Tematy Szekspira
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
szekspir
Skąd tu wniosek że piszesz o osełce do noży,równie dobrze mogłes masło robic i stąd osełka masładara pisze:Stówę to spoko za trzy osełki biorę,a i tak to w ramach hobby.
Przyznaję bez bicia że robota kowalska mogła by być dla mnie uzupełnieniem brukarki
ale za takie stawki?
Wiecie co panowie kowale ?chyba się nie szanujecie.
-
szekspir
Dzisiaj zapodam coś co kiedyś gdzieś znalazłem ...gdzie mniej zdolni opierając się na bazie nawet podkowy znalezionej na złomie mogą wykonać wieszak na klucze i czuję że napewno znajdzie nabywców
Zwróccie uwge jak prymitywnie(ale pięknie i prosto) na zakonczeniach podkowy można wykonac głowę "ala" konia-----zero wszelkiej filozofi
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
szekspir
trza było tak od razu mówić.
samych sukcesów życzę!
samych sukcesów życzę!
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego
-
szekspir
Dzięki Reneq i nawzajem .Z dniem dzisiejszym zamykam swoje wszystkie tematy(tu i na forum) i wszystkim życzę również sukcesów i cierpliwości...Młodzi fascynaci niech wezmą sobie do serca to :że z prądem płyną tylko zdechłe ryby,i nie bójcie się płynąc pod prąd...(tak w życiu ,jak i pracy)Swoją obecnośc na forum ograniczę jedynie do roli sporadycznego widza. i kibica..Jesli ktoś z początkujących będzie miał jakiś problem zapraszam na PW.Cześć i czołem!
-
szekspir
Zaraz zapodam coś trudniejszego ,co chodzi o kowalstwo i oprzemy się prawie o perfidnośc 'Ręcznego kowalstwa" na przykładzie pracy odkucia szczypiec(kleszczy) przejdziemy przez pracę nie wykonania ......, lecz wykonania czegoś co mimo walorów wytrzymałościowych spełni rolę pamiątki po jakimś kowalu z podlasia(waszych stron)itp.Pracę tą wykonuję dla kolegi z forum i wierzcie mi nie wyp[ruwam przy niej żył,lecz mobilizuje mnie do większego spojrzenia w "wyobraznię" bez projektów pierdó...lenia itp bzdetów,czyli poprostu cwiczenie na wytrzymałośc i postrzeganie swiata bez pras i mechanicznych młotów 
Proszę ogranicz bluzgi bo nauczycielowi nie wypada. Pochodzisz z Podlasia to piękny region warto go uczcić wielka literą nauczycielu
howgh
Proszę ogranicz bluzgi bo nauczycielowi nie wypada. Pochodzisz z Podlasia to piękny region warto go uczcić wielka literą nauczycielu
howgh
Ostatnio zmieniony 23 gru 2010, 00:06 przez szekspir, łącznie zmieniany 1 raz.
-
szekspir
Wykonanie szczypiec(cęgów0 itp ,ja wykonuję ze stali wyższej jakości ...myślę że co najmniej 45,wykonuję bez ulepszania cieplnego wierząc że i tak jest o wiele lepsza jakościowo od zwykłego dostępnego badziewia. Te szczypce będą wygięte specjalistycznie w bok pod kątem 90 stopni,ale jeszcze zrobimy zwykłe i zrobimy młotek,chyba typowo płatnerski...Praca ta może być dla wielu trudna ,lecz w swoich tematach zarzucę proces podawania czarnego na białym i skupimy się jedynie na wartościach które podejmą nieliczni na bazie własnych błędów i pomyłek,wytrzymałości i hartu ducha...
Ostatnio zmieniony 23 gru 2010, 00:07 przez szekspir, łącznie zmieniany 1 raz.
-
szekspir
Materiał wyjsciowy stal z przedwojennego( może byc ostatecznie zbrojeniówka fi 20) magla ucinamy dwa kawałki po 14 cm,przekrój 24x24 i z tego odkuwamy szczypce dł około 30 cm.oczywiście narazie to odkuwka zgrubna,jutro wraz z żoną odkuję miejsce nitowania i nadam bardziej finezyjny ich kształt,jutro żona pomoże mi zrobić odsadkę miejsca nitowania ...niestety sam bardziej obrazowo tego nie pokażę...ale jak już robicie szczypce to niestety nie róbmy z "brukwi"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
szekspir
- Grzegorz K.
- Administrator