Galeria

Zdjęcia naszych prac

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 01 gru 2010, 23:30

służba więzienna nie ma takiego budżetu by w tej technice zamawiać ogrodzenie spacerniaków ;)
Szekspir, spęczanie 100 sztuk z reki jest mało ciekawym zajęciem, wręcz nudnym. Oczywiście
opracowaliśmy sposób mechanicznego spęczania na prasie mimośrodowej. Rzecz sprowadza się do 2 rzeczy: sztywny uchwyt, który jest idealnie spasowany do spęczanego pręta, oraz precyzyjne zagrzanie końcówki pręta; nie mnie nie więcej jak ustalone klika centymetrów. Spełnienie tych warunków gwarantuje powtarzalność tego elementu. Myślę, że przy 20-25 sztukach warto już się pokusić o zmechanizowanie procesu. Tym bardziej, że zainwestowany czas w opracowanie przyrządów wielokrotnie zwraca się przy każdym następnym wykorzystaniu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 02 gru 2010, 00:09

No tak ale nie każdy patrzy na to z punktu widzenia kowala ^^ A patrząc jak zwykły śmiertelnik to to tak wygląda trochę :) Efekt jest bardzo ładny Twojego sposobu, od dawna już do wykorzystujesz czy specjalnie do tej pracy?

Btw, uwielbiam ludzi na forum którzy każdy tekst do nich skierowany odbierają jako atak... napisałem tylko jak byś nie zauważył. Wyluzuj koleś
:evil:

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 02 gru 2010, 00:55

Marek, razem z Salaputro staramy sie rozwijać i robić prace, które są dla nas w pewien sposób nowatorskie. Za każdym razem poprzeczka musi iść o kilka cm wyżej. Ja sam nie jestem geniuszem więc kilkoma centymetrami (krok po kroczku) prę do przodu. Po każdej pracy powinien być progres, wyciągniecie wniosków, to buduje doświadczenie jakże cenne przy następnych realizacjach. A na Szekspira się nie dąsaj, niektórzy tak mają, będziesz musiał z tym żyć na naszym forum. pozdrawiam

szekspir

Post autor: szekspir » 02 gru 2010, 08:27

Zapytałem czy spęczenia wykonane zostały mechanicznie,chodziło mi o powtarzalność identycznych spęczen-dziękuje dla Harlema za odpowiedz.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 02 gru 2010, 08:37

harlem ma absolutną racje , każda realizacja musi być lepsza od poprzedniej, każda kolejna wersja wzoru powinna być doskonalsza od wcześniejszej , a każda wykonana robota przestaje ci sie podobać zaraz po ukończeniu , bo wiesz już co byś w niej poprawił i czekasz na następną

harlemie pokaż no ty ten przyrząd, do spęczania :roll:

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 02 gru 2010, 12:24

Popieram i chylę czoła przed Wami, że na tak wysokim poziomie ciągle ulepszacie swoje prace i patenty. Na początku to zrozumiałe, że brak jest praktyki i łatwo być lepszym z każdą pracą ale potem przychodzi taki moment progowy, że wszystko co podstawowe to się umie a te trudniejsze rzeczy (np zrobić własną maszynę) są dużo trudniejsze i wiele osób się na tym poziomie zatrzymuje.

Nie wiem czy zrozumiale się wysłowiłem :p
:evil:

szekspir

Post autor: szekspir » 06 gru 2010, 17:09

Harlem ..pokażno ten przyżad do spęczania? 8-)

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 07 gru 2010, 18:25

Posprzątane. Po szczegóły cwancersztyka do spęczania -----> PW do Salaputro. Dlaczego? Bo tak i już :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Yaro
Kontakt:

Post autor: Yaro » 07 gru 2010, 22:27

Ups, widziałem że ciepło było..... i się skończyło. Nie było mnie czas jakiś za sprawą pewnej balustrady, historia dłuższa. Dziś rano gdy widziałem że zamiast prac w galerii dyskusje gorące, postanowiłem wkleić fotki patery, którą czas jakiś temu uczyniłem. Oto i ona:

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 07 gru 2010, 22:43

Yaro ty to projektujesz wcześniej czy tak od ręki robisz?Ładnie wygląda jak taka wyrzutnia do owoców :)

Awatar użytkownika
Yaro
Kontakt:

Post autor: Yaro » 07 gru 2010, 22:47

Raczej wszystko projektuję, choć okazuje się później że tylko wstępnie. Dlatego pewnie, że w trakcie pracy nadchodzą kolejne, często lepsze pomysły. Faktem jest jednak, że projekt jest dla mnie ważny, zarówno taki na papierze jak i inne, np w plastelinie. Polecam

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 07 gru 2010, 23:11

Jakie to śliczności ma wymiary?
Obrazek

Peter

Post autor: Peter » 07 gru 2010, 23:27

Miło jest popatrzeń na przedmiot o banalnej funkcji w niekonwencjonalnej formie. Duży plus za nieszablonowe podejście do tematu, staranność wykonania no i spory nakład pracy. Mogłeś wyklepać zwykłą miskę :D .

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 07 gru 2010, 23:27

Jaro, czy sprawdzałeś naciskając te 2 guziki w rączce tej patery czy uruchamia sie system "keers" wprowadzając samą patere w rezonans, przez co może to to służyć za separator miąższu wraz z pestkami od soku. Wzrosłaby funkcjonalność tej patery.
Jeśli nie to i tak dobry projekt. Napieraj do przodu, o to chodzi. 8)

Peter

Post autor: Peter » 14 gru 2010, 21:25

Stolik ,,podwójne espresso" :D
Wymiary: 50x60cm
Materiał: kwadrat 14, okrągły 10.
Potrzeby: własne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA - gallery”