Moje różności

Zdjęcia naszych prac

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Wiktor
Kontakt:

Moje różności

Post autor: Wiktor » 26 lis 2016, 22:04

W tym temacie będę zamieszczał zdjęcia moich prac. Jestem jeszcze trochę początkujący, ale nakułem już trochę rzeczy. Myślę, że ten temat spodoba się tym bardziej początkującym :D
zdj1.jpg
Mój miech :) Robiony rok temu. 2 deski otoczone skórą. Dmucha całkiem nieźle. Niestety już go za bardzo nie używam bo przerzuciłem się na elektryczność :D
zdj2.jpg
Moje tymczasowe kowadło oraz kleszcze. Kowadło to ciężki przyczepiony do pieńka stalowy placek owinięty łańcuchem. Całkiem przyjemnie się na nim kuje. Kleszcze wiem, że są tragiczne, jakoś nigdy mi nie wychodzą. Te większe były kute dzisiaj, planuje oszlifować rączki, tak żeby były węższe. Wiem, że powinno się wyciągnąć ale nie mam za bardzo jak. :D
zdj3.jpg
Kilka bardziej udanych grotów i gwoździ.
zdj4.jpg
2 kszesiwka z pilnika. Chyba nie muszę pisać co i jak :D Głęboko hartowane w wodzie.
zdj5.jpg
Włócznie :D
zdj6.jpg
Szabelka. Wiem, że słaba, ale z nożami dopiero zaczynam. Kuta ze sprężyny (50hs lub hf) Wstępnie oszlifowana. Pozostało ją dokładniej oszlifować, znormalizować, zahartować, odpuścić oraz zrobić rękojeść. Wyżarzanie po kuciu sobie darowałem, po prostu ją powoli chłodziłem.
zdj7.jpg
Ważka oraz mój wisiorek. Widziałem gdzieś taką ważkę tutaj na forum, a że mi się spodobała to postanowiłem samemu taką zrobić :D Wisiorek kuty dość dawno, jeszcze za pomocą miecha.
Zdj8.jpg
Młot bojowy, kuty z grubego kawałka pręta. Przebity oraz spęczony na jednym końcu. Mam fajny pomysł jak go oprawić, ale na razie nie mam warunków.
Będę wrzucał na bieżąco zdjęcia postępów, oraz nowych prac :) I nie żałujcie wytykać błędów :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Re: Moje różności

Post autor: Bodar » 27 lis 2016, 09:52

Wg mnie bardzo dobre początki ;)
Nikt nie mówił że od początku będzie łatwo, ale jest w Tobie potencjał. Dlatego zrezygnuję z komentarza.

Pierwsze co mi przyszło na myśl, to to, że jakby archeolodzy znaleźli twoje wyroby, mieliby chyba niezłą zagwozdkę na określenie epoki z której pochodzą (to komplement) :)

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 27 lis 2016, 10:06

Darku nadajemy na podobnych częstotliwościach ponieważ i ja miałem ochotę napisać komentarz na temat znaleziska archeologicznych w kontekście prac kolegi Wiktora. :D
Wiktor, ciekawe początki. Tak trzymaj. :)

graffic

Post autor: graffic » 27 lis 2016, 11:35

hmm

podobne odczucia miałem (komentarz) - ale rozwaliła mnie nieprawdopodobnie entuzjastyczna, naturalistyczna, bezpretensjonalna natura Wiktora i jego prac :)

Awatar użytkownika
Wiktor
Kontakt:

Post autor: Wiktor » 27 lis 2016, 19:15

Ooo zaraz się ropłaczę ;D
Dziękuję za ciepłe komentarze. W najbliższym czasie zamierzam wykuć kilka noży oraz parę drobiazgów. Mam parę ciekawych pomysłów na noże.

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 27 lis 2016, 23:47

moze lepiej popracuj najpierw nad gwozdziami

Awatar użytkownika
Wiktor
Kontakt:

Post autor: Wiktor » 13 gru 2016, 12:50

A oto kilka ostatnich tworów
Młoteczek.jpg
Oprawiony już młot bojowy. Długość całkowita to 55 cm. Stylisko z twardego drewna. Dodałem mu też wąsy, żeby był bardziej elegancki ;)
Noże.jpg
A tutaj 2 nożyki. Pierwszy ze sprężynówki, drugi z łożyska. Takie tam małe nożyki..

Awatar użytkownika
Ibor
Kontakt:

Post autor: Ibor » 15 gru 2016, 14:46

Ten nadziaczek fajnie wygląda!

