Wyszlifowane w chlewiku
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Wyszlifowane w chlewiku
doman1001 dziękuję 
A zapowiadał się na dobrego kowala.....

"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
Oj tam, oj tamAries pisze:A zapowiadał się na dobrego kowala.....![]()
Kowalem też chce zostać jak będę duży
Najważniejsza dobra zabawa
Jak to mówią jeden woli córkę ogrodnika a drugi jak mu nogi śmierdzą 
A co tu sie wyczynia i czemu ja dopiero teraz to widzę ???
fajne gratuluje zacięcia
już cie nie dogonię
będę przyjeżdżał pobierać nauki 
Przygoda przygoda każdej chwili szkoda...
Skończy się sezon motocyklowy, to podgonisz.igi pisze:A co tu sie wyczynia i czemu ja dopiero teraz to widzę ???fajne gratuluje zacięcia
już cie nie dogonię
będę przyjeżdżał pobierać nauki
Jak to mówią albo rybka albo akwarium
Leon na ile odpuszczasz za zwyczaj noże , dwieście czy może więcej, bo na forum różnie piszą i nie wiem co wybrać ?(za dużo tego )
Wilga, to zależy od stali i przeznaczenia noża, najbardziej uniwersalnie jest 170C przez 1,5h.
Tak jak napisał Wojtek, ale zawsze warto popatrzeć na parametry obróbki cieplnej dla danej stali, znajdziesz je np na stronach internetowych.Wilga pisze:Leon na ile odpuszczasz za zwyczaj noże , dwieście czy może więcej, bo na forum różnie piszą i nie wiem co wybrać ?(za dużo tego )
Rozumiem trochę się rozpędziłem , następnym razem lepiej (czyt. dokładniej)poszukam. Dzięki .
Ostrza robione z doskoku, jak nie ma czasu rozpalać, a jest wolna godzinka to coś tam szlifuję.
Dostałem ostatnio od Sadurii pręty 14 mm z NZ3 to się nimi bawię
Kanapka NZ3 i włókniste, po papierze 120 wytrawione aby zobaczyć czy na krawędzi jest to co powinno być. Zrobiłem na razie dwie tego typu kanapki i nie ukrywam że mam problem, aby po kuciu rdzeń był w osi ostrza i muszę się naglowić przy szlifowaniu aby uratować sytuację. Następnym razem raczej skuje płaskownik i wytnę kształt. I takie cuś do kuchni W trakcie pracy
Dostałem ostatnio od Sadurii pręty 14 mm z NZ3 to się nimi bawię
Kanapka NZ3 i włókniste, po papierze 120 wytrawione aby zobaczyć czy na krawędzi jest to co powinno być. Zrobiłem na razie dwie tego typu kanapki i nie ukrywam że mam problem, aby po kuciu rdzeń był w osi ostrza i muszę się naglowić przy szlifowaniu aby uratować sytuację. Następnym razem raczej skuje płaskownik i wytnę kształt. I takie cuś do kuchni W trakcie pracy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dobrze Ci idzie. Wszystko ładnie zgrzane. Mistrz Panas mówił, że San mai to wyższa szkoła jazdy, łatwiej ponoć na początku skuć dziwer niż zachować rdzeń dokładnie w środku.
Te pręty to chyba jednak są 12mm dlatego tak mało materiału.
Pozdrawiam
Te pręty to chyba jednak są 12mm dlatego tak mało materiału.
Pozdrawiam
Saduria pręt faktycznie 12mm
Jeszce nie skończone ale wrzucę coś tam w trakcie, trochę strugania (przydał mi się nożyk "grzybobójca" , nim wystrugałem rękojeść)
Nie sklejone i niedopieszczone, ale coś tam się już rumieni
A i na jednej stronie po hartowaniu wyskoczył "syf", nie wygląda to najlepiej, trudno
Ale i tak dokończę, liczy się dobra zabawa, no i nauka przy okazji
Pozdrawiam
Jeszce nie skończone ale wrzucę coś tam w trakcie, trochę strugania (przydał mi się nożyk "grzybobójca" , nim wystrugałem rękojeść)
Nie sklejone i niedopieszczone, ale coś tam się już rumieni
A i na jednej stronie po hartowaniu wyskoczył "syf", nie wygląda to najlepiej, trudno
Ale i tak dokończę, liczy się dobra zabawa, no i nauka przy okazji
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Super
. Rękojeść z czego ? Cieszy oko, lubię ten kształt i chyba se taki zrobię -i znowu zabraknie mi miejsca prze Leona
(przez ciebie zrobiłem już kilka młotków - świetni się nimi pracuje). a za motywacje to chyba będę musiał płacić
-dzięki .
Wilga rękojeść z orzecha.
A skoro twierdzisz że Cię motywuje to dobrze
W ramach rewanżu pokaż swoje prace, może zainspiujesz mnie, lub kogoś innego
Ostatnio mało ludzi pokazuje swoje prace na tym forum
A skoro twierdzisz że Cię motywuje to dobrze
W ramach rewanżu pokaż swoje prace, może zainspiujesz mnie, lub kogoś innego
Ostatnio mało ludzi pokazuje swoje prace na tym forum