry nie wystaje poza obrys pudła). Wykucie czegos fikuśnego, wymagającego użycia końców kowadła będzie nielada gimnastyką.
Niestety podstawa kowadła nie daje możliwości innego rozwiązania, fakt z tą ergonomią to kicha. Z drugiej strony to jest rozwiązanie do czasu zakupu prawdziwego kowadła. Poza tym, narazie aż takich wywijasów na nim nie mam zamiaru robić, jakieś kleszcze lub inne narzędzie. Nauczyć się prawidłowo uderzać młotkiem, właściwie nagrzać żelazo takie tam 
hamer
Dorobiłem coś takiego do mojego kowadła.
Do 8 cm wałka Φ40 dospawałem 11 cm pręta kwadratowego 30x30 mm.
Pręt w miejscu spawu został zukosowany, aby jak najgłębiej go przetopić, tym samym jest
mocny i łatwo nie pęka.
W połowie kwadratowego pręta obspawałem obrączkę z drutu Φ8, to dodatkowy opór
aby podsadzka nie blokowała się zbyt mocno podczas pracy.
Otwór w moim kowadełku to 26x26 mm, zastosowany pręt jest szerszy.
Na właściwy wymiar ze zwężaniem ku końcowi mogłem zeszlifować, wybrałem jednak kucie.
Przy okazji zlikwidowałem naprężenia po spawaniu.
Efekty mojej pracy na załączonych zdjęciach.
Do 8 cm wałka Φ40 dospawałem 11 cm pręta kwadratowego 30x30 mm.
Pręt w miejscu spawu został zukosowany, aby jak najgłębiej go przetopić, tym samym jest
mocny i łatwo nie pęka.
W połowie kwadratowego pręta obspawałem obrączkę z drutu Φ8, to dodatkowy opór
aby podsadzka nie blokowała się zbyt mocno podczas pracy.
Otwór w moim kowadełku to 26x26 mm, zastosowany pręt jest szerszy.
Na właściwy wymiar ze zwężaniem ku końcowi mogłem zeszlifować, wybrałem jednak kucie.
Przy okazji zlikwidowałem naprężenia po spawaniu.
Efekty mojej pracy na załączonych zdjęciach.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2012, 21:33 przez hamer, łącznie zmieniany 1 raz.
hamer
Parę zmian przy kowadle. Przestrzenie między żebrowe zaspawałem i wypełniłem piaskiem, skutek brak rezonansu w centralnej części bitni.
Druga zmiana, obniżyłem obudowę piaskowego pieńka co poprawi marną ergonomię
Druga zmiana, obniżyłem obudowę piaskowego pieńka co poprawi marną ergonomię
Ostatnio zmieniony 04 maja 2014, 12:28 przez hamer, łącznie zmieniany 1 raz.
hamer