Płatnerze - pochwalcie sie zdjeciami z pracowni ...
Ja sie pochwaliłem - i jestem ciekawy jak pracownie wygladają u was.
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Widziałem kiedyś gościa co właśnie rozgrzewał węglem drzewnym a dmuchał miechem , było to bodajże na zlocie wikingów (Wolin ) normalnie oczu nie można było oderwać patrząc na tą robotęBlady pisze:Nie urzywam koła angielskiego. Płatnerstwo to dla mnie hobby a koło troche kosztuje. Poza tym a właściwie przede wszystkim w produkcji zbroji nie chodzi tylko o efekt koncowy ,ale o sam sposób wytwarzania. Jak napisał Mardinus rozwój przez cofanie się. W chwili obecnej urzywam palnika tlen/propan, bądz paleniska i koksu. Mam nadzieję ze kiedyś blachy będę grzał na węglu drzewnym. chodzi o to zeby odtworzyć po częsci warunki w jakich pracowano w przeszłości.
No ładna pracownia, ładna, pozazdrościć. Zwłaszcza fajny jest ten wielofunkcyjny walec w głębi - chodzi za mną takie coś od dłuższego czasuBlady pisze:dzieki uprzejmości sąsiadów, musiałem się przeprowadzić do nowej pracowni trodszke wcześniej niz zamierzałem. Niestety nie zdązyłem zrobić tynków i wylewki na posadzce, ale oswietlenie i elektryka jest juz podłączona.