Moje różności

Zdjęcia naszych prac

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Re: Moje różności

Post autor: Bodar » 06 kwie 2017, 21:39

Ciekawe kleszcze, choć moje pierwsze wrażenie to takie, że mam pierwsze objawy AMD.
Przy kleszczach znaczenie mają proporcje pomiędzy częścią chwytaną a szczękami. Jeżeli się chce uzyskać pewniejsze, "mocniejsze" trzymanie szczęk, to najbliższe temu są dolne (fotka), pozostałe, pomijając surrealistyczny :) kształt , bardziej spełnią się w roli kleszczy pomocniczych do manipulowania materiałem w palenisku czy hartowania. Do pracy na kowadle raczej użyłbym z szczękami o mocniejszym ścisku ;)

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 06 kwie 2017, 21:52

Krzyż - dobrze, że starasz się stosować tradycyjne techniki kowalskie. Jednak według mnie ta podstawka (taka powiedziałbym "geometryczna") nie pasuje do reszty w powiedzmy "ludowym" stylu.
Kleszcze, wbrew pozorom, to nie jest łatwa rzecz do wykonania. Sam zrobiłem ich kilkanaście i w dalszym ciągu nie jestem zadowolony z kształtu i funkcjonalności. Twoje - jeśli są pierwsze, to ok. Następne będą lepsze, bo widać u Ciebie duży potencjał :)
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 07 kwie 2017, 07:27

Podstawa krzyża nie pasuje ponieważ brak na niej faktury, a poza tym powinieneś ustawić ją w formę kwadratu a nie formę rombu.

graffic

Post autor: graffic » 07 kwie 2017, 08:20

podstawa nie pasuje - bo jest za mała... jak patrzy się na proporcje, to sam krzyż jest dość zgrabny, dobry w proporcjach, z odpowiednio grubych (wymiarowo) płaskowników, ma jakieś tam zdobienia (rzecz gustu), ale trzyma się konwencji...

natomiast podstawia jest wzięta z innej bajki, jest za mała, nie utrzymana stylistycznie (post Jacentego), poza tym nie ma tej właściwej masy, by było to stabilne (rozumiem, że nie miałeś materiału, np. grubej blachy, płaskownika, ale można było się pokusić o zgrzanie tego lub poszukanie czegoś na złomie) - osobiście odciąłbym podstawę i zrobił nową, większa, ze zdobieniami podobnymi do tych, które stosujesz na krzyżu - całość zyska zdecydowanie (a i będzie można to wrzucić do konkursu :))

Awatar użytkownika
Wiktor
Kontakt:

Post autor: Wiktor » 07 kwie 2017, 16:31

Jak zwykle dziękuję wszystkim za uwagi ;) Nie mam jeszcze tego "artystycznego spojrzenia", i nie widzę wielu rzeczy. Co do podstawki krzyża, to chyba mam już pomysł na nową, bardziej pasującą. Jak dorwę gdzieś kawałek grubszej blachy, to najprawdopodobniej zrobię ją od nowa. Ale najpierw wytnę projekt z tektury :D A co do kleszczy, to pooglądałem sobie zdjęcia jak powinny wyglądać kleszcze i widzę już, że rączki moich kleszczy są nieproporcjonalnie za krótkie co do szczęk a same szczęki mogły by być krótsze, czyż tak? :)

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 07 kwie 2017, 16:42

Wiktor wyciągasz słuszne wnioski i poważnie bierzesz uwagi dotyczące prac-połowę sukcesu już osiągnąłeś ;)
Co do kleszczy to tak...rączki za krótkie i szczęki zbyt długie.Ramiona szczęk bardziej bym zaokrąglił.
Polecam filmiki na yt o kuciu kleszczy ("forging tongs" ) bardzo fajnie można umysłowo sobie plan kucia ułożyć.
A i nie masz też co się przejmować,bo nim ja zrobiłem pierwsze kleszcze to były chyba 3 podejścia (to za dużo materiału,to za mało,to ścianki otworu pod nit pękły) więc poprę Ariesa że to banalne urządzenie wcale nie tak banalnie się robi :D
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

Awatar użytkownika
Wiktor
Kontakt:

Post autor: Wiktor » 25 kwie 2017, 17:34

Mały toporek. Materiał to kawałek grubego i twardego pręta ze złomu. Trzonek z twardego, rosnącego dziko drzewa (podejrzewam mirabelkę). Jest to jeden z pierwszych moich toporków ;)
Toporek1.jpg
Miałem mały problem z osadzeniem go na trzonku, ale ostatecznie się udało i trzyma się dobrze.
Toporek2.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

habeer
Lokalizacja: Na Dolnym Śląsku piękne okolice, gmina Miękinia, Pisarzowice :)

Post autor: habeer » 25 kwie 2017, 18:42

Ładny toporek, widać do łupania nada się, bo klin ostrza o dość dużym kącie. Co do toporzyska to też widać napracowałeś się, bo z twardego tak wyprofilować nie jest lekko nie mając specjalistycznego sprzętu. Drewno jak na mój gust to nie jest mirabelka, bo zbyt jasne i mało widoczne słoje, bardziej grab, chyba, że robiłeś z konaru bez twardziela, to może faktycznie jakaś tarnina być. poznasz ją po tym, że ma kolce :) Gratuluję, fajny projekt.

