Jakie jest forum?

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 01 maja 2010, 21:37

Panwie i Panie ustalmy tu jakiś kierunek w którym powinno rozwijać się forum, naszea burzliwa dyskusja powoli nasuwa mi obraz jak to powinno wyglądać i cały czas wychodzi na to że powinniśmy ograniczyć dostęp do części forum, lub stworzyć w każdym dziale dział wewnętrzny tylko dla zainteresowanych , pawle , ty jesteś światowy człowiek, jak to jest gdzie indziej , takie twory jak nasze Forum są ogólnodostępne , a jeśli nie to czy te z ograniczonym dostępem mają wyższy poziom, czy są dla ciebie jako czytelnika ciekawsze, użytkownicy bardziej się starają , widać tam tą wymianę doświadczeń?

i jescze o partaczach , jako że u mnie w sklepie pojawia się wielu mniej lub bardziej zaawansowanych fachowców , i każdemu już powiedziałem o forum , to oprucz mojego mastera , który sie nie udziela na forum ale obserwuje , to chyba nikt tu nie zagląda , zaglądają natomiast ci początkujący , aby coś tam podpatrzeć

wychodzi na to że raczej ludzie nie są zainteresowani wprowadzeniem zmian w swoim warsztacie, jeśli się to miało by wiązać z jakimiś kosztami , kasa leci więc jest ok , , tak że partacze (którzy w tym wypadku zarabiają chyba najlepiej/ stosunek pracochłonności do wziętych pieniążków)nie będą zainteresowani naszymi wywodami , jedynie mogą podbierać nasze pomysły , prace z galerii , i robić ich tańsze wersje

ps dla czego dyskutuje tu tylko 5 osób , nie ma więcej zainteresowanych przyszłością naszego Forum? :arrow:
wypowiedzcie się !

ps2 wszebąd nie przeklinaj bo dostaniesz ostrzeżenie i ci damy na awatara moją pierwszą bramę :oops: na dwa tygodnie :mrgreen:

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 01 maja 2010, 22:33

Oj , znowu burza :D ale jest maj (burze to strandard), a na wiosne burze są potrzebne, bo wszystko rośnie . My też rośniemy. Ja jestem na forum prawie od samego początku i zmieniło się wszystko!!! pierwsze 2 lata to była stagnacja, a po spodkaniu z Salem i Watem w Legnicy wszystko ruszyło z kopyta. Ostatni rok to prawdziwe szaleństwo w porównaniu z wcześniejszym forum.

Bardzo potrzebna dyskusja!!! i Bardzo się cieszę, że do niej doszło. Wszystko co mówicie to prawda i zgadzam się z każdym z Was(zwłaszcza z Wszebadem, który twierdzi, że kobiety są fantastyczne:D).

Dużo jest do zrobienia na forum!!! ja się szczerze przyznaję do tego, że nie mam pojęcia o informatyce, więc administrator ze mnie żaden!! Przestałem już ogarniać to co się dzieje na forum. życie na wsi nie polega jedynie na patrzeniu jak wszystko rośnie :) czasem wieczorem nie mam siły wchodzić na forum. Nie jest to korzystne dla forum, bo bałagan rośnie i tylko Wszebad stara się pilnować porządku.

co do kierunków forum, to nie uważam żeby ukrywanie wiedzy przed ogółem przyniosło cokolwiek dobrego. nie skorzystają na tym aktywni uczestnicy. zreszta na swiecie nie ma takich praktyk! wszystko jest ogólnie dostepne. oczywiscie istnieje wiedza za ktora trzeba placic(miesieczniki, ksiazki), ale fora są bezpłatne i można na nich znaleźć wszystko i o wszystko można pytać. zobacznie na OSTmetal, to kopalnia wiedzy!!!

prawda wygląda tak:
-składacze chińszczyzny - składają i nie wchodzą na forum , bo ich to nie interesuje. nie ma powodu, żeby się nimi przejmować.

