Dobieranie ksztatowników do konstrukcji samonośnej.
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Dobieranie ksztatowników do konstrukcji samonośnej.
Witam potrzebuje wzory itp żebym mógł obliczyć przekrój i grubość materiału jakiego potrzebuje na przerobienie ramy w motorze.
Napisz jakiej mocy silnika chcesz użyć i jakiego typu ma to być sprzęt (przeznaczenie i styl jazdy), jaki typ ramy (otwarta, kołyskowa, kratownicowa otwarta czy zamknięta), to i bez wzorów coś się znajdzie
. Jest za dużo zmiennych żeby podać konkretne wzory. Poza tym co innego wzory na obciążenia statyczne - to wyliczysz bez problemu, a co innego obciążenia dynamiczne - tego już nie policzysz na kartce albo w prostym arkuszu kalkulacyjnym, bo to się zmienia nawet w zależności od masy jeźdźca i ilości paliwa 
BTW. Na pewno na tym forum chcesz uzyskać odpowiedź?
BTW. Na pewno na tym forum chcesz uzyskać odpowiedź?
Jest to skuter którego silnik jest mono wahaczem gdzie amortyzator występuje z tyłu po lewej stronie koła. Ja chce te konstrukcje przerobić na amortyzator centralny który będzie w przedniej części wahacza.

Pierwsze zdjęcie ukazuje mój pojazd który czeka na prace, drugie amortyzator jest on jedyny jaki występuje. Na 3 jest zawieszenie wykonane, zdjęcie jest z scooter system. Problem leży w tym ramieniu które idzie od tego amortyzatora do tylnego mocowania (starego mocowania) gdyż występuje ono z jednej strony (przypominam dla pewności)
Widok mocowań z góry
Jest jeszcze optymalne 3 mocowanie dolne (te szyny) które mam zamiar wykorzystać.
Na dodatek dodam rysunek w paint.

By wiktor98 at 2012-09-10
Nacisk jaki będzie na tylne koło to tak 180kg licząc pasażera bo jak wiadomo zawsze warto mieć zapas. Obrót wahacza przy łączeniu ramy z początkiem stelaża od silnika.
Odległość od mocowania przy kole do mocowania przy gaźniku to 31,5cm a od mocowania przedniego do ramy to 20cm. Co do mocy to myślę że max 25kM bo bardziej to mi raczej nie odbije

Pierwsze zdjęcie ukazuje mój pojazd który czeka na prace, drugie amortyzator jest on jedyny jaki występuje. Na 3 jest zawieszenie wykonane, zdjęcie jest z scooter system. Problem leży w tym ramieniu które idzie od tego amortyzatora do tylnego mocowania (starego mocowania) gdyż występuje ono z jednej strony (przypominam dla pewności)
Widok mocowań z góry
Jest jeszcze optymalne 3 mocowanie dolne (te szyny) które mam zamiar wykorzystać.
Na dodatek dodam rysunek w paint.

By wiktor98 at 2012-09-10
Nacisk jaki będzie na tylne koło to tak 180kg licząc pasażera bo jak wiadomo zawsze warto mieć zapas. Obrót wahacza przy łączeniu ramy z początkiem stelaża od silnika.
Odległość od mocowania przy kole do mocowania przy gaźniku to 31,5cm a od mocowania przedniego do ramy to 20cm. Co do mocy to myślę że max 25kM bo bardziej to mi raczej nie odbije