tylko te wkręty powinny być czorne.
Galeria
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Grzegorz K.
- Administrator
-
Tomek Błotnicki
- Kontakt:
Witam,
poniżej link do zdjęć ostatniej balustrady balkonowej. Montaż się udał przy wielkim udziale Salaputra, któremu jeszcze raz dziękuję za pomoc. Co ciekawe klient to prawie sąsiad Salaputra, a ja musiałem 170 km jechać z tymi balkonami na dachu auta.
I kolejna nauka: nigdy nie bierzcie wymiarów na rok przed realizacją - zawsze coś się spieerdoli. Ale na montażach tak bywa...
http://blotnicki.com/szklo.htm
pozdrawiam
PS.
W innym wątku ktoś prosił o tutorale - jak to sie robi... No to już piszę:
1 - projekt i pomysł,
2 - narysować w skali 1:1,
3 - wymyślić gdzie jakie techniki - gdzie przekucie, gdzie spęczenie, zakuwka, listek itp
4 - zrobić zgodnie z pkt.3
5 - jak na studiach - 3xz : zamontować, zapić, zapomnieć,
(żartowałem)
poniżej link do zdjęć ostatniej balustrady balkonowej. Montaż się udał przy wielkim udziale Salaputra, któremu jeszcze raz dziękuję za pomoc. Co ciekawe klient to prawie sąsiad Salaputra, a ja musiałem 170 km jechać z tymi balkonami na dachu auta.
I kolejna nauka: nigdy nie bierzcie wymiarów na rok przed realizacją - zawsze coś się spieerdoli. Ale na montażach tak bywa...
http://blotnicki.com/szklo.htm
pozdrawiam
PS.
W innym wątku ktoś prosił o tutorale - jak to sie robi... No to już piszę:
1 - projekt i pomysł,
2 - narysować w skali 1:1,
3 - wymyślić gdzie jakie techniki - gdzie przekucie, gdzie spęczenie, zakuwka, listek itp
4 - zrobić zgodnie z pkt.3
5 - jak na studiach - 3xz : zamontować, zapić, zapomnieć,
- Salaputro
- Administrator
- Kontakt:
Było miło pracować z Tomkiem... ale nie o tym chciałem ..zwróćcie uwagę na zdjęcie ze sposobem mocowania balustrady - wklejany pręt 20x20mm i na to obejma z płaskownika 20x6mm - bez tiga było by niewygodnie pospawać... warto stosować takie rozwiązania bo są ciekawe i stylistycznie pasują do całości...
- Dziad Kowalski
-
Tomek Błotnicki
- Kontakt:
Dzieki Salaputer za pijar - techniczne sprawy opisaleś super,
Paweł, ja też czekam na taką możliwość pracy, przy której pojadę po bandzie, ale realia są troche inne. Ten projekt zrobiłem 2 lata temu, pomiary brałem rok temu, a klepałem niedawno. Teraz zrobiłbym to inaczej. Niedługo też nie zapowiada się żaden odjazd artystczny. Za dwa miesiące startuję z przeszklonymi drzwiami z okuciami "a'la średniowiecze" do remontowanego średniowiecznego zamku. (Tam gdzie świeczniki robiłem) Nie będzie odjazdu, bo klient narzuca konserwatywny klimat. Ale będę mieć frajdę, bo odpocznę od zasranych balustrad, no i wycieczka na montaż pod Monachium.
Jutro postaram się wrzucić na forum zdjęcia szachów, które mam zrobione od dawna - trochę inne niż wszystko, co do tej pory robiłem. Też za tym tęsknię
Paweł, ja też czekam na taką możliwość pracy, przy której pojadę po bandzie, ale realia są troche inne. Ten projekt zrobiłem 2 lata temu, pomiary brałem rok temu, a klepałem niedawno. Teraz zrobiłbym to inaczej. Niedługo też nie zapowiada się żaden odjazd artystczny. Za dwa miesiące startuję z przeszklonymi drzwiami z okuciami "a'la średniowiecze" do remontowanego średniowiecznego zamku. (Tam gdzie świeczniki robiłem) Nie będzie odjazdu, bo klient narzuca konserwatywny klimat. Ale będę mieć frajdę, bo odpocznę od zasranych balustrad, no i wycieczka na montaż pod Monachium.
