ogrodzenie wokół oczka wodnego - pomocy!

Projektowanie, rysunki, szkice

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Lucius Ebola
Kontakt:

Post autor: Lucius Ebola » 28 gru 2009, 19:40

Po wyrzuceniu chyba z 80 kartek, albo lepiej (nie mogłem nic wykombinować bez drabinki, bezpiecznego a jednocześnie, żeby jakoś wyglądało) kolejny projekt:
Wybaczcie jakość - mój aparat nie lubi robić zdjęć, jak jest ciemno.

Obrazek

Co myślicie, czy to się nadaje i czy nie będzie masakrą do wykonania? Fajnie by było wszystko ponitować, ale bym się zajechał, więc dół chyba pospawam, a ten płaskownik u góry powiercę i pręty przezeń przechodzące zanituję.

Do wyginania tych falowanych elementów chcę zrobić "prasę śrubową" - tzn. mam śrubę rzymską ze złomu (prawie 70 cm jak na maxa rozkręcę) - zrobię wzorzec na gorąco, przyspawam go do blachy, wzmocnię płaskownikami z tyłu (taką ramę przyspawaną do tej samej blachy) i do tego będę dociskał drugim wzorcem też na gorąco zrobionym. Dobry to pomysł? Czy lepiej grzać po kolei i robić ręcznie? Jak nie wiadomo o co chodzi z tą prasą to narysuję - urządzenie proste, ale chyba skuteczne - w jednej ślusarni takie widziałem, tylko mieli siłownik hydrauliczny zamiast śruby.

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 28 gru 2009, 19:57

jak dla mnie to powinny byc robione od lapy i nie dokladnie tak samo tylko jak idzie :P no i troche je opukac mlotkiem coby dobrze wygladalo :D projekt calkiem prosty i dobrze wyglada ;) ta srodkowa troche mi sie nie widzi. dla mnie rozwidelnie powinno sie zaczynach troche wyzej i bardziej ksztaltne prety :P ale sie czepiam :mrgreen:

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 28 gru 2009, 20:09

Nie baw się ze śrubą rzymską bo nie da rady,zbyt długi kawałek do gniecenia na raz,raczej wzornik w tym stylu jak do esów,tylko łuczek delikatny.
Kontakt 517355290

Lucius Ebola
Kontakt:

Post autor: Lucius Ebola » 28 gru 2009, 20:40

acha, a rozmiar przęsła 80 x 120 cm (czyli proporcje jak na rysunku), wcześniej chciałem 80 x 100, ale wychodziło zbyt kwadratowo.

zk
Kontakt:

Post autor: zk » 28 gru 2009, 22:05

zamysł dobry , rób to bez wzornika ręczne . weż za wzór świeczniki po weżuceniu tależyków spróbuj połączyć z płaskownikiem w sposób jak na drugim zdięciu , a nastepna tralka z kulką
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

zk
Kontakt:

Post autor: zk » 28 gru 2009, 22:07

lączenie

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 28 gru 2009, 22:49

napisz jeszcze Lucius jakie materiały chcesz zastosować?
ja bym to zrobił tak, ten środkowy pręt dałbym pojedynczy i bez spirali na górze, dziwnie wygląda jak sie tak dzieli na dwa, i ta spirala taka z niczego nie wynika, tą część w kształcie oka zostawiłbym pustą , a w ramach zdobień zrobiłbym jakieś spiralki na powiedzmy trzech prętach , (wg podziału) twój projekt ogólnie mi sie podoba, pręty na końcach bym przekuł, zmniejszył przekrój do ok 10 mm (aby nie spęczać) i takie bym przebił,przewiercił otwory, a potem czop i ładna główka, przydało by ci sie takie narzędzie zrobić żeby ci ładny wałeczek 10 mm na prętach wychodził i aby zachować próg oporowy,
to narzędzie to tak jakbyś przewiercił kostkę 10mm wiertłem potem przeciął na połowę poprzez otwór, następnie z jednej części zrobił podsadzkę a z drugiej nadstawkę i połączył obie części sprężyną aby nie potrzeba było nikogo do pomocy

Materiały to
pionowo pręt okrągły młotkowany fi14
Poprzeczki płaskownik 30x8 lub pręt kwadratowy 16

gięcie wszystkiego na zimno w kluczu kowalskim , młotkowanie chyba też na zimno bym zrobił, zacząłbym prace od rysunku kredą na podłodze albo na płycie OSB

sorki za rysunek

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 30 gru 2009, 22:41

według mnie, Jolowa wersja z "zetkami" jest ciekawsza dla oka. jakieś drobne zdobienia powinny być.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

bob

Post autor: bob » 03 sty 2010, 12:02

witam kolegów moim skromnym zdaniem nie trzeba sugerować się tym że że za jakis czas gosć bedzie robił ogrodzenie bo myślę że ogrodzenie oczka powinno raczej wygląd mieć dekoracyjny ze wskazaniem na motywy roślinne myślę że pomysł harlema jest wzorcowy

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 27 sty 2010, 13:12

Mi się bardzo podoba ten motyw jakby oka (to na górze). Wokół oczka wodnego będzie to wyglądać naprawdę magicznie. Co do gięcia to jak koledzy pisali walnij z ręki młotek na zimno. Spróbuj to giąc na tym dwuteowniku co tam chyba u ciebie widziałem.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „PROJEKTOWANIE - design”