-składacze chińszczyzny, którzy zrzynają z forum. jak zrzynają, to będą zrzynać albo z Waszych prac publikowanych na forum, albo z Waszych stron www.
Pan Mazur mowi tak: "rób tak żeby Cię nie podrobili, a jak Cię podrobią, to żeby im się to nie opłacało":)
Musimy szanować prawa autorski na forum! A wszelkie plagiaty i naruszenia praw autorskich należy bezwzględnie tępić ! bardzo dobrzę, że ten temat wypłynął przy liberty. Wielu osobom pewnie się oczy otworzyły(mi się otworzyły)

-"chwalipięty" :)- pokazują tylko co robią i nie udzielają się w innych rozmowac, ale w ich tematach nie ma życia. nawet jak ktoś zrobi piękny nóż to ile można o nim dyskutować? "piękny ", "super" , "wow " i po rozmowie:)
Mamy im zabronić prawa pokazywania swoich prac??? a dla czego? jak ktos nie chce do nich zaglądać to niech nie patrzy. część ludzi obejrzy te prace z ogromną przyjemnością.:)

-składacze, ślusarze którzy chcą się rozwijać- czerpią z forum. nawet jak nie piszą to co z tego? nie można nikomu odmówić prawa do czytania forum! mamy już dział wew. a w nim "brak akcji" . prawo wglądu do tego działy maja tylko nieliczni, zainteresowani. dlatego tak mało ludzi się udziela w tej rozmowie. dajmy ja na ogólny i zobzczymy co się stanie:)

-aktywni uczestnicy forum- profesjonaliści , pasjonaci, hobbyści, amatorzy, pozytywnie zakręceni maniacy metalu! i wspaniali ludzie :) chętnie rozmawiają o robocie , co gdzie , jak, skąd dlaczego ? osoby te tworzą rdzeń forum.
owszem oprócz często schodzi się z tematu na temat, często są spory itp. często ktoś komus dogryza, ale generalnie własnie Ci ludzie tworzą wyjątkową atmosferę foum(nie zmyślam, mówi o tym prawie każdy nowy!!! że jest fajna atmosfera. to bardzo ważne i bez tej atmośfery forum się rozleci z piz doo !!!:P )

dobra! mamy forum, mamy fajnych ludzi i fajną atmosferę . mamy podstawy (przedszkole kowalskie:) )

teraz się chłopaki zniecierpliwiły i mamy ta rozmowę ...

Awatar użytkownika
Pawel.G
Kontakt:

Post autor: Pawel.G » 01 maja 2010, 23:46

Robert nie obrażaj się ale poraz kolejny nie jestem wstanie cię zrozumieć!!! :):)
Masz racje żyje w innym kraju ale uwierz mi to zupełnie mi nie pomaga,zresztą to nie ma aż takiego znaczenia i uwierz mi niechciał byś zebrać takich doświadczeń jakie mi się udało tu zdobyć (zresztą to nie rozmowa na forum a na spotkanie przy piwku).

Niewiem na czym polega twój problem odnośnie twojej konkuręcji????naprawde niech panowie nazywają się jak chcą,niech nawet mianują się arcymistrzami !!!!ich broszka ,niech czerpią wiedzę z naszcgo forum bo czemu nie!!! Ty rób swoje najlepiej jak potrafisz,rzetelnie uczciwie a klijęci napewno będą zamawiać u ciebie :).Pozatym jaki to pozytek z takiego klijęta który nie widzi rurznicy pomiędzy dobrą robotą a partacką????myślę ze rzadna.
Mój Ojciec zawsze mi powtarzał ze jak będziesz w czymś dobry to nie będziesz się martwił o robotę a klijęci znajdą cię nawet pod ziemią !!!!
Wielu Irlanczyków się dziwi dlaczego prowadzę kursy biorę praktykantów itp:według nich powoli robie sobię konkuręcje która za pare lat morze mi odebrać pracę!!!!Morze i mają rację ??? ale ja jestem swiadom swoich umiejętności i tego co robię,Jeśli nawet ktoś kopiuje moje projekty ok krzysz mu na drogę ja i tak mam w głowie 100 następnych a takie działanie motywuje mnie jeszcze bardziej i sprawia ze jestem jeszcze lepszy!!!Konkuręcja ,rywalizacja to naprawde porządane czynniki bez których wszystko by stało w miejscu i było nudne:)