Jutro postaram się wrzucić na forum zdjęcia szachów, które mam zrobione od dawna - trochę inne niż wszystko, co do tej pory robiłem. Też za tym tęsknię
Tomasz szacunek 8-) prawdziwe kowalskie rzemiosło 
mam pytanie w sprawie tego typu montażu,czy temperatura przy spawaniu uchwytów nie uszkodzi żywicy na której są wklejone szpilki
mam pytanie w sprawie tego typu montażu,czy temperatura przy spawaniu uchwytów nie uszkodzi żywicy na której są wklejone szpilki
KOWALSTWO MOJA PASJA MÓJ SPOSÓB NA ŻYCIE
http://www.youtube.com/watch?v=9XGe0fDWWes
http://www.youtube.com/watch?v=9UA1kF9RKPs
http://www.youtube.com/watch?v=9XGe0fDWWes
http://www.youtube.com/watch?v=9UA1kF9RKPs
- Salaputro
- Administrator
- Kontakt:
Robert - nie uszkodzi - bo spawanie wykonujemy krokowo a nie ciągłym spawem - na początek spawamy dyskretnym ściegiem kotwę z prętem ramowym balustrady odczekujemy chwilę aby temperatura spadła (lub chłodzimy mokrą szmatką ) dokładamy obejmę i spawamy dwa krótkie ściegi po ok 15mm - to w zupełności wystarczy jeśli chcemy uzyskać efekt jednolitości to resztę uzupełniamy szpachlówką i po przeszlifowaniu i pomalowaniu mamy efekt jednego kawałka metalu.
W tym przypadku kotwa jest wykonana jako pręt kwadratowy 20x20mm z nawierconym otworem fi 12 mm do którego jest wciśnięty pręt okrągły fi 12mm i zaspawany - otwór montażowy do żywicy min 14mm. W przypadku takiego montażu jak w tym przypadku ( czyli montaż prostego odcinka między dwoma słupami/murkami) można nie stosować żywicy - tylko wywiercić otwór o średnicy kotwy ( w tym przypadku fi 12mm) bo balustrada i tak nie będzie miała możliwości przesunięcia się...
W tym przypadku kotwa jest wykonana jako pręt kwadratowy 20x20mm z nawierconym otworem fi 12 mm do którego jest wciśnięty pręt okrągły fi 12mm i zaspawany - otwór montażowy do żywicy min 14mm. W przypadku takiego montażu jak w tym przypadku ( czyli montaż prostego odcinka między dwoma słupami/murkami) można nie stosować żywicy - tylko wywiercić otwór o średnicy kotwy ( w tym przypadku fi 12mm) bo balustrada i tak nie będzie miała możliwości przesunięcia się...
-
Tomek Błotnicki
- Kontakt:
Szachy, które zrobiłem już rok temu, ale niedawno dopiero zebrałem się, aby je wykończyć. Wszystkie figury wykonane z profila 20x20x2, zero spawania, plansza blacha (chyba) 3mm, kwadraty z wykutym wzorem - nieregularne linie poprzecznie czarne i białe pola. Do wykucia wzorów na polach użyłem stempla , takiej większej puncy z naciętymi liniami, czyli po odciśnięciu na planszy linie są wypukle. Wszystko malowane po wyschnięciu mocno wyczyszczone szczotą drucianą (mechaniczną) i później lakierowane lakierem bezbarwnym. Po przetarciu szczotką farba zostaje tylko w zagłębieniach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Helga ten-door
A, tu kilka prac. Jakby co, to pytać, chętnie będę się DZIELIŁ.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2012, 11:09 przez Helga ten-door, łącznie zmieniany 1 raz.
- Helga ten-door
Matthan
A, zapomniałem jednej foty. Klapa jest pełnosprawna. Nic się nie czaj, tylko bierz się do roboty. Coś odejmij, coś dodaj i będzie git. Może w czasie wakacji uda mi się zamontować resztę, czyli słupy razem z wałem i korbą. Jak na razie wyciąganie wody wiadrem na sznurku. I foty tu widzę koniecznie!
A, zapomniałem jednej foty. Klapa jest pełnosprawna. Nic się nie czaj, tylko bierz się do roboty. Coś odejmij, coś dodaj i będzie git. Może w czasie wakacji uda mi się zamontować resztę, czyli słupy razem z wałem i korbą. Jak na razie wyciąganie wody wiadrem na sznurku. I foty tu widzę koniecznie!
Ostatnio zmieniony 11 lut 2012, 11:11 przez Helga ten-door, łącznie zmieniany 1 raz.
nitowane ogrodzenie
namiastka wiosennej realizacji, tego co montujemy teraz razem z Salaputro. Za kilka dni większa relacja z tej inwestycji, możliwe że pojawią się tak nielubiane przez niektórych forumowiczów tutoriale 8-) [/i]