Tematy Szekspira

Jak się to kuje?

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

dara

Post autor: dara » 11 gru 2010, 00:19

osełki do ostrzenia,gdzieś ty się chował?

szekspir

Post autor: szekspir » 11 gru 2010, 00:24

dara pisze:Stówę to spoko za trzy osełki biorę,a i tak to w ramach hobby.
Przyznaję bez bicia że robota kowalska mogła by być dla mnie uzupełnieniem brukarki
ale za takie stawki?
Wiecie co panowie kowale ?chyba się nie szanujecie.
Skąd tu wniosek że piszesz o osełce do noży,równie dobrze mogłes masło robic i stąd osełka masła :mrgreen: :mrgreen:

szekspir

Post autor: szekspir » 11 gru 2010, 17:29

Dzisiaj zapodam coś co kiedyś gdzieś znalazłem ...gdzie mniej zdolni opierając się na bazie nawet podkowy znalezionej na złomie mogą wykonać wieszak na klucze i czuję że napewno znajdzie nabywców ;) Zwróccie uwge jak prymitywnie(ale pięknie i prosto) na zakonczeniach podkowy można wykonac głowę "ala" konia-----zero wszelkiej filozofi
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

szekspir

Post autor: szekspir » 12 gru 2010, 20:39

reneq pisze:
teraz duuuuża pauza...

...a teraz delikatna sugestia, tylko nie krzycz na mnie, bo się będę jąkał ;P:
czy ten "ptak" nie jest czasem abu zbyt kanciasty??
---Jest taki kanciasty ,gdyż powstaje na bazie starego Witraża z ołtarza,wiec kształt i pióra to odzwierciedlenie szkiełek ;)

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 12 gru 2010, 21:18

trza było tak od razu mówić.
samych sukcesów życzę!
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego

szekspir

Post autor: szekspir » 17 gru 2010, 13:26

Dzięki Reneq i nawzajem .Z dniem dzisiejszym zamykam swoje wszystkie tematy(tu i na forum) i wszystkim życzę również sukcesów i cierpliwości...Młodzi fascynaci niech wezmą sobie do serca to :że z prądem płyną tylko zdechłe ryby,i nie bójcie się płynąc pod prąd...(tak w życiu ,jak i pracy)Swoją obecnośc na forum ograniczę jedynie do roli sporadycznego widza. i kibica..Jesli ktoś z początkujących będzie miał jakiś problem zapraszam na PW.Cześć i czołem!

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 17 gru 2010, 19:28

suche liście i zdechłe ryby:)
Szkoda, że się obraziłeś na forum.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 17 gru 2010, 19:57

No właśnie szkoda... Barwna z Ciebie postać, no i te twoje tutki ;) trochę żal... Młodzi (min. ja) dużo skorzystaliśmy z tego co pisałeś...
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 21 gru 2010, 05:39

Szekspir ja też kiedyś sobie obiecywałem,że będę tylko kibicował ,choć z zupełnie innych powodów niż ty , założę się ,że nie wytrzymasz długo przyjacielu ;)
Kontakt 517355290

szekspir

Post autor: szekspir » 22 gru 2010, 19:44

Zaraz zapodam coś trudniejszego ,co chodzi o kowalstwo i oprzemy się prawie o perfidnośc 'Ręcznego kowalstwa" na przykładzie pracy odkucia szczypiec(kleszczy) przejdziemy przez pracę nie wykonania ......, lecz wykonania czegoś co mimo walorów wytrzymałościowych spełni rolę pamiątki po jakimś kowalu z podlasia(waszych stron)itp.Pracę tą wykonuję dla kolegi z forum i wierzcie mi nie wyp[ruwam przy niej żył,lecz mobilizuje mnie do większego spojrzenia w "wyobraznię" bez projektów pierdó...lenia itp bzdetów,czyli poprostu cwiczenie na wytrzymałośc i postrzeganie swiata bez pras i mechanicznych młotów ;)

Proszę ogranicz bluzgi bo nauczycielowi nie wypada. Pochodzisz z Podlasia to piękny region warto go uczcić wielka literą nauczycielu :)

howgh
Ostatnio zmieniony 23 gru 2010, 00:06 przez szekspir, łącznie zmieniany 1 raz.

szekspir

Post autor: szekspir » 22 gru 2010, 20:18

Wykonanie szczypiec(cęgów0 itp ,ja wykonuję ze stali wyższej jakości ...myślę że co najmniej 45,wykonuję bez ulepszania cieplnego wierząc że i tak jest o wiele lepsza jakościowo od zwykłego dostępnego badziewia. Te szczypce będą wygięte specjalistycznie w bok pod kątem 90 stopni,ale jeszcze zrobimy zwykłe i zrobimy młotek,chyba typowo płatnerski...Praca ta może być dla wielu trudna ,lecz w swoich tematach zarzucę proces podawania czarnego na białym i skupimy się jedynie na wartościach które podejmą nieliczni na bazie własnych błędów i pomyłek,wytrzymałości i hartu ducha...
Ostatnio zmieniony 23 gru 2010, 00:07 przez szekspir, łącznie zmieniany 1 raz.

szekspir

Post autor: szekspir » 22 gru 2010, 20:30

Materiał wyjsciowy stal z przedwojennego( może byc ostatecznie zbrojeniówka fi 20) magla ucinamy dwa kawałki po 14 cm,przekrój 24x24 i z tego odkuwamy szczypce dł około 30 cm.oczywiście narazie to odkuwka zgrubna,jutro wraz z żoną odkuję miejsce nitowania i nadam bardziej finezyjny ich kształt,jutro żona pomoże mi zrobić odsadkę miejsca nitowania ...niestety sam bardziej obrazowo tego nie pokażę...ale jak już robicie szczypce to niestety nie róbmy z "brukwi"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

szekspir

Post autor: szekspir » 22 gru 2010, 20:41

Jutro zapodam resztę i moze skupimy się na wykonaniu młotka,gzie z przekroju 24x24 wyjdziemy z obuchem 30x30

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 22 gru 2010, 21:05

Bardzo cenię ludzi , którzy potrafią się dzielić wiedzą .

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 22 gru 2010, 21:22

Pisz Szekspir jak najwięcej :) Masz moje poparcie.
Obrazek

Zablokowany

Wróć do „KROK PO KROKU - tutorial”