Stal na broń

Miecze - kucie i oprawa

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

wacek624
Kontakt:

Post autor: wacek624 » 11 gru 2010, 16:53

nc6 to stal węglowa i narzędziowa do pracy na zimno wacie każda stal N i Nc to narzędziowe

kowal76

Post autor: kowal76 » 17 lut 2011, 20:55

Kurde ja tu elaborat wy...łem ,a tu mnie wylogowało i zjadło posta więc piszę w skrócie: czy ktoś z forumowiczów próbował NZ3 :?:

kowal76

Post autor: kowal76 » 17 lut 2011, 21:00

MYŚL MYŚL..odzyskałem elaborat
Dawno dawno temu kułem.........no tak kułem dziury w kamiennej ścianie pod rurki CO. :cry:
Kiedy skopcił się młot elektryczny wyciągnąłem z niego majzel i dawaj 1,5 kg młoteckiem. Jakież moje zdziwienie było, że po kilku ładnych godzinach walenia młotem stal nie grzybkowała, co jest normalne przy ręcznym przecinaku. Wtedy pomyślałem, że fajna stal na miecz może być skoro tak ładnie udarowo pracuje. Trochę poczytałem i wyszło mi że to może być NZ3 .Z perspektywy kilku lat użytkowania mogę stwierdzić że dalej nie robią się grzyby, choć do maszyny już nie wejdzie(sds) . Ciekawi mnie czy ktoś z forumowiczów miał kontakt z tym diabelstwem :?:

Grzesiek
Kontakt:

Post autor: Grzesiek » 18 lut 2011, 10:46

Ja mam kilka rygli (dorników) ze zużytych bitów od młota pneumatycznego. Nie wiem jak ta stal się nazywa ale sprawdzają się dobrze. Gdzieś kiedyś usłyszałem że świetnie się nadają na tego typu narzędzia.
"kowal po to ma kleszcze żeby różne rzeczy trzymać"

Remington

Post autor: Remington » 18 lut 2011, 12:31

Stal dobra na punktaki, punce, itp. ale nie wiadomo jak to hartować i odpuszczać.

kowal76

Post autor: kowal76 » 18 lut 2011, 20:42

Kilka lat temu byłem w Opolu na jakiejś imprezie z udziałem bractwa rycerskiego.
Jak to przy takich imprach bywa rozstawiły się kramy.Był też płatnerz-kowal bodajże ze stolnicy, co mieczyki, tasaki sprzedawał.W sumie chciałem jeden sobie sprawić tak dla celów testowych- moje kontra jego, ale cena mnie trochę zabiła i odpuściłem. Nie odpuściłem sobie natomiast pytania z czego toto uklepane- a tu foch, że tajemnica normalnie kamienia filozoficznego i koniec. To pytam kolegę czy z resora od poldka uklepał czy z innej młockarni na co chłop się obruszył. Strzeliłem ostatni raz stawiając na NZ3 i pełen sukces chłop pyta skąd to wiem. Twierdził że lepiej się kuje bo się tak nie"kosmaci" jak sprężynówka.

yakiba
Kontakt:

Post autor: yakiba » 19 lut 2011, 18:24

M. in o NZ3 na knives jest temat Melona wszystkie parametry z komentarzem .Też mam doświadczenia pozytywne z tą stalą tylko małe przekroje dostać to już problem.Dla mnie idealną stalą jest N8E-Węglówka narzędziowa płytko hartująca, choć trudno dostępna .łatwiej kupić N9E, na miecze europejskie super na katanę trochę twarda ale da się zahartować .Ostatnio nabyłem NW1 stal super twarda ale też do hartowania w wodzie, świetny kontrast daje w damaście bo jest bardzo ciemna .A odnośnie sprężynówki ostatnio robię z niej a konkretnie 50HF gladiusy.Kilka sztuk przegrzałem przy hartowaniu i trzeba było prostować .Odpuściłem w 180 stopni i waliłem 2kg młotkiem na kowadle i zero problemu.Problemy pewnie są jak się bierze stary resor bo to nigdy nie wiadomo co w nim siedzi.