Awatar użytkownika
Pawel.G
Kontakt:

Post autor: Pawel.G » 01 maja 2010, 23:59

A propo tego co jest na forum itp:
Myślę ze opcja działu wewnętrznego to jakiś beznadziejny pomysł!!!!bo niby czemu i co namy do ukrycia bądz przedkim chcemy to ukryć???
Ja osobiście nie spotkałem się z czymś takim i jestem za otwartą wiedzą dla wszystkich!!!!
Oczywiście sprawy autorstwa projektów itp:muszą być przestrzegane a Forum jak i stowarzyszenie powinno dbać o to !!!!.
Myślę rze Forum się rozkręci i będzie naprawde co poczytać i oczym podyskutować.Narazie jest jak jest bo sami dobrze wiecie jak to kowalstwo wygląda w naszym kraju:)
Napewno trzeba więcej dyskutować i nie tylko o czysto technicznuch sprawach!!!!trzeba częsciej pytać tak by i odpowiedzi było coraz więcej:).
Ja Osobiście naprawde jestem kibicem tego forum choć nie mam nanie wogule czasu.to po pierwsze i treść dokońca nie jest w moim klimacie:)to po drugie.Ale liczę na to ze będzie naprawde ok i osobiście zrobie jak najwięcej by tak było:)

Awatar użytkownika
Matthan

Post autor: Matthan » 02 maja 2010, 01:16

Przez jakiś czas nie wiedziałem czy się odzywać... Ale jednak napisze kilka zdań...

Jak sami wiecie kowal ze mnie żaden... metaloplatyk?? Artysta?? Te słowa nie mają się do mnie w żaden sposób... Ale jak znalazłem to forum mój punkt widzenia na kowalstwo zmienił się diametralnie. I dziękuję wszystkim inicjującym to forum, i tym którzy przyczyniają się do jego rozwoju.

Nie kuje, bo nie mam czasu dla mnie to jest hobby, a nie praca. Nie mam z tego tytułu żadnych pieniążków, a wydaję dużo więcej :-) Więc proponuję zabierzcie mi chociaż tę przyjemność oglądania Waszych prac, i uczenia się drobnymi krokami co? jak? gdzie?...

Panie i Panowie... staram się zrozumieć punkt widzenia każdego z Was! Paweł w moich oczach jesteś osobą nietypową... altruistą i świetnym człowiekiem. Robert Twoje prace też są fajne, ale z tego co zauważyłem raczej wolisz wypowiadać się krytycznie niż pomagać innym... Wielu z nas ma co pokazywać i uważam, że nie powinno być żadnych w tym ograniczeń... Niko też ma rację ktoś pokazuje noże na wysokim poziomie to nie da się w kółko mówić, że są świetne itp. Ale dają jakiś obraz zdolności drzemiących w ludziskach :mrgreen: Dajmy szansę pokazać co niektórzy potrafią, nie wymuszając na nich robienia czegokolwiek( tutków) mnie to trochę irytuje... Jak ktoś chce to podzieli się swoją wiedzą, jak nie, to nie i nie będzie miał wdzięczności innych... Ja jak robiłem wypały węgla drzewnego to też coś na ten temat pisałem... Nie znam się na bramach i maszynach - nic w tym temacie niestety nie pomogę...

Zastanówmy się jak wprowadzić na łamach forum "pozytywne emocje"... bo z podziałów ( dział wewnętrzny) nic dobrego nie wyniknie... Nikt z niego nie będzie miał korzyści...

Chciałbym ( to moje osobiste zdanie) abyśmy starali się sprowadzać kowalstwo w stronę artyzmu a nie produkcji( i broń Boże nie mam na myśli żadnej z dziedzin kowalstwa, a raczej do niego podejścia) Mam nadzieję, że będziecie w stanie mnie zrozumieć :-)

dobra kończę bo się rozgadałem...

