Kowlastwo-Podkarpacie

Spotkania, warsztaty, imprezy

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 18 lip 2015, 16:45

Straszne bzdury kolega wypisuje. Każde czasy niosą za sobą inne potrzeby. Dzisiaj kowalscy mistrzowie kują piękne balustrady, a wykucie miecza wbrew temu co wypisujesz, nie jest znowu taką wielką sztuką. Przejrzyj dobrze zasoby forum to przekonasz się, że nawet nastolatkowie są w stanie wykonać białą broń nie odbiegającą od tej średniowiecznej. Prawdopodobnie szczytem twoich marzeń jest wykucie pięknego miecza i dzięki ludziom z forum szybko dokonasz tego co na dzień dzisiejszy uważasz za niemożliwe. Życzę koledze rozwijania umiejętności i powściągliwości w wyrażaniu opinii bo niejeden kowal z pięćdziesięcioletnim stażem nie wykona tego co stosunkowo młodzi i koledzy z forum.

Awatar użytkownika
Druid
Kontakt:

Post autor: Druid » 18 lip 2015, 16:48

Nomad Ty tak nawet nie mów bo jak skończę uczyć się obrabiać i repusować metale kolorowe to z checią bym tam do Ciebie wpadł podkradać wiedzę :D

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 18 lip 2015, 16:52

nadal się zastanawiam skąd stwierdzenie, że trzeba robić zbroje czy broń tyle a tyle lat by być mistrzem - skąd?
What man is a man who does not make the world better?

Bociek

Post autor: Bociek » 18 lip 2015, 17:18

To tak samo kowalem jest osoba co podkłada odkuwki pod prasę :)
Moim marzeniem nie jest wykucie miecza :) Kowalem też nie będę. A do osób które lubią być tytułowane mam odrazę, zapewne wynika to z uczęszczania na Politechnikę :)
I moim zdaniem nie istnieje takie coś jak mistrz kowalstwa :) Dlatego wymyślono specjalizacje :)
Nie neguję nikogo każdy robi co lubi :) A co do stażu ma małe znaczenie jeżeli brakuje w nim pasji dlatego mamy rzemieślnika(ten robi bo musi i się nie rozwija) i mistrza(robi to co kocha) :)
Według mnie można zamknąć temat bo zmierza w nie właściwą stronę.

PS.Informacje są w przedziałach lat od minimalnej do maksymalnej ilości lat. Biorąc 10tys. godzin pracy stajemy się ekspertem w danej dziedzinie wykonując ćwiczenia praktyczne.
Ciężka praca kluczem do sukcesu.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 18 lip 2015, 17:23

Druid, mówiłem tylko o jednym szczególnym przypadku tej dyskusji, nie o reszcie forumowiczów :)

Bociek

Post autor: Bociek » 18 lip 2015, 17:30

No to trafił z żartem na złą osobę :P
Ciężka praca kluczem do sukcesu.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 18 lip 2015, 17:57

Praca z odkuwkami to ślusarstwo i lepiej o nich nie wspominać w tym miejscu. Uczestnikiem forum jestem jakiś trzy lata lub coś koło tego i nie znam przypadku kiedy któryś z nas tytułował się w jakikolwiek sposób. Forum kowalskie to miejsce dla pasjonatów, a tytułomaniacy mają swoje miejsca w sieci typu klub biznesu itp.

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 18 lip 2015, 18:18

swoją drogą zrazić do siebie Nomada na jednej stronie tematu to też trzeba mieć talent :D

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 18 lip 2015, 18:38

Jako Mistrz czuje się urażony :? :/ :(

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 18 lip 2015, 18:53

Qmar widać nie jest to takie trudne :D Też jestem na politechnice ale takich wymysłów to mnie nie uczyli nigdy, chciałem być miły i dobry dla nowego na forum, zaprosić go ale jak zobaczyłem jakie kolega ma wymagania to myśle a p**rdole, w sumie to sam dopiero zaczynam, nie zamierzam słuchać takich bredni osobiście, tym bardziej ze siekierek tylko kilka w życiu zrobiłem, większość z damastu :D

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 18 lip 2015, 19:07

Nomad, ja to byłem na dwóch rożnych politechnikach to tym bardziej się dziwię :D

No a jak wykułeś parę siekierek i tylko z damastu a nie np z meteorytu albo bułatu to stary, ledwo adept z Ciebie :D no doświadczenie godzinowe małe :P

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 18 lip 2015, 19:10

No wiem wiem, miałem Rumcajsa polecić ale żaden forumowicz się chyba nie bedzie kwalifikować :D

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 18 lip 2015, 19:10

Czyli co? Mamy konkurs na kutego delfina w locie?

Awatar użytkownika
Rumcajs
Kontakt:

Post autor: Rumcajs » 18 lip 2015, 19:18

Coraz mniej na forum zaglądam i patrząc na takie oszołomstwo, chyba na dobre mi to wyjdzie :mrgreen: Idę na piwo... :P
"Całą bezkształtną masę kruszców drogocennych,
Które zaległy piersi mej głąb nieodgadłą,
Jak wulkan z swych otchłani wyrzucam bezdennych
I ciskam ją na twarde, stalowe kowadło"

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 18 lip 2015, 21:50

:facepalm: :facepalm: :facepalm: O boże ??????Dla czego ??? Gdzie ty się uchowałeś Mistrzu.!!!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „WARSZTATY KOWALSKIE, IMPREZY - hammer ins, events”