Dobieranie ksztatowników do konstrukcji samonośnej.

Pojęcia, terminy, procesy

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

wiktor97

Dobieranie ksztatowników do konstrukcji samonośnej.

Post autor: wiktor97 » 09 wrz 2012, 20:44

Witam potrzebuje wzory itp żebym mógł obliczyć przekrój i grubość materiału jakiego potrzebuje na przerobienie ramy w motorze.

Awatar użytkownika
sdr3

Post autor: sdr3 » 09 wrz 2012, 21:49

Napisz jakiej mocy silnika chcesz użyć i jakiego typu ma to być sprzęt (przeznaczenie i styl jazdy), jaki typ ramy (otwarta, kołyskowa, kratownicowa otwarta czy zamknięta), to i bez wzorów coś się znajdzie :). Jest za dużo zmiennych żeby podać konkretne wzory. Poza tym co innego wzory na obciążenia statyczne - to wyliczysz bez problemu, a co innego obciążenia dynamiczne - tego już nie policzysz na kartce albo w prostym arkuszu kalkulacyjnym, bo to się zmienia nawet w zależności od masy jeźdźca i ilości paliwa :)

BTW. Na pewno na tym forum chcesz uzyskać odpowiedź?

wiktor97

Post autor: wiktor97 » 10 wrz 2012, 15:29

Jest to skuter którego silnik jest mono wahaczem gdzie amortyzator występuje z tyłu po lewej stronie koła. Ja chce te konstrukcje przerobić na amortyzator centralny który będzie w przedniej części wahacza.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pierwsze zdjęcie ukazuje mój pojazd który czeka na prace, drugie amortyzator jest on jedyny jaki występuje. Na 3 jest zawieszenie wykonane, zdjęcie jest z scooter system. Problem leży w tym ramieniu które idzie od tego amortyzatora do tylnego mocowania (starego mocowania) gdyż występuje ono z jednej strony (przypominam dla pewności)
Widok mocowań z góry
Obrazek
Obrazek
Jest jeszcze optymalne 3 mocowanie dolne (te szyny) które mam zamiar wykorzystać.
Na dodatek dodam rysunek w paint.
Obrazek
By wiktor98 at 2012-09-10
Nacisk jaki będzie na tylne koło to tak 180kg licząc pasażera bo jak wiadomo zawsze warto mieć zapas. Obrót wahacza przy łączeniu ramy z początkiem stelaża od silnika.
Odległość od mocowania przy kole do mocowania przy gaźniku to 31,5cm a od mocowania przedniego do ramy to 20cm. Co do mocy to myślę że max 25kM bo bardziej to mi raczej nie odbije ;)

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 10 wrz 2012, 15:33

Wprawdzie paru fanów dwóch kółek tutaj jest,ale to chyba naprawdę nie to forum :shock:
Kontakt 517355290

wiktor97

Post autor: wiktor97 » 10 wrz 2012, 16:18

Gdzie mam się zapytać o przekrój kształtownika i grubość jak nie na forum metaloznawstwa ?
Nie rozumiem was. Czy ja się pytam o sprawy mechaniczne ?

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 10 wrz 2012, 17:51

wiktor97, zapytaj autora tego wątku. myślę, że powinien cię nieco oświecić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „METALOZNAWSTWO - metallography”