może i proste, ale jak mi ktoś rozkopuje żar to mnie to drażni :-P
do rzeczy!
rozpaliliśmy palenisko i mamy żar w kotlince. od spodu nam dmucha, w środku jest najwyższa temp. czyli "piekiełko", a na wierzchu zimniejszy koksik- taka powiedzmy "kołderka".
materiał WSUWAMY poziomo w "piekiełko"!
dlaczego tam?
-bo tam jest najcieplej i najszybciej się nagrzeje!
dlaczego tak?
- bo wsuwając nie rozkopujemy "kołderki"
co się dzieje jak rozkopiemy "kołderkę"?
-kołderka, jak to kołderka izoluje. w tym wypadku wierzchnia warstwa koksu, zapobiega uciekaniu temperatury z centrum kotlinki w kosmos. temperatura jest skoncentrowana w środku paleniska(i tam powinna pozostać!) patrz foto powyżej.
co się dzieje jak temperatura ucieknie w kosmos?
- nagrzewanie materiału dłużej trwa. spalamy więcej paliwa. tracimy czas i koks (pieniądze!)
jak prawidłowo wsunąć materiał?
- jedną ręką wsuwamy materiał w palenisko(kierunek od siebie), a drugą ręką nagarniamy koks na środek kotlinki(kierunek do siebie)
tak wygląda materiał ;-) i skoncentrowany żar
jedną ręką nagarniamy, lub przytrzymujemy koks
drugą ręką wsuwamy materiał
tutorial jest robiony w stylu amerykańskim. mam nadzieję, że nikt nie pomyśli, że chcę obrazic jego inteligencję.
a tak wygląda rozkopane palenisko :->
żar jest rozsmarowany po całej okolicy. ciepło spierdzieliło pod dach. rozżarzony koks wypala nam ślipia, a ciepło które jeszcze nie uciekło, pizga nam po twarzy :-/
"rozkopana kołderka"
nieprawidłowe wsadzanie materiału! materiał nie grzeje się tam gdzie powinien, czyli w neutralnej atmosferze paleniska i łatwo go zjarać!
o atmosferach będzie następna lekcja:)
zdrowia!