Moja kuźnia :)
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
No wiem do czerwoności nie dochodziło nawet
, a co do odkurzacza i uwagi żebym "uważał, bo mam do czynienia z wysokimi temperaturami". Po pierwsze szukam aktualnie odkurzacza, starego, dobrego jamnika... Po drugie takie wysokie temperatury, że pręt 1m po 10 min. w palenisku normalnie brałem w rękę i kułem 
- Grzegorz K.
- Administrator
Nie cwaniakuj i słuchaj co ci starsi mówią. Jak nie dogrzałeś nawet do czerwonego to znaczy że za słabo grzałeś, a to że pręt metrowy nagrzany na jednym końcu brałeś spokojne w rękę to żaden wyczyn... ale jak ci ten pręt spadnie na kawałek drewna czy czegoś łatwopalnego to możesz mieć problem. Najlepiej abyś pracował z tatą.

- Grzegorz K.
- Administrator
Nie no ja nie cwaniakuję, a przynajmniej staram się tego nie robić :-) Nie wiem, ale wysoka temperatura to nie była. Na pewno by się stało to co mówisz, że dotykając coś, np. z drewna to się pali (wiem... eureka! :-D ). Postaram się nosić inne buty
, ale to nawet jak iskra spadnie to boli, a jak sam pręt to już sobie nie wyobrażam :-) . Wybaczcie za poprzedni post trochę mnie poniosło.
- Grzegorz K.
- Administrator
- pomocnik94
Nie no na zimno to nie było
, może kupię na razie pompkę do materaca elektryczną, ale nie wiem czy też nie będzie za słaba. Myślę też nad poszukiwaniami starych "jamników", bądź lepszych miechów. Co do miechów :-D. Nie mógłby mi ktoś podesłać jakiegoś "poradnika do konstruowania miechów", że tak to nazwę albo czegoś w tym stylu?
no to szybka lekcja o szukaniu w sieci:)
chcesz się dowiedzieć czegoś o miechu. bierzesz słownik angielski , szukasz hasła miech (jak nie masz słownika, o w sieci też są słowniki
)
jak wiesz jak się nazywa miech po angielsku , to wpisujesz w google:) w gollach masz opcje wyszukiwania obrazków przycisk "grafika" (tak najłatwiej się szuka).
dodatkowo możesz wpisać słowo "robić", "budować "(oczywiście po angielsku), fraza "tutorial" teżczęsto pomaga jak chcesz wiedzieć jak się coś robi.
powodzenia:)
a jak znajdziesz coś fajnego, to się podziel z nami.
ps. na starym forum jest sporo o miechach.
chcesz się dowiedzieć czegoś o miechu. bierzesz słownik angielski , szukasz hasła miech (jak nie masz słownika, o w sieci też są słowniki
jak wiesz jak się nazywa miech po angielsku , to wpisujesz w google:) w gollach masz opcje wyszukiwania obrazków przycisk "grafika" (tak najłatwiej się szuka).
dodatkowo możesz wpisać słowo "robić", "budować "(oczywiście po angielsku), fraza "tutorial" teżczęsto pomaga jak chcesz wiedzieć jak się coś robi.
powodzenia:)
a jak znajdziesz coś fajnego, to się podziel z nami.
ps. na starym forum jest sporo o miechach.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią 

Tutaj jeden schemat i mam od razu pytanie. Jak zrobić ten zawór przez, które ma dostawać się powietrze do miecha, a jeśli jest taka możliwość gdzie można taki kupić i czy potrzebny jest on w ogóle, czy wystarczy sama dziura?
Drugi schemat z podwójnym nadmuchem i myślę, że taki zrobię, ale niestety teraz mam jeszcze jedno pytanie :-D. czy to jest na tej samej zasadzie co ten: http://www.youtube.com/watch?v=blBzKTly4Yc? jeden do góry drugi do dołu?
Wiem zadaję strasznie banalne pytania, ale chcę wiedzieć z czym dokładniej mam do czynienia i tak jak pod nickiem mam napisane "zielony nowicjusz".
P.S. wybaczcie za flood :-D
- Helga ten-door
Zrób sobie ten pierwszy, bo jest prosty w budowie, musi byc ten zawór na otworze, bo inaczej nie mógłbys dmuchac do ognia, kiedy powietrze jest zasysane, to guma jest podniesiona, i powietrza wpada do miecha, kiedy zaczynasz ściskac miech, powietrze probuje ujsc z miecha, a najlepiej ma przez dziure, ale guma spada na dziure, i powietrze ma ujscie do ugnia jako jedyną drogę na zewnątrz.
Rozumiesz juz jak działa?
Rozumiesz juz jak działa?