Banan napisal:
Przyznam ci szczerze, ze nie robilem, dostosowalem sie do cennika obowiazujacego na terenie z tendencja "od dolu", czyli konkurencyjna cena wyjsciowa.Tomaszu twoja stawka godzinowa może co niektórych przyprawić o zawrót głowy ale nie ma co porównywać bo i koszty są inne.Mnie interesuje ile procentowo w tej stawce to czysty zysk.Czy robiłeś takie kalkulacje?
Dla przykladu cos ci pokaze. takie szkaradztwo popelnione tepym mlotkiem na kawalu pienka dawno temu, praca expresowa na zlecenie. Wysokosc tego czegos to ok. 14", mialo zwisac jako ozdoba, wiec powinno byc "dogory nogami", na dokladke zostalo pomalowane zielona farba.
uproszczony kosztorys:
material - 80$
energia i media - 50$ (dosyc duze, bo zimowa pora trzeba bylo ogrzac warszta)
koszty transportu - ok. 50$
czas pracy- 24h
uzyskana cena - rowne 5000 $.
Menadzer tego projektu i tak sie cieszyl, ze znalazl wariata ktory zrobil to w tak krotkim czasie za tak male pieniadze, czyli mnie. Konkurencja cenila sie duzo drozej i szybkosc wykonanania liczyli na miesiac.
Wiec nie kallkuluje tych kosztow zbyt wnikliwie, klient lubi - klient dostanie to co lubi. Wazne abym ja nie musial dokladac do biznesu.
A te drobne cacka klepane niejako hobbystycznie oddaje czasem za bezcen, ot jakis obrazek klepany 12 godzin poszedl w ludzi za 80$. Takie realia rynku, dodatkowo zalew chinskiej tandety go niszczy.