Rękojeść

noże, nożyki, nożyczki

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Refus

Rękojeść

Post autor: Refus » 28 sty 2017, 11:39

Moją przygodę z kowalstwem planuję zacząć od jakiegoś małego, prowizorycznego noża, ale tu nasuwa się pytanie - z jakiego drewna i w jaki sposób zrobić rękojeść i w jaki sposób przymocować ostrze noża do niej. Szukałem jakiegoś poradnika, ale nie wiem czy go na tym forum nie ma, czy nie mogłem znaleźć.
Dzięki.

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Re: Rękojeść

Post autor: Dara » 28 sty 2017, 13:30

Jezu ,nie wierzę .
Ile ty masz lat? 7 ?

Refus

Post autor: Refus » 28 sty 2017, 13:58

Dara pisze:Jezu ,nie wierzę .
Ile ty masz lat? 7 ?
Widzę że jesteś wielkim znawcą wszystkiego. Człowiek pyta, bo nie wie. Chce się dowiedzieć żeby nie zrobić czegoś źle... Ba! Żeby w ogóle coś zrobić, a ty odpowiadasz jakbyś był wszechwiedzącym. Każdy kiedyś zaczynał, a atakujesz mnie jakbym napisał tu coś złego. Ładnie zapytałem o rodzaj drewna, w jaki sposób to zrobić a ty nawet nie udzielasz jakiejkolwiek odpowiedzi.
Dziękuję.

Wojtek123

Post autor: Wojtek123 » 28 sty 2017, 14:19

:facepalm:
Wystarczy wpisać w Google ,,Jakie drewno na rękojeść noża" albo wejść na forum nożowe do działu Knifemaking wszystko tam jest napisane. To że nie chciało ci się tego zrobić jest przejawem skrajnego lenistwa.

graffic

Post autor: graffic » 28 sty 2017, 14:22

Refus

źle zrozumiałeś Darę... z czasem zrozumiesz Jego wypowiedź, ale obecnie niestety Twoja wypowiedź raczej podkreśla to co przeczuwa Dara - żeś młodziak jest, zacietrzewiony, zadufany...

jeśli mimo wszystko masz więcej niż 15 lat (bez urazy) - to przyjmujemy, że czytać umiesz, internet nie jest Ci obcy, a poszukiwanie informacji nie stanowi jakiejś wielkiej trudności...
wracając do Twojego pytania - na rękojeść nadaje się praktycznie każde drewno liściaste (i niektóre iglaste choć czasem wymaga ono (drewno) specjalnego traktowania), podobnie jest wiele sposobów montażu - od klejenia, przez piny / nity, skręcanie, nabijanie itd. itp. - to bardziej kwestia tego, co chcesz osiągnąć, jakie jest przeznaczenie noża itd. - opcji jest wiele

jak widzisz (czytasz) nie da się tego zamknąć w dwóch słowach lub poradniku weekendowym - to raczej obserwacja, myślenie, wyciąganie wniosków, próby i doświadczenia, podpytywanie doświadczonych ludzi który to wykonywali - a nie pytanie: jak zrobić rękojeść...

Refus

Post autor: Refus » 28 sty 2017, 14:57

graffic pisze:Refus

źle zrozumiałeś Darę... z czasem zrozumiesz Jego wypowiedź, ale obecnie niestety Twoja wypowiedź raczej podkreśla to co przeczuwa Dara - żeś młodziak jest, zacietrzewiony, zadufany...

jeśli mimo wszystko masz więcej niż 15 lat (bez urazy) - to przyjmujemy, że czytać umiesz, internet nie jest Ci obcy, a poszukiwanie informacji nie stanowi jakiejś wielkiej trudności...
wracając do Twojego pytania - na rękojeść nadaje się praktycznie każde drewno liściaste (i niektóre iglaste choć czasem wymaga ono (drewno) specjalnego traktowania), podobnie jest wiele sposobów montażu - od klejenia, przez piny / nity, skręcanie, nabijanie itd. itp. - to bardziej kwestia tego, co chcesz osiągnąć, jakie jest przeznaczenie noża itd. - opcji jest wiele

jak widzisz (czytasz) nie da się tego zamknąć w dwóch słowach lub poradniku weekendowym - to raczej obserwacja, myślenie, wyciąganie wniosków, próby i doświadczenia, podpytywanie doświadczonych ludzi który to wykonywali - a nie pytanie: jak zrobić rękojeść...
No i dziękuję. Tyle informacji na początek mi wystarczy.

graffic

Post autor: graffic » 28 sty 2017, 17:23

:D

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 29 sty 2017, 03:07

no i git

ODPOWIEDZ

Wróć do „NOŻOWNICTWO - knifemaking”