Rękojeść
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Rękojeść
Moją przygodę z kowalstwem planuję zacząć od jakiegoś małego, prowizorycznego noża, ale tu nasuwa się pytanie - z jakiego drewna i w jaki sposób zrobić rękojeść i w jaki sposób przymocować ostrze noża do niej. Szukałem jakiegoś poradnika, ale nie wiem czy go na tym forum nie ma, czy nie mogłem znaleźć.
Dzięki.
Dzięki.
Re: Rękojeść
Jezu ,nie wierzę .
Ile ty masz lat? 7 ?
Ile ty masz lat? 7 ?
Widzę że jesteś wielkim znawcą wszystkiego. Człowiek pyta, bo nie wie. Chce się dowiedzieć żeby nie zrobić czegoś źle... Ba! Żeby w ogóle coś zrobić, a ty odpowiadasz jakbyś był wszechwiedzącym. Każdy kiedyś zaczynał, a atakujesz mnie jakbym napisał tu coś złego. Ładnie zapytałem o rodzaj drewna, w jaki sposób to zrobić a ty nawet nie udzielasz jakiejkolwiek odpowiedzi.Dara pisze:Jezu ,nie wierzę .
Ile ty masz lat? 7 ?
Dziękuję.
Wystarczy wpisać w Google ,,Jakie drewno na rękojeść noża" albo wejść na forum nożowe do działu Knifemaking wszystko tam jest napisane. To że nie chciało ci się tego zrobić jest przejawem skrajnego lenistwa.
-
graffic
Refus
źle zrozumiałeś Darę... z czasem zrozumiesz Jego wypowiedź, ale obecnie niestety Twoja wypowiedź raczej podkreśla to co przeczuwa Dara - żeś młodziak jest, zacietrzewiony, zadufany...
jeśli mimo wszystko masz więcej niż 15 lat (bez urazy) - to przyjmujemy, że czytać umiesz, internet nie jest Ci obcy, a poszukiwanie informacji nie stanowi jakiejś wielkiej trudności...
wracając do Twojego pytania - na rękojeść nadaje się praktycznie każde drewno liściaste (i niektóre iglaste choć czasem wymaga ono (drewno) specjalnego traktowania), podobnie jest wiele sposobów montażu - od klejenia, przez piny / nity, skręcanie, nabijanie itd. itp. - to bardziej kwestia tego, co chcesz osiągnąć, jakie jest przeznaczenie noża itd. - opcji jest wiele
jak widzisz (czytasz) nie da się tego zamknąć w dwóch słowach lub poradniku weekendowym - to raczej obserwacja, myślenie, wyciąganie wniosków, próby i doświadczenia, podpytywanie doświadczonych ludzi który to wykonywali - a nie pytanie: jak zrobić rękojeść...
źle zrozumiałeś Darę... z czasem zrozumiesz Jego wypowiedź, ale obecnie niestety Twoja wypowiedź raczej podkreśla to co przeczuwa Dara - żeś młodziak jest, zacietrzewiony, zadufany...
jeśli mimo wszystko masz więcej niż 15 lat (bez urazy) - to przyjmujemy, że czytać umiesz, internet nie jest Ci obcy, a poszukiwanie informacji nie stanowi jakiejś wielkiej trudności...
wracając do Twojego pytania - na rękojeść nadaje się praktycznie każde drewno liściaste (i niektóre iglaste choć czasem wymaga ono (drewno) specjalnego traktowania), podobnie jest wiele sposobów montażu - od klejenia, przez piny / nity, skręcanie, nabijanie itd. itp. - to bardziej kwestia tego, co chcesz osiągnąć, jakie jest przeznaczenie noża itd. - opcji jest wiele
jak widzisz (czytasz) nie da się tego zamknąć w dwóch słowach lub poradniku weekendowym - to raczej obserwacja, myślenie, wyciąganie wniosków, próby i doświadczenia, podpytywanie doświadczonych ludzi który to wykonywali - a nie pytanie: jak zrobić rękojeść...
No i dziękuję. Tyle informacji na początek mi wystarczy.graffic pisze:Refus
no i git