Czy to kowadło nadaje się jeszcze do kucia?

Sprzedaż, kupno, zamiana, zlecenia, Forum moderowane

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

MaeGovannen

Czy to kowadło nadaje się jeszcze do kucia?

Post autor: MaeGovannen » 10 cze 2017, 11:34

Witam, chciałbym zakupić sobie stare kowadło, które ewidentnie ktoś już sporo używał. Nie jestem w te klocki tak doświadczony jak wy, także tu moje pytanie - czy sądząc po zdjęciach kowadło nadaje się do użytkowania? Jeśli tak to je sobie kupię...
https://www.olx.pl/oferta/kowadlo-kowal ... 403b11efc6
Melmelma nóren sina
Núra lá earo núri...

graffic

Re: Czy to kowadło nadaje się jeszcze do kucia?

Post autor: graffic » 10 cze 2017, 12:49

to kowadło jest bardzo zniszczone i choć cena jest atrakcyjna to nie kupowałbym go

nie masz gwarancji, że się nie rozpadnie po paru mocniejszych uderzeniach, poza tym bitnie ma strasznie zmasakrowaną i nierówną

MaeGovannen

Post autor: MaeGovannen » 10 cze 2017, 13:06

Dziękuję pięknie za odpowiedź, poczekam aż znajdę coś atrakcyjniejszego C:
Melmelma nóren sina
Núra lá earo núri...

bambus1121

Post autor: bambus1121 » 19 cze 2017, 01:29

Co do kowadła ja zakupiłem właśnie zmasakrowne kowadło, róg pęknięty wraz z wadą odlewniczą w postaci pustki po środku, bitnia napawana lata temu i pęknięta. Ale kupiłem je za 50zł i teraz stoi 3 dzień i się naprawia:) róg wycięty, wypełniony miękkim materiałem po czym napawany 3 warstwami najtwardszej elektrody jaką dostałem, bitnia czeka na swoją kolej do frezowania, wrócę do oryginalnego poziomu kowadła, napawam od nowa i przelecę frezarką. na szczęście to już drugie kowadło jakie będziemy naprawiać w ostatnim czasie więc wiemy jak zabrać się za robotę. Na chwile obecną róg zaczął pięknie dzwonić, nie ma już pustego bułełełe teraz robi ładne bimmm :mrgreen: :mrgreen: ale pomyślność operacji okaże się po pierwszych cięższych pracach.
Obrazek

Pracy multum a i efekt do końca jest niepewny ale uważam że warto spróbować je odratować.

graffic

Post autor: graffic » 19 cze 2017, 09:07

szacunek za samozaparcie i chęci :D - czy to jest sensowne ? - trudno ocenić (na pewno ktoś pozbył się problemu)

Kowal kozak

Post autor: Kowal kozak » 13 lis 2017, 09:52

Raczej nie (chyba że chcesz kuć krzywe miecze) mogło by popękać przy mocniejszych uderzeniach

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 13 lis 2017, 10:18

Bez przesady. Średniowieczne kowadła przypominały trochę większe babki do klepania kos i dało się na tym kuć, a tu tyle masy i kawałek równego też się znajdzie :)
Kontakt 517355290

graffic

Post autor: graffic » 13 lis 2017, 10:28

BANAN pisze:..........Średniowieczne kowadła przypominały trochę większe babki do klepania kos i dało się na tym kuć,.........
Bananie - no aż takie małe te babki nie były :) - chyba że mówimy o wczesnym średniowieczu - czyli V-VIII w n.e. - wówczas możemy mówić o babkach - 5-20 kg
w późnym średniowieczu / początku ery nowożytnej - czyli w Europie zachodniej - między XIV-XV w. (1300-1450 r.) - były dość regularne kowadła - porównaj ryciny / zachowane zabytki - równoważnik naszych obecnych kowadeł o wielkości 40-120 kg - to, że były w kształcie bab / kloców żelaza ze szpicem do wbicia w pień, to inna sprawa (wynikało z technologii wykonania / odkucia)

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 13 lis 2017, 18:55

Rafał, to było tak apropos kucia krzywych mieczy :) Brak wypasionego kowadła nie może być wymówką dla nieudolności.
Kontakt 517355290

graffic

Post autor: graffic » 13 lis 2017, 21:15

Pełna zgoda :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „TARG - trade zone ”