Moja kuźnia :)

Zdjęcia i opisy naszych kuźni.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 10 lip 2010, 23:05

Palenisko bardzo ładnie zrobiłeś, tylko weź sobie jednak jakis lepszy nadmuch, o wiele przyjemniej będzie się kuło.

Kucyk

Post autor: Kucyk » 12 lip 2010, 08:38

No wiem do czerwoności nie dochodziło nawet :D, a co do odkurzacza i uwagi żebym "uważał, bo mam do czynienia z wysokimi temperaturami". Po pierwsze szukam aktualnie odkurzacza, starego, dobrego jamnika... Po drugie takie wysokie temperatury, że pręt 1m po 10 min. w palenisku normalnie brałem w rękę i kułem :D
Może kiedyś czegoś się nauczę :)

Wczesnośredniowieczna Osada Słowiańska Nawia

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 12 lip 2010, 09:40

Nie cwaniakuj i słuchaj co ci starsi mówią. Jak nie dogrzałeś nawet do czerwonego to znaczy że za słabo grzałeś, a to że pręt metrowy nagrzany na jednym końcu brałeś spokojne w rękę to żaden wyczyn... ale jak ci ten pręt spadnie na kawałek drewna czy czegoś łatwopalnego to możesz mieć problem. Najlepiej abyś pracował z tatą.
Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 12 lip 2010, 11:21

A i jeszcze jedna uwaga. Zakładaj do takiej zabawy solidniejsze buty. Te klapki na pewno są fajne na upały ale jak ci zendra do takiego laczka wleci to będziesz miał jeszcze cieplej :mrgreen:
Obrazek

Kucyk

Post autor: Kucyk » 13 lip 2010, 01:00

Nie no ja nie cwaniakuję, a przynajmniej staram się tego nie robić :-) Nie wiem, ale wysoka temperatura to nie była. Na pewno by się stało to co mówisz, że dotykając coś, np. z drewna to się pali (wiem... eureka! :-D ). Postaram się nosić inne buty :mrgreen: , ale to nawet jak iskra spadnie to boli, a jak sam pręt to już sobie nie wyobrażam :-) . Wybaczcie za poprzedni post trochę mnie poniosło.

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 13 lip 2010, 16:45

Wybaczamy. ;-) Pracuj i pokazuj co jakiś czas jakie robisz postępy. Tylko pamiętaj aby zawsze w pobliżu twojej kuźni był ktoś z rodziców. Z ogniem nie ma zabawy.
Obrazek

Kucyk

Post autor: Kucyk » 15 lip 2010, 11:43

Mój tata zawsze jest ze mną :mrgreen:, bo on przy miechu pracuje, a czasami się zamieniamy i ja przy miechu jestem :mrgreen:.

Awatar użytkownika
pomocnik94

Post autor: pomocnik94 » 15 lip 2010, 23:44

Z tego co zrozumiałem to ci materiał nie nagrzewał się nawet do czerwoności. Zrób coś z tym, bo na zimno to nie pokujesz.

Kucyk

Post autor: Kucyk » 16 lip 2010, 21:53

Nie no na zimno to nie było :D, może kupię na razie pompkę do materaca elektryczną, ale nie wiem czy też nie będzie za słaba. Myślę też nad poszukiwaniami starych "jamników", bądź lepszych miechów. Co do miechów :-D. Nie mógłby mi ktoś podesłać jakiegoś "poradnika do konstruowania miechów", że tak to nazwę albo czegoś w tym stylu?

Kucyk

Post autor: Kucyk » 20 lip 2010, 14:13

Dalej czekam na rady nt. nadmuchu ;-)

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 20 lip 2010, 15:44

no to szybka lekcja o szukaniu w sieci:)

chcesz się dowiedzieć czegoś o miechu. bierzesz słownik angielski , szukasz hasła miech (jak nie masz słownika, o w sieci też są słowniki :) )

jak wiesz jak się nazywa miech po angielsku , to wpisujesz w google:) w gollach masz opcje wyszukiwania obrazków przycisk "grafika" (tak najłatwiej się szuka).

dodatkowo możesz wpisać słowo "robić", "budować "(oczywiście po angielsku), fraza "tutorial" teżczęsto pomaga jak chcesz wiedzieć jak się coś robi.

powodzenia:)

a jak znajdziesz coś fajnego, to się podziel z nami.

ps. na starym forum jest sporo o miechach.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Kucyk

Post autor: Kucyk » 20 lip 2010, 16:08

wujka Google cały czas pytam o porady :-), znam trochę (trochę, trochę, trochę...) angielski, ale nie wpadłem nawet na to żeby wpisać po angielsku :-D. zabieram się za szukanie

Kucyk

Post autor: Kucyk » 20 lip 2010, 16:28

Obrazek

Tutaj jeden schemat i mam od razu pytanie. Jak zrobić ten zawór przez, które ma dostawać się powietrze do miecha, a jeśli jest taka możliwość gdzie można taki kupić i czy potrzebny jest on w ogóle, czy wystarczy sama dziura?

Obrazek

Drugi schemat z podwójnym nadmuchem i myślę, że taki zrobię, ale niestety teraz mam jeszcze jedno pytanie :-D. czy to jest na tej samej zasadzie co ten: http://www.youtube.com/watch?v=blBzKTly4Yc? jeden do góry drugi do dołu?

Wiem zadaję strasznie banalne pytania, ale chcę wiedzieć z czym dokładniej mam do czynienia i tak jak pod nickiem mam napisane "zielony nowicjusz".

P.S. wybaczcie za flood :-D

Awatar użytkownika
Helga ten-door

Post autor: Helga ten-door » 20 lip 2010, 16:54

Wytnij kawałek z gumowca i przybij gwoździem.I gotowe.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 20 lip 2010, 19:06

Zrób sobie ten pierwszy, bo jest prosty w budowie, musi byc ten zawór na otworze, bo inaczej nie mógłbys dmuchac do ognia, kiedy powietrze jest zasysane, to guma jest podniesiona, i powietrza wpada do miecha, kiedy zaczynasz ściskac miech, powietrze probuje ujsc z miecha, a najlepiej ma przez dziure, ale guma spada na dziure, i powietrze ma ujscie do ugnia jako jedyną drogę na zewnątrz.

Rozumiesz juz jak działa?

ODPOWIEDZ

Wróć do „MOJA KUŹNIA - my smithy”