Topory-te duże i małe
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
No więc zrobiłem coś takiego:
Nie wiem czy to się klasyfikuje na topór, czy na siekierę, ale zgrzewane.
Jak się przypatrzycie, to na 2 i 3 zdjęciu widac linię metalu miękkiego i twardego.
Na ostrze poszedł kawałek lemiesza, na reszte taki gruby pręt z niskowęglowej stali.
Hartowana końcówka ostrza w wodzie, można lekko rąbac w inna stal.
Nie jest idealny, jako, ze to mój pierwszy taki duzy topór.
Te bruzdy na ostrzu to od rozszerzania, zrobiłem za głębokie, i jakbym sklepał na równo, to bym miał ostrze brzytwe, więc musiały zostac.
Wymiary: toporzysko 74 cm, Długośc obucha 19 cm, szerokośc ostrza: 13 cm.
Waga: około 1,5 kg.
Nie wiem czy to się klasyfikuje na topór, czy na siekierę, ale zgrzewane.
Jak się przypatrzycie, to na 2 i 3 zdjęciu widac linię metalu miękkiego i twardego.
Na ostrze poszedł kawałek lemiesza, na reszte taki gruby pręt z niskowęglowej stali.
Hartowana końcówka ostrza w wodzie, można lekko rąbac w inna stal.
Nie jest idealny, jako, ze to mój pierwszy taki duzy topór.
Te bruzdy na ostrzu to od rozszerzania, zrobiłem za głębokie, i jakbym sklepał na równo, to bym miał ostrze brzytwe, więc musiały zostac.
Wymiary: toporzysko 74 cm, Długośc obucha 19 cm, szerokośc ostrza: 13 cm.
Waga: około 1,5 kg.
- Agnieszka Pasek
- marcinello
- Kontakt:
Wiem że to nie jest "histotyczna" metoda ale 15 minut na szlifierce zrobi z tego niezły topór. Wyrównaj krawędzie tarczą listową zjedz boki. A na przyszłość rada nie daj na forum zdięć nie skończonych odkuwek, brak cierpliwości do wykańczania to grzech śmiertelny. A co do stukania w klawiature lub kowadło to po to się kontaktujemy na forum żeby pokazać co zrobiliśmy i co inni o tym myślą. 
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Od razu byś szlifierą marnował materiał.Zrób sobie nadstawkę jak na rysunku,z boku swojego okrągłego kowadła dospawaj gniazdo z kwadratową dziurą,byś miał ją w czym zamocować i uformuj ostrze jak należy .Jako nadstawkę możesz wykorzystać duży młotek np.5 kg.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kontakt 517355290