Awatar użytkownika
marcinello
Kontakt:

Post autor: marcinello » 20 lut 2011, 18:45

a mnie zastanawia jedna rzecz, ogulnie rzecz biorąc stare resory ,sprężyny itp jako materiał na broń jest bee i w ogóle , ale jak to jest po wielokrotnym skuwaniu ?
moim zdaniem wszystkie mikro pęknięcia już przestają mieć znaczenie bo zgrzewa się to wszystko do kupy a przy okazji mamy kawał stali bardziej poprawny historycznie .
mam racje czy nie ?
Stal musi wiedzieć ze jesteś jej panem :)

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 20 lut 2011, 20:40

czy bardziej poprawny historycznie to ja nie wiem :/ stal wytapiana w teraźniejszych czasach więc jak kupisz sobie kawał nówki to będzie taki sam skład itp tyle, że te pęknięcia... Ja teraz robię z resora bardzo grubego mieczyk to zdam relację z jakości stali pod koniec. Ja osobiście wątpię w to że te mikropęknięcia mają jakieś większe znaczenie, szczególnie po zgrubnym przekuciu (po zgrzewaniu to w ogóle), chyba że na serio dorwie się jakiś dziesiątki lat przejeżdżony i zmaltretowany resor...
:evil:

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 20 lut 2011, 22:27

Marek też tak sądziłem, ale po przekuciu kilkunastu grubszych resorów nawet po dośc dużym szlifowaniu zatrafiam na te mikropęknięcia, które po hartowaniu już nie są takie mikro, więc teraz już chce ograniczyc używanie starych resorów, chyba że do pakietów.

Awatar użytkownika
marcinello
Kontakt:

Post autor: marcinello » 20 lut 2011, 22:40

mnie nie tyle chodziło o samo przekucie lecz zgrzewanie kilku warstw z sobą czyli po prostu damastu, czy w takim damaście ze złomu o mikro pęknięciach możemy zapomnieć czy pomimo tego czyhają coby w najmniej odpowiednim momencie nam zepsuć pracę .

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 22 lut 2011, 14:13

Mam pytanie, czy stal 45 nadaje się na miecze, szable? Zawartośc węgla podobna jak w 50hs.

http://www.multistal.pl/go.live.php/PL-H64/4510530.html

Bo mam troche półosi z tej stali.

yakiba
Kontakt:

Post autor: yakiba » 22 lut 2011, 19:16

Po zgrzaniu pakietu mikropęknięcia przestają mieć znaczenie, tylko zawsze pozostaje problem ,że nie do końca wiesz co zgrzewasz bo jak np. trafisz na 65G(w sumie świetna stal) to łatwo ją przepalisz jeśli nie będziesz uważał a z 50HF możesz grzać spokojnie.Natomiast 45 to badziew.Namęczyłem się z tym na początku .Hartuje się fatalnie bo wymaga prawie 900 stopni i lubi się krzywić i pękać a po hartowaniu i tak pilnik to bierze.Ma natomiast jedną zaletę, w okolicach hamonu powstaje delikatna hada jak przy warstwówce. Czasem wygląda to bardzo ciekawie.Ale ogólnie nie polecam.Ale już z 55 da się powalczyć. W Akrostalu można kupić stal 67C - niemiecka stal sprężynowa świetna na głownie warstwowe i zadziwiająco twarda. Nawet bez hartowania i po odpuszczeniu trudno to przewiercić dobrym wiertłem.Na szable znakomita.\ale dostępna w taśmach max grubość 1,2 mm.

Awatar użytkownika
marcinello
Kontakt:

Post autor: marcinello » 26 mar 2011, 19:45

a co sądzicie o n9e na miecz europejski do walki ?

Weland
Kontakt:

Post autor: Weland » 17 mar 2012, 22:51

Witam

To również narzędziówka moze mieć kiepską udarność przez co pekąć widać że wysoko się hartuję. Ja Wszystko do walki robie z 50HS i daje do Hartowni twardość 50-52HRC jest dla niej optymalna najlepiej poszukać Hartowni Gdzie elemety są wkładane do Pieca Pionowo zawsze daje to pewność że głownie nie pokrzywi. Tą stal raczej użyłbym już na jakiś nóż bądź inną broń użytkową:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „MIECZOWNICTWO - swordmaking”