Awatar użytkownika
leonzlasu
arcyforumoholik

Post autor: leonzlasu » 25 kwie 2017, 19:29

Faktycznie masz swój styl, wygląda groźnie :D
Otwór na trzonek przebijałeś?

Awatar użytkownika
Wiktor
Kontakt:

Post autor: Wiktor » 25 kwie 2017, 23:16

Dzięki za opinie o moim toporku :)
Miał już okazję połupać trochę drewna na ognisko i sprawdził się dobrze, no i do miękkiego drewna jest wyborny :D Faktycznie, zrobienie trzonka zajęło mi trochę czasu.
Otworek na trzonek był przebijany.

Awatar użytkownika
Wiktor
Kontakt:

Post autor: Wiktor » 13 maja 2017, 20:21

Nowa podstawka do krzyża. Wykorzystałem te same płaskowniki z których jest zrobiony krzyż. Sam nie wiem co o niej myśleć, czekam na opinie :)
Krzyz1.jpg
Krzyz2.jpg
Krzyz3.jpg

graffic

Post autor: graffic » 15 maja 2017, 07:13

stylistycznie trzyma się to kupy

może dziwi trochę czemu jedna para nóg ma stopki, a druga nie.... - ale zakładam żeś nie pomyślał i to taka opcja doraźna bo nie chciało się drugi raz robić nóg o 0,5 cm dłuższych - przez co podstawa (w założeniu) dobra - ale wykonanie prosi się o powtórkę - zdobienia bez sensu (na nodze) - tam gdzie są najciekawsze - tam nitowanie i połowa przesłonięta - też bym się nad tym zastanowił

(tak swoją drogą - czy czasem szkicujesz przed, zanim coś zrobisz - czy na żywioł wszystko ?)

Awatar użytkownika
Wiktor
Kontakt:

Post autor: Wiktor » 15 maja 2017, 16:46

Te stopki były od początku w projekcie, chciałem zrobić je na każdej nóżce, ale później uznałem, że wygodniej będzie je umieścić tylko na dwóch. Zawsze staram się zrobić jakiś mniej lub bardziej dokładny projekt, tutaj też nie szedłem na żywioł. No cóż, następny krzyż na pewno będzie bardziej udany 8) Dzięki za opinie Graffic :)

Awatar użytkownika
Wiktor
Kontakt:

Post autor: Wiktor » 14 cze 2017, 15:30

Spróbowałem ostatnio sił z halabardą. Zabrałem się za to z ciekawości oraz chęci posiadania tej pięknej broni :) Chciałem, aby jak najbardziej przypominała te średniowieczne, więc nie było żadnego spawania. Zrobiłem ją według przepisu, który udostępniłem w dziale z linkami. Tam gdzie miał być zgrzew tam dawałem małe nitowanie, żeby się trzymało podczas grzania. im bliżej środka, tym jest słabiej zgrzane (lub wcale) trzeba by było do tego nie wiem jak dużego paleniska... ale myślę, że w żaden sposób nie wpływa to na funkcjonalność broni. Ostrza dogrzałem z dobrej stali (sprężynujące części z jakiejś maszyny rolniczej) przekute na małe kątowniki lub na trójkątne kawałki. Mnóstwo niedogrzań wynika z tego, że nie mam z tym jeszcze dużego doświadczenia.
Halabarda1.jpg
Halabarda2.jpg
Próbnie osadziłem ją na prowizorycznym drzewcu ze zwykłej deski. W przyszłości osadzę ją na 2-metrowym stylisku z twardego drewna, jak tylko taki skombinuje :D
Halabrda3.jpg
Halabarda4.jpg

graffic

Post autor: graffic » 15 cze 2017, 08:26

podziwiam wytrwałość i niechęć do nauki :P

....rzuć czasem okiem do jakiej książki historycznej, podjedź do muzeum.. pooglądaj sobie halabardy z XV i przełomu XIV / XV wieku - skoro masz potrzebę odtwarzania danego modelu halabardy

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA - gallery”