Broń biała Nomada
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Helga ten-door
W końcu powstała udana broń biała. Miecz Celtycki, kuty z nz3, hartowany i odpuszczany przezemnie, następnie oszlifowany i oprawiony w stal, dąb, skóre i poroże, całość zanitowana, bez użycia kleju. Jak widać nie jest super wykończony, i nie miał być, jest to mój osobisty miecz do treningu i walki, a ja nie potrzebuje super wypieszczonego sprzętu.
Rękojeść zabezpieczona mieszanką pokostu i wosku.
Waga 615 gram, długość ostrza - 66cm, rękojeść - 16 cm, szerokość ostrza - 3,5cm przy jelcu, na środku 3cm, przy końcu 2,5cm, grubość 4mm przy jelcu, równomiernie schodząca do czubka. Przekrój soczewki.
Z hartowania jestem zadowolony, miecz jest bardzo sprężysty, wytrzymał bez problemu mocne uderzanie płazem w drzewo, wyginanie, uderzanie w pręt, płaskownik bez wgniotów, jedyne co zostawiło minimalne wgniecenia to uderzanie w beton.
Pochwa jest, ale jest zrobiona na szybko i z blachy z lodówki, nieoszlifowana, dlatego jej nie pokaże, bo nie warto, prawidłową pochwę zrobię jak zakupię arkusz cienkiej blachy. Przynajmniej na tej się nauczyłem co i jak.
Pozdrawiam!
Tracki miecz Rhomphaia, odkuty i wstępnie oszlifowany, ostrze po wewnętrznej stronie łuku, dwuręczny.
Długość ostrza: 80cm
Szerokość ostrza: 3,5cm
Grubość ostrza: 5,5mm przy trzpieniu, 4mm przy końcu
Długość trzpienia: 30 cm
Waga: 1100 gramów
Miecz jest tępy do walki, teraz trzeba go zahartować, wyszlifować i oprawić.
Jeszcze trzpień jest do poprawy (nie ta krzywizna i za gruby). Po hartowaniu waga zejdzie do 1000 gramów pewnie a z oprawą nie przekroczy 1,5 kg.
Z tym typem mieczy jest ten problem, że ciężko dostać dokumentację do nich, często są przedstawiane jako dwuręczne falxy, a falxy są tylko w wersji jednoręcznej
Stal to przekuty grot pneumatyczny (najpewniej NZ3).
- Grzegorz K.
- Administrator
- Grzegorz K.
- Administrator