Awatar użytkownika
Wiktor
Kontakt:

Post autor: Wiktor » 17 lut 2017, 18:31

"Nóż na wilki" z pewnej gry w moim wykonaniu
Noż1.jpg
nóz2.jpg
Grubsze gałęzie/drewno sieka naprawdę dobrze, głównie przez swoją dużą wagę. Zahartował się też bardzo fajnie (selektywnie w wodzie), pilnik się ślizga :)
Oplot na rękojeści jest tylko tymczasowy, muszę się rozejrzeć za jakimś lepszym sznurkiem...

A na tym się wzorowałem
noz wzor.jpg
Na koniec jeszcze trochę listków. W rzeczywistości nie są aż tak czerwone jak na zdjęciu
liscie.jpg

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 17 lut 2017, 20:03

Widząc twoje prace można chyba powiedzieć, że masz swój styl. Co prawda mało w tym delikatności i artystycznej finezji to jednak styl masz i basta. :)

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 17 lut 2017, 20:11

Eeee nie no kolego nożyk bardzo podobny do tego że zdjęcia,a jednak umieć skopiować to też nie lada sztuka.
Listki moim zdaniem eleganckie no i witam rówieśnika :) ;)
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 17 lut 2017, 23:01

Nie wiem, może to wynika z chęci obejrzenia już gotowego przedmiotu ale zbyt mało przykładasz się do wykończenia produktu. Napisałeś, że rączki kleszczy należałoby wyciągnąć ale nie masz jak...A jak je wykonałeś? Z tego co widzę, to masz wszystko co potrzeba. Najbardziej podobają mi się listki (łodygi powinny być cieńsze) i nóż na wilka też jest świetny. Ogólnie - super i działaj dalej! :)
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

Awatar użytkownika
Wiktor
Kontakt:

Post autor: Wiktor » 18 lut 2017, 01:25

Dzięki wszystkim za konkretne uwagi!
Jacenty pisze:Widząc twoje prace można chyba powiedzieć, że masz swój styl. Co prawda mało w tym delikatności i artystycznej finezji to jednak styl masz i basta. :)
Faktycznie, zauważyłem u siebie jakby "własny styl" no, zobaczymy co z tego będzie ;p
Dracorian pisze:Eeee nie no kolego nożyk bardzo podobny do tego że zdjęcia,a jednak umieć skopiować to też nie lada sztuka.
Listki moim zdaniem eleganckie no i witam rówieśnika :) ;)
Dzięki! Również witam kolege rówieśnika, szkoda tylko, że my tak daleko od siebie, pewnie byśmy czasami sobie wspólnie pokuli :D
Aries pisze:Nie wiem, może to wynika z chęci obejrzenia już gotowego przedmiotu ale zbyt mało przykładasz się do wykończenia produktu. Napisałeś, że rączki kleszczy należałoby wyciągnąć ale nie masz jak...A jak je wykonałeś? Z tego co widzę, to masz wszystko co potrzeba. Najbardziej podobają mi się listki (łodygi powinny być cieńsze) i nóż na wilka też jest świetny. Ogólnie - super i działaj dalej! :)
Za mało przykładam się do wykończenia przedmiotu - to fakt, popracuję nad tym :) A odnośnie kleszczy - tamte to złom! Jakiś czas temu zrobiłem sobie obowiązkowy komplecik kleszczy do różnych przekrojów- wrzucę zdjęcie gdzieś przy okazji.

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 18 lut 2017, 12:16

Oj szkoda ...w kuźni u mnie zawsze jest miejsce dla jeszcze jednej osoby :D
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

Awatar użytkownika
Wiktor
Kontakt:

Post autor: Wiktor » 06 kwie 2017, 16:26

Krzyż - ozdoba na półkę. Zdobiony techniką stempelkową.
Krzyż1.jpg
krzyż2.jpg
Na dnie zrobiłem małą wnękę, tak żeby nit nie wystawał poza podstawę i nie zaburzał równowagi :D
Na koniec spryskałem go zwykłym lakierem bezbarwnym.
Krzyż3.jpg
A tutaj mały nożyk kuchenny. Materiał to nieznany mi gatunek stali, prawdopodobnie sprężynowej. Rękojeść to twarde drewno (również nie znam gatunku) Zabezpieczona olejem jadalnym. Rurki aluminiowe. Ogólnie jestem z niego średnio zadowolony...
Nóz.jpg
Nóż.jpg
A na koniec komplecik kleszczy, którymi pracuje. Do prętów kwadratowych, okrągłych no i płaskowników :)
Kleszcze.jpg

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA - gallery”