Popieram was wszystkich :mrgreen:
Pozdrawiam!
Nie ma jak dym z kuźni, fajka w zębach
<Duch wieje przez świat>
Moje zdjęcia

Robert W.

Post autor: Robert W. » 02 maja 2010, 09:54

jak zwykle tylko bicie piany i na tym się skończy kiedy zaledwie parę osób bierze w tej dyskusji udział.Paweł ty mnie nie rozumiesz ja cie nie rozumiem i jest wszystko OK :mrgreen: a i tak swojej postawy co do arcymistrzów nie zmienię i niema sensu wyciągać kolejnych argumentów,tym bardziej że mam wielki szacunek do twojej roboty i tchnąłeś w forum życie i wytknąłeś nam nasze błędy 8

Mattchan
" lubię wypowiadać się krytycznie niż pomagać innym" pisze co sądzę i nie będę niczego taił że wszystko pięknie i cacy a że nie pomagam innym to poczytaj forum stare czy nowe,czytanie nie zabija możesz skorzystać 8-)

Nikiel nie pierwsza i nie ostatnia zadyma na forum,stało się to standardem i dobrze przynajmniej jest co poczytać a i widownia większa :-P

Awatar użytkownika
Yaro
Kontakt:

Post autor: Yaro » 02 maja 2010, 10:25

Nie jestem może zbyt wylewny na forum, nie udzielałem się zbyt wiele, a to przez długą nieobecność, a to ostatnio przez przygotowania do narodzin potomstwa (swoją drogą mam już to za sobą, bo właśnie trzy dni temu urodziła mi się śliczna córeczka :mrgreen: ). Ale wróćmy do tematu. Nigdy formowym gadułą nie byłem i rzeczywiście aktywniejszy chyba byłem w forumowych spotkaniach. Biję się zatem w piersi i postanawiam poprawę ;-), a co z tego wyniknie zobaczymy. Oj, sporo już zostało w temacie forum napisane, wiele widzę w tym bliskich mi przekonań. W kwestii konkurencji zgodzę się z tym, że wzrost jej poziomu może poskutkować wyższym poziomem ogólnie wokół, a skoro na necie można znaleźć wiele materiałów jak, co i dlaczego coś wykonać, to chyba ukrywanie tego na forum nie ma sensu.Prawdą jest, że przy mizernym poziomie konkurencji można popaść szybko w niesłuszny samozachwyt oraz spocząć na laurach i kontynuować poziom i styl, taki jak dotychczas się uprawiało, a niestety wiemy że rzeczywiście u nas w Polsce ten poziom jest właśnie mizerny. Nie można zapewne jeszcze poszaleć z mega odjazdowymi realizacjami, można jednak tak jak Tomasz robić coś innego, swojego, coś co ma duszę, i za to mu chwała :-) . Jak zauważyłem nie tylko mi dał poczucie sensu w działaniu, był pierwszym który natchnął mnie nadzieją że coś się ruszy, no i się ruszyło ;-) . Mam wielką nadzieję że świadomość ludzi, bo zapewne ona jest jeszcze u nas problemem, wreszcie pozwoli, chociażby od czasu do czasu stworzyć coś innego, oryginalnego, odjazdowego. Że wreszcie ludzie zrozumieją że od kowalstwa można, a nawet trzeba oczekiwać czegoś więcej niż tego co do tej pory. Że to co dotychczas w wielu przypadkach było nazywane kowalstwem artystycznym wcale nim tak naprawdę nie jest. I może właśnie dyskusje na te tematy jakoś trafią do celu. Tu również zgodzę się z Tomaszem w sprawie praw autorskich, nie będę się rozpisywał bo napisał on o tym wiele i słusznie, przyznam że i dla mnie ta kwestia jest i zawsze była niesmaczna. Dodam tylko że właśnie szacunek dla czyjejś pracy, a przez to nie kopiowanie jej powinny zaowocować nowymi pomysłami, projektami czy wreszcie realizacjami. Tutaj szeroki ukłon w stronę Pawła, który stara się ruszyć coś w tej kwestii, pobudzić do twórczego działania. I tak mi się wydaje, że właśnie pokazywanie ciekawych prac daje kopa komuś o nawet minimalnej ambicji do stworzenia czegoś fajnego. Łojej, na razie to tyle co mi do głowy wpadło, wciąż mam lekką poporodową zaćmę ;-) . Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 02 maja 2010, 10:57

moim zdaniem o poziomie forum świadczy poziom jego użytkowników. Jeśli Użytkownicy się rozwijają, to i forum się rozwija:)

A forowicze się rozwijają:) Jolo, Row, Salaputro, Yaro i jego bambus ;-) i wielu innych.
ludzie chcą robić lepiej i piękniej.

nie od razu Rzym zbudowano i nie od razu forum stanie się miejscem spotkań samych fachowców i artystów. Najpierw trzeba ich wychować i pilnować, żeby nie powyjeżdżali z tego pięknego kraju :)

Czy ktoś ma coś przeciwko przeniesieniu tematu na forum ogólne? chciałbym żeby do rozmowy mogli włączyć się również inni.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 02 maja 2010, 11:18

Nie jestem fachowcem jak wszyscy wiecie ale chcialbym cos powiedziec w tym temacie... To że ludzie nie chcą się dzielić swoją wiedzą wynika z czystej zazdrości, w ten sposób podnoszą swoją wartość? Ja wiem a tamten niech się męczy ja mu nie podpowiem. Ogólnie w tej branży jest strasznie mało życzliwych osób... Przynajmniej ja na swojej drodze takich spotkałem niewielu (nie mówię tutaj o forum) Więc skoro tacy fachowcy są sknerami swojej wiedzy na co dzień to jak można liczyć na to że będą się nią dzielić na forum? Robert ja mam podobną sytuację jeśli chodzi o konkurencję z tym że jest do okoła mnie masa warsztatów mówię o ślusarstwie i ci ludzie są tak zatwardziali wobec siebie... Walka o każdego klienta... Po prostu odechciewa się. No ale cóż mentalności ludzi nie zmienimy, ważne żeby samemu być w porządku.
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

Awatar użytkownika
Matthan

Post autor: Matthan » 02 maja 2010, 12:22

Niko ja proponuje dać to do dyskusji ogólnej...

A przy okazji powiem, że Wrzebąd powinien dostać większe prawa i pilnować porządku bo to "bicz" na nas zapominalskich :-) cieszę się, że On nad nami czuwa bo byśmy już dawno się pogubili w tematach itp :mrgreen:

A jeszcze jedno:
Podstawowym pytaniem jest czy forum ma służyć aby rozwijać kowalstwo w Polsce i propagować je?
Nie ma jak dym z kuźni, fajka w zębach
<Duch wieje przez świat>
Moje zdjęcia

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 02 maja 2010, 12:59

oczywiście że TAK!!!
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
wszebąd
Kontakt:

Post autor: wszebąd » 02 maja 2010, 23:34

Admini !
dyskusja podpowiada, że powinna wyjść z "opłotków wewnętrznych".

HOWGH

Tomek Błotnicki
Kontakt:

Post autor: Tomek Błotnicki » 03 maja 2010, 00:34

Dobrze Wszebąd, że wrzuciłeś wątek na "forum publicum", ja też nie jestem zwolennikiem zamykania się w wierzy z kości słoniowej - wszelkie kółka wzajemnej adoracji to jeden shit. Jestem za demokracją, a jak to bywa z demokracją, większość ma rację, ale mniejszość tworzy kierunki myślenia.
Jakie są moje wnioski, (przynajmniej dotyczące mojego udziału na forum):
1. prawa autorskie - promujemy idee szanowania pracy innych - projekt to też dzieło, tak jak wykonanie
2. Gdy wrzucam zdjęcia swoich prac, staram się opisać jak najdokładniej jak to zrobiłem, być może ktoś z samego zdjęcia nie rozszyfruje technik czy innych bajerów. Zdjęcia bez opisów są w galeriach na naszych stronach, klienci nie muszą wiedzieć jak to się robi, inni kowale mogą na tym skorzystać, Na pytania - odpowiadamy
3. Jakoś nie mogę się przełamać, by komentować prace innych. Nigdy nie komentowałem, bo nie czuję się na siłach oceniać. Dam czasem głos, jak coś mnie zachwyci, zadziwi, zetnie z nóg. (bardzo mi się podoba bambus - wygrana w konkursie i rzeźba Salaputra, którą widziałem na żywo) Moje prace mnie też nie powalają, więc bronić ich zawzięcie nie będę :-?
Od zawsze liczę, że kowalstwo w Polsce stanie w jednym sszeregu z europejskim. Wiem, że dużo jeszcze lat musi upłynąć, ale jestem dobrej myśli. Nie rzucajmy się po ścianach. Po prostu róbmy swoje.

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 03 maja 2010, 13:12

poziom forum jest taki jaki jego uczestnicy robią wkład. Uważam, że nie musimy się wstydzić jego poziomu, bo nagle nie będzie to światowy "top level". Wystarczy przypomnieć sobie co w ciągu jednego roku się tu wydarzyło (wspólne przedsięwzięcia: Legnica, przede wszystkim USTKA, spotkania kameralne, wzajemna pomoc, konkurs PROWOKACJA, no i zawiązanie stowarzyszenia, sam kształt forum internetowego). To naprawdę całkiem sporo. Mam porównanie do innych for internetowych które znacznie dłużej funkcjonują i zawsze tam gdzie jest zaangażowanie, wspólna inicjatywa, bez zbędnej podejrzliwości, dzieją się bardzo fajne rzeczy. Jednym słowem forum żyje i rozwija się. Często z Salaputro w naszej pracowni komentujemy i dywagujemy jak powinno się rozwijać nasze forum i zgodni jesteśmy, że nie powinniśmy się zamykać ze swoja wiedzą ze swoimi pomysłami, projektami realizacjami. To żadna wiedza tajmena jak to często w pokoleniu starszych rzemieślników pokutuje, chronią ją za wszelką cenę. Forum to otwarta przestrzeń, do której każdy ma wstęp, i każdy ma możliwość opuszczenia jej jeśli coś mu się nie podoba. Tu nikt nie powinien się obrażać, że nie dostał satysfakcjonującej odpowiedzi na zadane tematy. Nie będzie też tylko pięknych i słodkich słówek w postach, bo tak jak każdy z forumowiczów jest inny tak każdy ma swoje zdanie i ma prawo na naszym forum do jego wypowiedzenia. Chodzi tu o polemikę i przedstawianie innego punktu widzenia a nie bezproduktywne słodzenie. A to, że od czasu do czasu pojawiają się przytyki to tylko pokazuje, że forum żyje i ma się dobrze, nie jest suchą, skostniałą formą.
Mam wrażenie, że osoby, które raz lub wielokrotnie już się widziały w realu zupełnie inaczej odbierają tę atmosferę na forum i nie irytują się, podchodzą z większym luzem. W końcu każdy ma swoje zainteresowania, pasje, życie rodzinne, a czas poświęcany na postowanie i czytanie postów powinien być czasem niestraconym.
Dwoma słowami: dzieje sie dobrze. 8-)

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 03 maja 2010, 15:55

Kurde chwilę mnie nie było a tu takie tematy... Całkowicie zgadzam się z Pawłem. Trzeba kuć kuć i jeszcze raz kuć. :) Natomiast harlem z wrodzoną sobie precyzja najtrafniej ujął temat. Ludzie, którzy mieli okazję się ze sobą spotkać w realu inaczej się wzajemnie odbierają. Założę się, że gdyby Row z Pawłem obalili 0,7 to by wszystkie nieporozumienia zniknęły ergo takie będzie nasze forumowanie jaka ekipa odwiedzi spotkanie :)
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”